Akçakoca’da Gezilecek Yerler

Mavi ile yeşilin birbirine karıştığı, Akçakoca kısa turizm sezonu nedeniyle bakir kalmayı başarmış bir sahil kasabasıdır. Akçakoca konumu, sosyal yapısı, doğal güzellikleri ve son yıllarda artan turizm yatırımları nedeniyle dört mevsim turizme açıktır. Akçakoca, deniz turizminin yanında zengin tarihiyle de, turistlere gezilip görülecek pek çok alternatif sunmaktadır.

Görülmesi gereken diğer yerler: Tescilli doğal anıt çınar ağaçları, Cumayanı mesire alanı, Merkez camii, Kale plajı, Akçakoca Bey heykeli, 1928 yapım tarihli Orhangazi İlkokulu ve camii ile Topuk Yaylası (Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kamp ve dinlenme yeri) görülmesi gereken diğer önemli merkezlerdir.

Ceneviz Kalesi

74_big.jpg

Akçakoca’nın merkezine 3 km uzaklıktakiCeneviz Kalesi, ilçenin simgesi durumundadır. İlçenin ilk yerleşim yıllarından kalan kale, yüksek bir falezin kıyısında inşa edilmiştir. Ceneviz ticaret yolu üzerindeki önemli duraklardan biri olan kale, 2013’te UNESCO’nun “Dünya Mirası Geçici Listesi”ne dâhil edilmiştir.

4. Haçlı Seferleri için gelen ve İstanbul’u ele geçiren Latin haçlı ordusu, 1204-1261 yılları arasında Karadeniz kıyılarına da hâkim olmak için bu kaleyi yaptırmıştır. Kalenin yapımında yöreye özgü işlenmemiş moloz taşlar ve kiremit kullanılmıştır. Ceneviz Kalesi’nin içinde 5,30 m genişliğinde bir su sarnıcı bulunmaktadır. Bu sarnıç günümüzde “dilek kuyusu” vazifesi görmektedir. İçi defne ağaçlarıyla kaplı olan ve eşsiz bir seyir terası özelliğine sahip Ceneviz Kalesi, bugün mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Kalenin batı kıyısında bulunan Ceneviz Kalesi Plajı ise “mavi bayrak” sahibidir.

Aktaş Şelalesi

Aktaş Şelalesi, Düzce’nin Akçakoca ilçesine bağlı Aktaş köyündeki doğal bir güzelliktir. Zengin bitki örtüsü ve doğası ile görülmeye değer yerler arasında bulunan şelale bölgeye gelen turistlerin de ilgisini çeker. Trekking, fotoğraf çekimi için de oldukça uygun olan Aktaş Şelalesi’ni, İstanbul’a yakın olması sebebi ile de tercih edebilirsiniz. Suların şırıltısı ve doğa ile iç içe bir gün geçirmek için Aktaş Şelalesi’ni programınıza dâhil edebilirsiniz.

Aktaş Şelalesi Giriş Ücreti

Şelaleye giriş için ücret ödenmiyor ancak şahsi aracınızla gidecek olursanız şelaleye yakın bir noktada bulunan kamping alanında araç park ücreti olarak 10 Türk Lirası ödemeniz isteniyor. Aracınızı park ettikten sonra yalnızca yürüyecek ulaşabileceğiniz yaklaşık 700 metrelik bir yolunuz bulunuyor. Bir doğa yürüyüşü sonucunda şelaleye ulaşabiliyorsunuz. Dereler üzerinden ahşap köprüleri aşarak ulaşabileceğiniz Aktaş şelalesine spor ayakkabıyla gitmenizde fayda var.

Devamını Oku

Fakıllı Mağarası 

fakilli-magarasi.jpg

Akçakoca bölgesinin en çok ziyaretçi çeken bölgelerinden biri olan Fakıllı Mağarası, Akçakoca ilçesinin 8 km güneydoğusundaki Fakıllı Köyünde bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. derece sit alanı olarak tescillenmiştir. 1012 m uzunluğunda olmasına karşın, güvenlik nedeniyle sadece 350 m’si ziyarete açıktır. Mağaranın içinde çeşitli yönlere giden galeriler, doğal sarkıtlar ve dikitler vardır. Özellikle beyaz oda olarak anılan bölgeler, damlataş bakımından zengindir. Yağışlı dönemlerde, düden girişler ile önemli oranda su girişi bulunan mağaranın, astım hastalığına iyi geldiği söylenmektedir. Yapılan düzenlemeyle, mağaranın çevresi piknik alanı olarak kullanılmaktadır.

Tarihi Hemşin Köyü Camii

1877 yılında Osmanlı Rus Savaşı’ndan sonra Artvin’den gelen Hemşinlilerin kurduğu ve Hemşin köyünde bulunan tarihi caminin en önemli özelliği, “çantı tipi” mimarisidir. Akçakoca’ya 15 km mesafedeki caminin 1. katında taş işçiliği örneği, 2. katında ise çantı tekniği açıkça görülmektedir. 150 yıla yaklaşan bir geçmişe sahip olan caminin, ahşap minaresi, mihrabı, minberi ve tavan işçiliği görülmeye değerdir.

Tarihi Mahalle Evleri

bw_2824975848.jpg

Akçakoca’nın en ilginç tarih hazinelerinden biri de tarihi evlerin bulunduğu en eski yerleşim bölgesi olan “Yukarı Mahalle”dir. Buradaki 160 adet tarihi ev, “sit alanı” olarak koruma altına alınmıştır. Adeta bir “Açık hava müzesi”ni andıran sivil mimari örneği bu tarihi evlerin, bir kısmı restore edilmiştir. 150-200 yıllık geçmişe sahip bu evler, 3 grupta toplanmaktadır.

Tek katlı ve dikdörtgen planlı olan evlerin, mutfakları geniş, odaları ise dardır. İkinci tip tarihi evler, kareye yakın dikdörtgen planlı ve iki katlıdır. Dar ama çok sayıda penceresi olan bu evler, taş temel üzerine ahşap karkas ve bağdadi tarzda yapılmışlardır. Dış yüzeyin zemin katı sıvalı, üst katı ise ahşap kaplamadır. Bu evlerin geniş ahşap çardakları bulunmaktadır. Daha yakın zamanda yapılmış olan üçüncü tip tarihi evlerde ise geniş pencereler ve daha alçak tavanlar göze çarpar. Döşemeleri ve tavanları ahşap olan bu evlerin, dış yüzeyleri de sıvalıdır.

Kurugöl Kanyonu

kurugol_3.jpg

Akçakoca’ya 14 km uzaklıktaki Kurugöl köyünde yer alan kanyonda, her yıl doğa yürüyüşü düzenlenmektedir. Oksijen deposu ormanlar ve asırlık kayın ağaçlarıyla bezeli kanyonda, bir de şelale bulunmaktadır.