Dikili Hakkında Bilinmesi Gerekenler

img_1814_2211-298.JPG

Dikili, İzmir ilinin en kuzeyinde yer alan ilçesidir. Ege Denizi’ne kıyısı olan Dikili, eşsiz güzellikteki doğası ile de özellikle doğa ile iç içe olmayı seven ziyaretçilerine harika bir deneyim yaşatacaktır. İlçe sınırlarının büyük bir kısmını Ege Denizi ve Bergama ilçesi çizmektedir. Doğu ve kuzeydoğudan Bergama, batı ve güneyden Ege Denizi ile komşu olup yalnızca kuzey batıdan kısa bir alanda Balıkesir’e komşudur. Ege Denizi’nin yaklaşık3 kilometre açığında yer alan Midilli Adası da Dikili’ye ayrıca komşu sayılır. Bölgede Akdeniz iklimi hâkim olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Bu bilgi ışığında ziyaret dönemi ilkbaharın sonlarından, sonbaharın başlarına kadar olan süreci kapsayabilir. 2017 adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 41.697 kişi yerleşik olarak yaşamaktadır. Tabii ki bu sayı yaz sezonu ile gelen turistlerle birlikte daha da yukarılara tırmanmaktadır. İlçenin yaklaşık 40 kilometre sahil hattı bulunmaktadır. Ülkemizde güneşin sahillere en uzun baktığı yerlerden olan Dikili’de çokça mavi bayraklı plaj vardır. Coğrafi olarak çok özel bir noktada bulunan Dikili’de kaplıca, ılıca, volkanik göl, şelale gibi çok çeşitli jeolojik oluşumlar gözlenebilmektedir. Ayrıca dünyanın en büyük ve en kaliteli granit taşı kaynağı da bölgede yer almaktadır.

Bölgede tarım ve hayvancılık temel geçim kaynaklarındandır. Küçükbaş hayvancılık ve arıcılık başta olmak üzere kümes hayvancılığı, büyükbaş hayvancılık ve balıkçılık da yapılmaktadır. Zeytin ve turunçgillerin üretimi de oldukça yaygındır. Ayrıca tarım alanında seracılık faaliyetleri de bölgenin jeotermal kaynak zenginliğinden nasibini almıştır. Jeotermallerin ısıtıcı etkisi ile seracılık oldukça gelişmiş olup Türkiye’nin en büyük seraları da burada yer almaktadır. Muhteşem bir doğası olan Dikili ve çevresinde halkın %85’i tarımla uğraşır. Sahil bölgelerinde de balıkçılık en temel geçim kaynaklarındandır.

Dikili, tarihi ve kültürel zenginliğinden de bahsedilmeden geçilemeyecek yerlerden biridir. Dikili’ye değin en eski tarihsel kaynaklar MÖ 4000-5000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Yapılan kazılardan elde edilen bulgulara göre Kaletepe ve Ağıltepe aralığında kurulan kentin adı Aterneus idi. Bölge, kıyı kesimde yer alan konumu, eşsiz iklimi ve bitki çeşitliliğinin de etkisi ile çok fazla uygarlığın hâkimiyetine girmiştir. Hatta tarih kaynaklarına göre bölgede yer almış antik kentlere Aristo, Hermest, İskender gibi dönemin önemli isimleri de zaman zaman bulunduğu yer almaktadır. En gelişmiş ve bilinen antik kent Aternaus olmakla birlikte, Pytany, Teuthrania, Altaria, Malena, Elaia, Karina, Algai, Kanai gibi antik kentler de yer almaktadır. Bölge Selçuklulardan sonra Osmanlı hâkimiyetiyle de uzun zaman boyunca Türk hâkimiyetinde kalmıştır. Selçuklu hâkimiyetinden günümüze kadar geçen süreçte yalnızca Milli Mücadele yıllarında Yunan işgali yaşamıştır. 14 Eylül 1922 senesinde işgalden kurtularak mücadelede başarı elde etmiştir. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Bergama ilçesinin kazası olan Dikili, 13 Ekim 1928’de ilçe statüsü kazanmıştır.

Dikili aynı zamanda “Sevgi, Barış ve Kardeşlik kenti” olarak da anılmaktadır. Dünya barışı konusunda yaptığı çalışmalarla da bilinen Dikili’de İsveç başbakanlarından Olof Palme’nin adına açılmış Barış Parkı bulunmaktadır. Dikili’nin güneybatısında yer alan Bademli köyü aynı zamanda doğal bir liman konumundadır. Kıyısında Aya Nikola Kilisesi’nin bulunduğu köy, ayrıca zeytin ağaçlarıyla da meşhurdur.

Dikili ulaşım açısından görece zor bir noktadadır diyebiliriz. Bu zorluk özellikle hava yolunu tercih edecek ziyaretçiler için dikkat çekmektedir zira ilçeye en yakın havaalanı yaklaşık 120 kilometre mesafededir. Uçak ile İzmir Adnan Menderes ya da Edremit Koca Seyit Havalimanı’na ulaştıktan sonra kara yolu ile kat edilmesi gereken mesafe de planlamalardan önce göz önüne alınmalıdır. İstanbul, Ankara ve Antalya gibi illerden İzmir ya da Edremit’e hava yolu ile ulaşım yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Her iki havalimanından da Dikili’ye uzaklık yaklaşık 110 - 120 kilometre olup özel araç ile 2 – 2,5 saat sürmesi beklenir. Hava yolu konusunda eğilimi olan ziyaretçilerin direkt uçuş, bilet fiyatları, kara yolu ulaşım alternatifleri gibi konuları da göz önünde bulundurmasını öneririz. İstanbul’dan Dikili’ye kara yolu ile ulaşmak isteyen ziyaretçilerin özel araçları ile yaklaşık 450 kilometre yol alarak, tahminen 6 saatte Dikili’ye ulaşması beklenir. Ankara’dan gelecek ziyaretçilerin ise yaklaşık 650 kilometre ve tahminen 8 saatlik bir yolculuk geçirmeleri öngörülür. Antalya’dan Dikili ise yaklaşık olarak 550 kilometre mesafededir ve 6,5 – 7 saatlik bir yolculuğun sonunda Dikili’ye ulaşılması beklenilir. Tabii ki bu veriler özel araçla ulaşıma göre aktarılmıştır. Kara yolu ile toplu ulaşımı tercih edecek ziyaretçilerin bu zaman değerlerine 1 - 2 saat daha eklemesi gerekmektedir.

Tanıtım Videosu: