Kapadokya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kapadokya, Orta Anadolu'da, genellikle Nevşehir, Kayseri, Kırşehir, Aksaray ve Niğde etrafında şekillenen tarihi bir bölgedir. Kapadokya, eşsiz doğal görüntüsünü ve peribacalarını etrafında bulunan sönmüş volkanların lavlarına borçludur. Tarih boyunca Hıristiyan kaynaklarda geleneksel olarak kullanılan ismi, özellikle peribacaları ve benzersiz bir tarihi ve kültürel mirasla karakterize olağanüstü doğal güzellikleri tanımlamak için uluslararası bir turizm kavramı olarak kullanılmaya devam edilmektedir.

Kapadokya isminin en eski tarihi, M.Ö. 6. yüzyılın sonlarından kalmıştır ve Pers İmparatorluğu'nun Eski Farsiyen dahiyasından biri olarak iki erken Akenaenid Kralı’nın, Darius I ve Xerxes'in üç dilli yazıtlarında görülür. Bazı araştırmacılara göre Huw-aspa-dahyu olarak şehrin adı “güzel atların ülkesi" olarak türetilmiştir.

Devamını Oku

Kapadokya Nerededir?

Eski bir yerleşim merkezinin genel ve kapsayıcı bölgesi olan Kapadokya, Nevşehir, Kayseri, Niğde, Kırşehir ve Aksaray illerine dahil olan bir alanda yer alır. İç Anadolu Bölgesi’nin göbeğindedir.

Kapadokya’ya Ne Zaman Gidilir?

1
 

Karasal iklimin karakteristik olarak hakim olduğu bölgeye gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Kapadokya seyahatinin çokça hareket gerektirdiği düşünülürse ziyaretinizi havaların çok sıcak ya da çok soğuk olmadığı bahar aylarında gerçekleştirmek en mantıklısı olacaktır. Zira Kapadokya’da, yazlar aşırı sıcak olduğu gibi kışlar da oldukça sert soğuklarla geçer. Ancak yine de karlarla kaplı manzarasıyla bölgeyi görmek de bambaşka bir deneyimdir. Ancak bölgede kar ve buzlanmaya karşı hazırlıklı olmanız ve sıkı giyinmeniz gerekir. Kar manzaralarında şömineli taş evlerde bölgenin keyfi farklı olur. Dolayısıyla tercihinizi kış aylarından yana da kullanabilirsiniz. Nitekim Kapadokya, özellikle yılbaşı tatili için son zamanlarda sıkça tercih edilen bir yer haline gelmiştir. Bunun yanı sıra 2015’ten bu yana her yıl nisan ayında düzenlenen Cappadox süresince de bölge en hareketli dönemini geçirmektedir.

Kapadokya’da Nerede Kalınır?

Kapadokya’ya geldiğinizde bölgenin uzmanlığı olan mağara otellerinden birinde kalmanız şiddetle tavsiye edilir. Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Ortahisar ve Avanos ilçelerinde her bütçe için birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Yunak evlerini ve mağara otellerini de büyüleyici bulabilirsiniz.

Beş yıldızlı otellerden küçük pansiyonlara kadar, Kapadokya'da çeşitli konaklama tesisleri bulunmaktadır. Bununla birlikte, İbrahim Paşa (Babayan) ve Ayvalı kasabaları en kendine has olanlardır. Restore edilmiş tarihi evler, hoş bir konaklama ortamı olan mağara ve kemerli odalar bulunmaktadır. Erken rezervasyon ile çok uygun fiyatlara çok geniş yelpazede otel seçeneği bulabilirsiniz. Genellikle 50 liradan 500 liraya kadar oda seçenekleri mevcuttur. Özellikle kış döneminde Kapadokya balayı mekanlarından biri haline gelmektedir.

Devamını Oku

Kapadokya Otelleri - Kapadokya Otel Fiyatları

Pers dilinde ‘Güzel atlar ülkesi’ anlamına gelen, gökyüzünde süzülen rengarenk balonlarıyla mistik ve masalsı yer Kapadokya… Volkanik yanardağların püskürttüğü lavların aşınmasıyla oluşan Peri Bacaları ile dünyaya nam salmış durumda. Kapadokya’da gezilecek görülecek o kadar çok yer var ki…Sizler için hazırladığımız Kapadokya Otelleri yazımızı keyifle okuyabilirsiniz. Gezi rotanızı ilk önce UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi’ne çevirebilirsiniz. Bölgenin gizemleri arasında yerin sekiz kat altında bulunan Derinkuyu Yeraltı Şehri oldukça ilgi çekici. Yeniçeri Ocağı’nın merkezi sayılan Hacı Bektaş Veli Külliyesi ve müzesinde tarihe yolculuk yaparken bölgenin en güzel manzarasına sahip Uçhisar Kalesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Nazar ağaçlarıyla tanınan Güvercinlik Vadisi’nde dilek dileyebilir, sevdiklerinize hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Çanak-çömlekleri ile ünlü Avanos “Saç koleksiyonu” adında ilginç bir sergiye ev sahipliği yapmaktadır. Chez Galip’in oyma mağarasında yaptığı çömleklerden siz de yapabilir, belki de saçınızdan bir tutam bırakırsınız. Dünyanın ikinci büyük kanyonu olan Ihlara Vadisi de görülecek yerler arasında yer almaktadır. Televizyon dizisinden sonra turistik bir yer haline gelen Asmalık Konak’ı da gezi listenize eklemeniz gerek!

 

Devamını Oku

Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokya gerçekten de doğal güzelliklerin mucizevi bir görüntüyle harmanlandığı bir yerdir. Bölgenin ilginç yapısı, size yeryüzünde gösterdiği güzelliklerin daha fazlasını yerin altında da sunar. Kapadokya öyle ilginç bir yerleşim yeridir ki, günümüzde dahi yeni yer altı şehirleri keşfedilmektedir ve sırları çözmekle bitmemektedir. Balonlarının eşsiz görüntüsü, peribacalarının heybetli ve farklı görüntülerle duruşundan yer altı şehirlerinin ilginç dokularına kadar burası tam bir masal şehridir. Kapadokya’yı keşfetmek biraz zorlu parkurlarda yorulmak ve toz içinde kalmayı gerektirse de, gördüğünüz her kare buna değecektir.

Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokya’nın her karışı görülmeye değerdir. Kapadokya’yı keşfetmeye Göreme Açık Hava Müzesi’nden başlanabilir. Bölgenin özeti gibi olan bu yapılardan sonra, Ihlara Vadisi’nin derin çukurlarındaki hayatlara, Paşabağ’ın dev peribacalarına, Üç Güzeller’in buruk öyküsüne uzanabilirsiniz. Eğer konaklardan bir örnek incelemek isterseniz meşhur Asmalı Konak’a uğramadan gitmemelisiniz. Yerüstü güzellikleri kadar yer altı hazineleriyle de Derinkuyu ve Kaymaklı yer altı şehirleri sizi misafir etmek için hazır bekliyor olacaktır. Güvercinlik ve Hacı Bektaş Veli Külliyesi, size tarihi dokuyu hissettirecek ve mistik bir atmosfere girmenizi sağlayacaktır. Kuş bakışı bölgeyi taramak ve manzaralara hakim olmak isterseniz de balon turu yapmadan dönmemelisiniz.

Bahsi geçen yerlerle ilgili daha detaylı bilgi aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Kapadokya İçi Ulaşım

Kapadokya

Kapadokya içerisinde mesafeler fazla uzak değildir. Merkezi bir yerde otelde kalırsanız, kolaylıkla çarşıları yürüyerek gezebilir; hatta birkaç turistik lokasyona ve şarap tadım merkezlerine de kolaylıkla yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Bunun haricinde eğer spor severseniz bölgede dağ bisikleti kullanarak da keyifli bir gezi olanağı sağlayabilirsiniz. Ayrıca bölgede ATV aracı kiralayarak gezen insanlar göreceksiniz. Siz de bu araçlarla ayrıca bir safari keyfi de yaşayabilirsiniz.

Bu pratik çözümlerin haricinde toplu taşıma araçları sizin için ekonomik bir çözüm sunabilir. Bu kapsamda pek çok hatta hizmet veren minibüsleri kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak taksi ücretleri de çok yüksek değildir. Ancak yine de dilerseniz gideceğiniz mesafeyi hesaplayarak şoförünüzle görüşün. Son olarak da bir araba kiralayarak navigasyonla rahatlıkla bölgede gezebilirsiniz. Ancak aracın bir arazi aracı olmasını tavsiye ederiz.

Kapadokya Mutfağı

1
 

Kapadokya mutfağında bolca bakliyat ve et yemeği görebilirsiniz. Yörenin tarım ürünleri ve komşuları düşünüldüğünde; ovalardaki ve vadilerdeki verimli topraklardan gelen bakliyat konusunda oldukça zengindir ve bunu yemeklerinde sıklıkla ve bolca kullanır. Yörenin küçükbaş hayvancılığa da yatkın olması sebebiyle kuzu ve koyun etine sıklıkla rastlayabilirsiniz. Haliyle bölgede çok sayıda güveç yemeği mevcuttur. Ana yemeklerin yanında genellikle yoğurt, cacık ya da mevsim salatası ile kaşık salatası gibi mezeler eşlik eder. Ana mutfakta çok fazla sebze yemeğine rastlanmaz.

Ancak bunların arasından en meşhuru şüphesiz ki Kapadokya’nın testi kebabıdır. Gittiğiniz restoranda yöreye özgü bir seremoni eşliğinde testinin kırılmasıyla sıcacık olarak servis edilen bu et yemeğini denemenizi tavsiye ederiz. Özellikle Türk geceleri ve turistik gezilerde size ikram edilecek menüler arasında testi kebabı, sonrasına kuru fasulye, pilav eşlik edecektir. Yöre halkı bu ürünleriyle gurur duyar ve misafirlerine ikram eder. Ayrıca düğün çorbası, koyun yahnisi, nohutlu yahni, ayva dolması, patates ve bulgur karışımından yapılan dıvıl yemeği tatmanız gereken lezzetler arasındadır.

Bağcılıkla ünlü Kapadokya’da ayrıca birbirinden özel el yapımı şaraplar da unutulmamalıdır. Üzüm asmalarıyla dolu bölgede, 4000 yıldır şarap üretilmektedir. Özellikle Avanos tarafında üretilen şarapları denemenizi tavsiye ederiz. Üzüm şaraplarının yanı sıra meyve şarapları da denenmesi gereken hafif lezzetler arasındadır.

Kapadokya’da Alışveriş

1

Kapadokya’da turistik yerlerde gezinirken etrafınızda birbirinden renkli ve çeşitli boyutlarda yapılmış peribacası figürlerine rastlayabilirsiniz. Bunların yanı sıra hediyelik balonlar, magnetler de çok çeşitlidir ve sevdiklerinizi mutlu etmek için alınabilir.

Kapadokya denildiğinde akla gelen diğer önemli şeylerden biri de el sanatlarıdır. Burada çanak, çömlek, seramik ve çini sanatına dair pek çok ürün bulabilir ve satın alabilirsiniz. Ayrıca çömlek atölyelerinde ürünlerin yapılışlarını da izleyebilirsiniz. Bu esnada çinilerin ve seramiklerin desenlerini işleyen kadınları da görebilirsiniz.

Halı ve kilim dokumacılığı da yine bölgede oldukça ünlüdür. Atölyelere girdiğinizde çalışan kişileri de görebilir, onları düğüm yaparken rahatsız etmeden izleyebilirsiniz. Özel desenlerle dokunmuş ve kalitesini belli eden binbir çeşit halılardan birini satın alabilirsiniz. Halı satımı sırasında size halı şovu gösterebilirler. Bir sedirde izleyebileceğiniz bu şov esnasında misafirperver dükkan sahipleri size içecek ikramında da bulunurlar.

Kapadokya’da yörenin taşlarından ve diğer değerli taşlardan yapılan takılardan da satın alabilirsiniz. Ayrıca bir turla gittiyseniz büyük ihtimalle size büyük bir indirim de sağlayacaklardır. Özellikle oniks ve zultanit, bölgeye geldiğinizde almanız ve incelemeniz gereken taşlar arasında yer alır. Taşların şifaları ve özellikleri hakkında da bilen kişilerden fikir alabilirsiniz.

Kapadokya’da Gece Hayatı

1

Kapadokya’da çok yüksek tempolu bir gece hayatı yoktur. Batılı eğlence anlayışı, daha çok turistlerin gittiği otellerde ya da gece kulüplerinde görülür. Ancak bu mekanlar sayıca fazla değildir. Bunun haricinde genellikle turlar gelen misafirler için farklı bir atmosfer yaratan bir gece eğlencesi düzenler. Bu da Türk gecesi adı verilen eğlencelerdir. Daha geleneksel ve doğulu tarzda olan bu eğlenceler için büyük tarihi dokulu restoranlar tercih edilir. Folklor gösterisi, dansöz, halaylar, davul zurna tarzında eğlenceler gece boyu devam eder ve şenliğe gelen katılımcılar doyasıya eğlenir. Ayrıca daha farklı bir deneyim olarak geceleri sema gösterisi de yapılan yerler vardır. Buralar yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmektedir.

Bunların haricinde Kapadokya bölgesinde gece manzarası da güzeldir. Genellikle serin geçen gecelerde, ışıklandırılan turistik alanların ve peribacalarının doyumsuz seyrine dalıp sıcak şarap ya da güzel bir çay içebileceğiniz kafe ve restoranlar bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Kapadokya Festivalleri

1

Kapadokya’da belirli zamanlarda daha çok spor ağırlıklı festivaller düzenlenmektedir. Yörenin kendine has doğal parkurlarında gerçekleşen mücadelelere hem yurtiçinden hem de yurtdışından pek çok ziyaretçi katılmaktadır.

Cappadox Festivali: Mayıs ayında gerçekleştirilir. Yerel müzik, çağdaş sanat, gastronomi ve doğa etkinliklerini kapsar.

Erciyes Ultra Sky Trail: Temmuz ayında gerçekleştirilen koşu etkinliğidir.

Runfire Kapadokya: Kapadokya vadilerinde gerçekleştirilen koşu maratonudur. Temmuz ayında düzenlenir.

Erciyes Bisiklet Festivali: Eylül ayında düzenlenir. Bisiklet tutkunlarının kaçırmaması gereken bir festivaldir.

Salcano Kapadokya Bisiklet Festivali: Eylül’de bölgede düzenlenen bir diğer bisiklet festivalidir.

Kapadokya Ultra Trail: Ekim ayında gerçekleştirilen ve yörenin güzellikleri arasındaki parkurlarda düzenlenen koşu festivalidir.

Klasik Keyifler Uluslararası Kapadokya Müzik Festivali: Klasik Keyifler Derneği’nin öncülüğünde gerçekleşerek müzikseverleri bir çatı altında toplayan festivaldir.

Kapadokya Resmi Tatiller

  • 1 Ocak Yılbaşı Tatili

  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

  • 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

  • 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

  • 30 Ağustos Zafer Bayramı

  • 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

  • Ramazan Bayramı

  • Kurban Bayramı

*Yukarıdaki tarihler 2017 yılına aittir. Tarihler yıla göre değişmektedir.

Kapadokya İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Kapadokya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 1oC
    • Mar 5oC
    • Nis 10oC
    • May 13oC
    • Haz 17oC
    • Tem 19oC
    • Agu 19oC
    • Eyl 16oC
    • Eki 11oC
    • Kas 6oC
    • Ara 1oC

Kısa Kısa

Nüfus: 290.895 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası / İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün