Biga Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Çanakkale’nin en kalabalık nüfusa sahip olan ilçesi Biga, kendi ile aynı adı taşıyan yarımada üzerine kurulu bir yerleşimdir. 86 binden fazla kişinin yaşadığı ilçedeki Kocabaş Çayı, bölgenin önemli bir doğal yaşam alanıdır. Biga’nın ekonomisinde tarım, mobilya, demir-çelik ve ambalajlama önemli bir yer tutmaktadır. Kaynağını Kaz Dağları’ndan alan Kocabaş Çayı ile ortadan bölünmüş olan ilçenin iki yakası köprülerle birbirine bağlanmıştır. Biga, antik çağlara tarihlenen şehir kalıntıları, kültürel ve tabiat varlıkları ile dikkat çekmektedir. Antik dönemde “Troas Bölgesi” olarak adlandırılan yerde konumlanan Biga, tarihte birçok büyük topluluğa ev sahipliği yapmıştır.
Biga ve çevresinin, yapılan araştırmalar sonucunda MÖ 6. yüzyıldan bu yana yerleşim gördüğü ortaya konmuştur. Gümüşçay beldesinde ortaya çıkarılmış olan Biga lahdi, Dede Tepe Tümülüsü’ndeki mezar odası ve bölgedeki yüzey araştırmaları Biga’nın tarihsel süreci boyunca insan varlığı hakkında önemli veriler sunmuştur. İlk yerleşimin ne zaman kurulduğu net olarak belirlenemeyen bölgenin antik dönemde Pegae veya Pegai olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Bizans ve Haçlı kaynaklarında bölgeden bu iki ad ile bahsedilmektedir. Şimdiki Biga’nın Bizans ve Osmanlı tarafından kurulduğu bilinmektedir. Osmanlı kaynaklarına göre Biga, 1365 yılında I. Murat tarafından fethedilmiştir. Şehri kara ve denizden ele geçirmiş olan I. Murat, kiliseleri mescit haline getirmiş ve bölgeye Türkleri yerleştirmiştir. Bir süre sonra bir gece baskını ile yakılıp yıkılan kent, bu sefer başka bir noktada tekrar inşa edilmiştir. I. Murat’ın kuşattığı yerin Karabiga, sonradan inşa edilen kentin de Biga olduğu düşünülmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde sancak merkezi olan Biga, cumhuriyetin ilanı ile Çanakkale iline bağlı bir ilçe statüsü kazanmıştır.
Biga, sahilleri, ormanlık alanları, akarsuları, ovaları, gölleri ve dağları ile muhteşem bir doğal güzellik zenginliğine sahiptir. Termal kaplıca tesisine de sahip olan Biga, tarihi ve doğal değerleriyle dikkat çeken bir Çanakkale ilçesidir.
Biga Nerededir?
Biga, Türkiye’de Marmara Bölgesi’nin güneybatısında yer alan Çanakkale ilinin bir ilçesidir. Antik adı Granikos olan Kocabaş Çayı’nın sol yamacında kurulmuş olan yerleşim, yakın zamanda çayın karşı yakasına da yayılmaya başlamıştır. Biga doğuda Balıkesir’in Gönen ilçesi, batıda Çanakkale’nin Lapseki ilçesi, güneyinde Çanakkale’nin Çan ve Yenice ilçeleri ve kuzeyde ise Marmara Denizi ile komşudur. İlçe merkezi Marmara Denizi’ne 15 kilometre mesafededir.Biga’ya Nasıl Gidilir?
Biga ulaşım açısından oldukça uygun bir noktada yer almaktadır. Transit bir yol ve kavşak üzerinde bulunmasından dolayı şehirlerarası otobüs vasıtası ile Biga’ya İstanbul’dan 3, İzmir’den 6, Edirne’den 4 ve Ankara’dan 8 saatte ulaşmak mümkündür.Biga Bandırma’ya 40 dakikalık mesafededir. İstanbul Atatürk Havalimanı, İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ile metroyla bağlantılı olduğundan, deniz otobüsü vasıtasıyla Bandırma’ya ve buradan da düzenlenen otobüs seferleri ile Biga’ya ulaşmak mümkündür. Çanakkale Havalimanı da İstanbul ve Ankara ile bağlantıya sahiptir.
Ayrıca bölgede gerçekleştirilmekte olan Çanakkale-Karacabey duble yol çalışması, Çanakkale-Bandırma demiryolu faaliyetleri ve İstanbul-Karabiga İDO feribot seferlerinin yapılacak olması ulaşım seçeneklerini daha da genişletecektir.
Biga’da Gezilecek Yerler
15. yüzyılda Gazi Umur Bey tarafından inşa ettirilmiş olan Çarşı Camii ve Şadırvan, Hükümet Meydanı’nda yer almaktadır. 500 kişilik kapasiteye sahip cami, sarı taşlardan inşa edilmiştir. İlgi çekici görkemli bir mimariye sahip olan Çarşı Camii, geçirdiği bir yangın sebebi ile onarım görmüş ve yapımı 1911 yılında tamamlanmıştır. Biga’nın merkez camii konumunda olan Çarşı Camii’nin yanında bir hamam kalıntısı da mevcuttur. Minaresinde bulunan 99 basamak, Allah’ın 99 ismini sembolize etmektedir.Biga, Kurtuluş Savaşı’nda çok hareketli günler yaşamış bir coğrafyadır. Yaşanmış olan Anzavur İsyanı sırasında şehit olmuş subayların ve Çanakkale Savaşı sırasında Biga Hastanesi’nde tedavi edilirken hayatlarını kaybeden askerlerin yattığı Hamdi Bey Şehitliği, Namazgâh semtinde yer almaktadır.
Biga ve çevresine dair etnografik öğelerin sergilendiği Kent Müzesi 2010 yılından bu yana hizmet vermektedir. Kent Müzesi, Antalya civarından Biga’ya gelip yerleşen Halim Bey tarafından yaptırılan üç katlı ahşap bir konakta yer almaktadır.
Karabiga’da bulunan Priapos Antik Kenti, şarapçılığın yapılmış olduğu, deniz kenarındaki kalıntılarıyla dikkat çeken eski bir yerleşimdir. Burada kutsanan tanrı Priapos’tan adını alan kent, MÖ 670’lerde kurulmuştur.