Çerkezköy

ÇERKEZKÖY HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

İstanbul’un hemen sınırında yer alan, birçokları tarafından İstanbul’un ilçelerinden biri sanılan son yıllarda hızla artan nüfusuyla Çerkezköy Tekirdağ’ın ilçelerinden biridir. İlçenin meydanında bir Atatürk heykeli, büyükçe bir camii, en eski ilkokulu olan Atatürk İlköğretim Okulu ve belediye binası olan Çerkezköy’de gündelik hayat fabrikaların vardiyalarına göredir. Genelde fabrikalar 4/12-12/8-8/4 şeklinde günde üç vardiya halinde çalışırlar ve şehirdeki hareketlilik tamamen bu saatlere göredir. İlçenin göbeğinde büyük bir amfi tiyatro bulunmakla beraber, iki tane de sinema salonu vardır. Fakat genelde sosyalleşmek, eğlenebilmek adına civar yerleşim yerlerine gitmeyi tercih ediyor Çerkezköylüler. Çorlu’nun, Silivri’nin, Tekirdağ merkez, Çerkezköy’e yarım saat civarında bir mesafede olduğundan Çerkezköylüler birçok şeyin eksikliğini duymuyorlar ancak tabii ki böyle bir yer için olmazsa olmaz bir araç sahibi olmak. Hemen her ailenin bir arabasının olduğu bölgede insanların ulaşım kolaylığı ve istedikleri şeye erişiminde esneklik sağlaması açısından araç sahibi olmak Çerkezköy’de önemlidir.

ÇERKEZKÖY’ÜN TARİHİ

İsmini 1877-1878 yıllarındaki Osmanlı - Rus Savaşı’nda bölgeye yerleştirilen Çerkezlerden alır. Daha sonra Çerkezler bu bölgeden göçerler fakat ismi hala Çerkezlerin köyü olarak kalır.

Çerkezköy’ün bu tarihlerden önceki adı ise şu an Atatürk İlköğretim Okulu olan alanda bulunan bir türbeden ve o türbenin etrafındaki dereden alır ve Türbe Dere olarak bilinirmiş. O dönemden bugüne söylenegelen bir mani de mevcut.

Burası Türbe Dere
Ekmek istersen Allah vere
Su istersen işte dere
Yatak istersen geldiğin yere

ÇERKEZKÖY’ÜN NÜFUSU

Çerkezköy’ün hızla artan ve bugün 135 bin civarında olan nüfusu Çerkezköy’ün artık yukarıdaki maniden çok uzaklaşıldığının bir kanıtı adeta. 1973 yılında İstanbul metropoliteni planı dâhilinde Çerkezköy’ün bir alternatif olarak benimsenmesiyle beraber, aynı yılda bakanlar kurulu kararıyla bölgeye bir Organize Sanayi Bölgesi kurulması kararı veriliyor ve 1977 yılında kurulması tamamlanıp bölgenin en büyük geçim kaynaklarından biri haline geliyor bu bölgedeki fabrikalar. Organize Sanayi Bölgesi’nin varlığı her yıl Türkiye’nin her yerinden binlerce göç almasına sebep olmaktadır. Bu da Çerkezköy’ün nüfusunun kozmopolit bir hal almasına neden olmuştur.

ÇERKEZKÖY’ÜN İKLİMİ

Balkanlardan gelen soğuk hava dalgasının sıklıkla uğradığı Çerkezköy, boğaz tipi coğrafi yapısıyla rüzgâra açıktır. Kışın son derece soğuk ve kuru olan hava, yazın ise daha sıcaktır. Yazın sıcaktan bunalanlar, Keşan’a, Tekirdağ’a, Kıyıköy’e gidip deniz havası alabilirler, orman havası sevenler ise Yıldız Dağları’nın elverdiğince sık orman dokusu, temiz havadan faydalanmak isteyenler için oldukça iyi bir seçenek. 

ÇERKEZKÖY NEREDEDİR

Çerkezköy; Tekirdağ’a, İstanbul’a ve kuzeyde Karadeniz’e yakınlığıyla birçok olanağa ulaşabilir konumdadır. Çerkezköy’ün içinde tarihî ve/veya doğal güzellik olarak çok da fazla şey görülemeyecek gibi olsa da, Istranca Ormanları, Kıyıköy (Midye), Kastro (Çamlıkoy) gibi doğasıyla ilgi çeken yerlere arabanızla yarım saat kadar uzaktadır.

ÇERKEZKÖY’E NASIL GİDİLİR

Çerkezköy’e İstanbul’dan ulaşmak son derece kolay. Esenler Otogarı’ndan neredeyse 20 dakikada bir hareket eden otobüs firmalarıyla 1,5 saatte ulaşmak mümkün.

Demiryolunun inşaat halinde olmasından dolayı şu aralar yapılamayan ve bir dönem Çerkezköy’ün en büyük geçim kaynaklarından biri olan demiryoluyla da ulaşım mümkündü. Sirkeci’den kalkan trenle Çerkezköy Garı’na iki saatte ulaşılıyordu. Bir zamanlar Çerkezköy halkının en büyük nostaljik hareketlerinden biriydi sabah treniyle İstanbul’a gelip eşe dosta alışveriş yapıp ya da İstanbul’daki tıp fakültelerinde kontrole girip, boğazda bir simit çay yapıp akşam yemeğine tekrar evde olmak ancak günümüzde bu mümkün değil.

ÇERKEZKÖY’DE NELER YAPILIR

Gece dışarıda neler yapılır konusunda aile çay bahçeleri, çeşitli kafeler dışında gece yaşayan bir şehir diyemeyiz Çerkezköy için. Gece hayatını seven yerliler daha çok Silivri’ye ya da İstanbul’un daha merkezi yerlerine gidiyorlar gece hayatını yaşayabilmek için.
Çerkezköy’de yine Organize Sanayi Bölgesi olmasının getirdiklerinden dolayı birçok üç yıldızlı ve lüks otel bulunmaktadır. İş adamlarının yemeklerini organize ettikleri, misafirlerini ağırladıkları bu otellerde spa gibi, sauna gibi çeşitli konforlar da bulmak mevcut. Şehir merkezindeki irili ufaklı bu otellerden birinde her bütçeye uygun bir oda bulmak mümkündür. 

Çerkezköy ile İlgili

Çerkezköy Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa