Bozcaada Gezilecek Yerler

Bozcaada, küçük bir ada ilçesi olmasına rağmen turistik konumu ve tarihi geçmişiyle birlikte gezip görülecek yerler bakımından birçok alternatif barındırmaktadır. Toplam 40 kilometrelik bir alana sahip bir yerleşim yeri olduğu için Bozcaada’da gezilecek yerler birbirine olabildiğince yakın bir alanda konumlanmıştır. İlçe merkezi ve merkez dışı olarak iki bölgeye ayrılan Bozcaada’da ilçe merkezinde görülmesi gereken her yere yürüyerek rahatlıkla ulaşılabilir. İlçe merkezi dışında kalan görülmesi gereken yerlere ise adada sağlanan toplu taşıma imkanlarıyla, özel araçla veya adadan kiralanabilecek bisikletlerle ulaşılabilir. Küçük bir ada olması nedeniyle görülecek yerleri bir günde tamamlamak mümkün olsa da adaya sınırlı feribot seferleri ile ulaşıldığı için gezilecek görülecek yerlerin tamamı için minimum iki gün ayırmak gerekmektedir. 

Bozcaada Gezilecek Yerler 

Gezilecek yerleri ilçe merkezi ve merkez dışı olarak ikiye ayırdığımız Bozcaada’da ilçe merkezindeki her yer birbirine yürüme mesafesinde bulunur. İlçe merkezindeki yapıların başında daha feribotla adaya yaklaşırken dikkatinizi çekecek Bozcaada Kalesi bulunmaktadır. İlçe merkezinde bulunan tarihi sokaklar ile birlikte Rum Mahallesi merkezde es geçilmeyecek noktalardan biridir. Rum Mahallesi’nde bulunan Meryem Ana Kilisesi, günümüzde adada bulunan ve aktif olarak ibadete açık tek kilisedir. Aynı zamanda merkezde bulunan Bozcaada Müzesi, müze meraklılarına kendine çekmektedir. İlçe merkezi dışında ise ünlü Bozcaada plajları, adanın en yüksek noktası Göztepe, her sene Aya Paraskevi gününün kutlandığı Ayazma Manastırı, Bozcaada’nın dünyaca ünlü olmasını sağlayan şaraplarının üretildiği şarap fabrikaları, günbatımını eşsiz bir ana dönüştüren Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri Bozcaada’da gezilmesi gerekenler listesinin başında yer almaktadır.

Bozcaada Kalesi

1
 

Bozcaada Kalesi, bulunduğu konum neticesiyle adaya feribotla yaklaşırken dikkatinizi çeken ilk yapı olacaktır. İlk olarak hangi tarihte yapıldığı bilinmeyen kale, her dönem coğrafi konumu nedeniyle uğruna savaşların yapıldığı adayı korumak için yapılmıştır. Türkiye’nin en iyi korunmuş kalelerinden biri olan Bozcaada Kalesi’ni, tarih boyunca Fenikeliler, Venedikliler ve Cenevizler kullanmış olup kale bugünkü görünümünü Fatih Sultan Mehmet’in 1455 yılında adayı fethetmesiyle almıştır. 1800’lü yıllarda Osmanlı-Rus savaşlarında yıkılan kale II. Mahmut döneminde neredeyse sıfırdan tekrardan yapılmıştır. Günümüzde içinde bir etnografya sergisinin bulunduğu ve bir açık hava müzesi olarak kullanılan Bozcaada Kalesi, 10.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Bozcaada Sokakları – Rum Mahallesi

Bozcaada’nın gezilecek en önemli yerlerinden biri de ilçe merkezinde bulunan tarihi sokaklardır. İlçe merkezi Türk ve Rum Mahallesi olarak ikiye ayrılmıştır. Türk Mahallesi her ne kadar son dönemlerde gelişmiş olsa da Rum Mahallesi; mimarisi, bakımlı evleri ve sokakları ile turistik anlamda daha çok ilgi çekmektedir. Adanın turistik kafe, restoran ve konaklama yerlerinin birçoğu Rum Mahallesi’nde bulunmaktadır. Rum Mahallesi’nin en merkezi noktasında bir kilise ve tarihi saat kulesi de bulunmaktadır. Adanın sokaklarını yürümek ve tarih kokan bu yerleri fotoğraflamak için bir saat gibi kısa bir süre yeterli olsa da Bozcaada seyahati boyunca ilçe merkezinde bolca vakit geçirildiği için aynı yerlerden defalarca geçilmekte ve her seferinde yeni detaylar keşfedilmektedir.

Meryem Ana Klisesi

Meryem Ana Kilisesi, Bozcaada’da ibadete açık olan tek kilisedir ve Rum Ortodoks cemaatine aittir. İlk yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen kilisenin yapılış tarihinin Venedikliler zamanına dayandığı düşünülmektedir. Kilisenin giriş kapısında 1869 tarihi yazmaktadır. Avlusunda bulunan dört katlı çan ve saat kulesi adanın merkezindeki her konumdan görülebilir durumdadır. Yaklaşık 24 metre uzunluğunda olan kilise kulesinin restorasyon çalışmaları 2006 yılında başlamış ve 2007 yılında tamamlanmıştır. Bozcaada’nın merkezinde ve Rum Mahallesi’nin tam orta noktasında konumlanmış olan kilisenin iç avlusunu görebilmek için tek şans, Rumların pazar sabahları 08.00’da yaptığı ayinlere katılmaktır. Pazar ayinleri dışında ziyaretçilere kapalı olduğu için kilisenin içini görmek mümkün değildir.

Bozcaada Müzesi


 

Bir seyahat müzesiz olmaz diyen ve seyahat ettiği yerlerin tarihini yakından tanımak isteyenler için Bozcaada’da en doğru adres Bozcaada Müzesi’dir. Bozcaada Kaymakamlığı tarafından 2006 yılında açılan müzede 45 ayrı konuda 6000’den fazla obje sergilenmektedir. Bozcaada tarihini, Rum ve Türklerin ortak kültürünü göz önüne seren müze, 2013 yılında “Yunanistan dışında Yunan kültürünü en iyi şekilde tanıtması ve iki halk arasındaki barışı simgelemesi” nedeniyle UNESCO’dan ödül de almıştır. Müze kış dönemi boyunca kapalı olup, 23 Nisan ve 30 Ekim tarihleri arasında her gün 10.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. 2017 yılı fiyatlarıyla giriş ücretleri öğrenciler için 5 TL iken yetişkinler için ise 10 TL’dir. Müzede ayrıca kartpostal, ayraç, takı ve kolye gibi hediyelik eşyaların satıldığı bir mağaza bulunmaktadır.

Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri

Bozcaada’nın elektrik ihtiyacını karşılamak için 2000 yılında adanın batı ucuna yapılmış olan 17 rüzgar gülü adada gün batımının en iyi izlenebileceği nokta olarak bilinmektedir. Rüzgar Gülleri, Bozcaada’nın enerji ihtiyacının yaklaşık 30-35 katını ürettiği için üretilen fazla elektrik yer altından ana karaya iletilmektedir. Rüzgar güllerinin en sonunda 1861 yılında yapılmış, 32 metre yüksekliği bulunan Polente Feneri bulunmaktadır. Yaz sezonu boyunca Bozcaada’yı ziyaret eden seyahat severler gün batımı için burayı tercih eder. İlçe merkezinin dışında kaldığı için ulaşım ya özel araçla ya da minibüslerin düzenlediği günbatımı turları ile gerçekleştirilmektedir. Minibüsler yolcularını bıraktıktan sonra gün batımına kadar beklediği için dönüş yolunda da ulaşım sıkıntısı yaşanmamaktadır.

Göztepe


 

Bozcaada’nın en yüksek noktası olarak bilinen Göztepe, rüzgar gülleri ile birlikte adada günbatımının izlenebileceği en güzel yerlerden biridir. 192 metre yüksekliğinde olan Göztepe’den adadaki tüm yerleşim yerlerini, bağları, rüzgar güllerini ve etraftaki ada ve adacıkları görebilmek mümkündür. Göztepe’ye çıkmak için sadece bir aracın sığabileceği dik ve yamaçlı toprak bir yol bulunmaktadır. İlçe merkezinden 30 dakikalık bir yürüyüş ile Göztepe’ye ulaşmak mümkündür. Adanın en yüksek noktası olduğu için her dönem rüzgar alan Bozcaada’nın en serin noktalarından biri olduğu da söylenebilir. Bu nedenle özellikle yazın en sıcak olduğu dönemlerde ferah bir nefes almak ve günbatımı ile birlikte efsane manzaraları izlemek isteyenlerin Bozcaada’daki en uğrak noktalarından biridir.

Bozcaada Şarap Fabrikaları


Bozcaada ada kültüründe bağcılık ve şarapçılığın ayrı bir yeri bulunmaktadır. 3000 yıl geriye kadar uzanan tecrübesiyle birlikte ilçenin en önemli geçim kaynaklarından biri şüphesiz ki şarap üretimidir. Bozcaada’da geçmişte sayıları 13’ü bulan fabrikalardan günümüzde sadece altı tanesi aktif olarak üretim yapmaktadır. Adadaki eski şarap fabrikaları ilçe merkezinde konumlanmışken yeni açılan fabrikalar merkez dışında bulunmaktadır. Bazı şarap firmaları talebe göre fabrikalarına turlar da düzenlerken Amadeus ve Corvus fabrikalarının içlerinde şarap tadımı yapılabilecek tadım barları bulunmaktadır. Şarap fabrikalarını gezerek şarap üretimi hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak ve şarap mahzenleri görmek mümkündür. Şarap fabrikalarına yapılan turların sayısı özellikle Bağbozumu Festivali döneminde artmaktadır.

Ayazma Manastırı


 

Ayazma Manastırı, Bozcaada’nın güneyinde Ayazma Plajı yolu üzerinde yer almaktadır. Ayazma kelimesi Yunancadaki “hagiasme” kelimesinden gelmekte olup kutsal su manasını taşımaktadır. Rum Azize Aya Paraskevi adına yapılmış ve onun adını taşıyan Ayazma Manastırı, günümüzde Rum Ortodoks cemaatine ait bir manastırdır. 1734 yılında yapılan manastır sadece özel günlerde ibarete açılır. Manastır her yıl 26 Temmuz’da Rumların kutladığı Aya Paraskevi gününe ev sahipliği yapmaktadır. Ada halkı tarafından Ayazma Panayırı olarak bilinen bu günde ilçeye birçok Rum akın eder. Çift oluklu tarihi bir çeşmeye ve koca çınar ağaçlarına sahip manastır Bozcaada’da iken görülmesi gereken tarihi yapılar arasında önde gelmektedir. Manastırın bahçesinde 2014 yılında Rum bir aile tarafından açılan restoran, kafe tarzı bir işletme eşsiz manzaranın keyfini çıkarmak isteyenlere hizmet etmektedir.

Bozcaada Plajları

Kuşkusuz ki deniz turizmi ile öne çıkan Bozcaada’da gezilecek görülecek yerlerin başında birbirinden güzel plajları gelmektedir. Plajların birçoğu ilçe merkezi dışında olduğu için buralara ulaşım genellikle sınırlı minibüs seferleriyle birlikte özel araçlar olmaktadır. Bozcaada’da deniz genellikle soğuk olsa da plajların ve denizlerin güzelliği buraya gelenleri denize girmekten alıkoymaz. Bozcaada plajları arasında en ünlüsü altın rengi kumlarıyla birlikte Ayazma Plajı’dır. Belediyenin işlettiği bir plaj olan Ayazma, buranın en çok tercih edilen yerlerinden biridir ve yaz aylarında yer bulmak neredeyse mümkün olmaz. Bozcaada’nın plajları arasında öne çıkan yerlerden biri de Akvaryum Koyu’dur. Adından da anlaşılabileceği gibi akvaryum gibi, berrak bir deniz deneyimi sunan akvaryum koyunun küçük bir kumsalı bulunmaktadır. Beylik Plajı, Habbele Plajı ve Tuzburnu Koyu gibi yerler de Bozcaada’nın öne çıkan diğer plajlarındandır. Genellikle ilçe merkezinden belli mesafe uzaklıkta bulunan plajlar arasında ilçe merkezine en yakın plaj ise Poyraz Limanı Koyu’dur. Poyraz Limanı Koyu’na merkezden yürüyerek 15-20 dakikada rahatlıkla ulaşılabilir.

Yeni Kale


 

Görüntüsü Bozcaada Kalesi’nden çok daha eski ve günümüzde sadece bir harabe şeklinde olmasına rağmen Bozcaada Kalesi’nden çok daha sonra yapıldığı için halk arasında Yeni Kale olarak anılmaktadır. Bozcaada Kalesi’nde bulunan kitabesine göre 1827 yılında Bozcaada Muhafızı Hafız Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. İlçe merkezinin hemen arkasında bir tepede konumlandığı için tüm ada merkezi rahatlıkla görülebilir. Kale kalıntılarının bulunduğu tepeye ilçe merkezinde bulunan taş ocağının yanından yürüyerek tırmanmak mümkündür. Kısa bir tırmanış sonrasında ulaşılan harabeler, ilçe merkezine yakın bir tepede konumlandığı için ilçe merkezinin fotoğraflarını çekmek için güzel bir imkan sunar.