Karataş Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Karataş, Adana’nın yaz turizmi ile ön plana çıkan bir ilçesidir. Kilometrelerce uzanan sahil şeridindeki ince kumlu plajlar, sulak alanlar, tarihî miras ve liman kenti özellikleri Karataş’a değer katmaktadır. Tarımsal faaliyetlerin sürdürüldüğü ilçede turizm sektörü gittikçe gelişmektedir. Yaklaşık 20 bin kişinin yaşadığı Karataş’ın denizi ve rüzgârı sörf ve yelkenciliğe, kumul tepeleri ise motocross ve offroad gibi heyecanlı sporlara imkân sağlamaktadır. Muhteşem manzaralı kıyı şeridi ve doğal güzellikleri ile Karataş, yaz tatilini değerlendirmek için oldukça güzel bir noktadır.
Karataş’ın tarihsel serüvenine bakıldığında renkli bir manzara ile karşılaşılmaktadır. Farklı uygarlıkların dikkatini çekmiş bir noktada yer alan Karataş, Akdeniz’in önemli bir ticaret merkezi ve liman kenti olmuştur. Bu vesile ile kültürel ve sanatsal açıdan zenginleşmiş; siyasi sorumluluğu artmıştır. İlçenin en eski tarihi MÖ 4 binli yıllara kadar dayandırılmaktadır. Yedikardeş ve Mandal bölgelerindeki mağaraların incelenmesi ile MÖ 2 binli yılların ötesine bir perspektif oluşmuştur. Bölgedeki uygarlık izlerinden en eskisi ise Hitilere aittir. MÖ 5. yüzyıldan itibaren Syennesis Hanedanlığı, Pers İmparatorluğu, Makedonya Krallığı, Seleukos Krallığı, Ptolemaios Krallığı, Roma İmparatorluğu, Abbasi Devleti, Ermeni Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyetine girmiş olan eski adı ile Magarsus, birçok antik çağ yazarının metinlerine konu olmuştur. Tarihi Magarsus kentinin kalıntıları ise bugün Karataş’ın 4 kilometre güneybatısında yer almaktadır. Yakın tarihe bakıldığında ise Karataş, 1928 yılında bucak, 1957’de de ilçe statüsü kazanmıştır.
Yaz tatilcileri için uğrak bir nokta olan Karataş’ta görülecek tarihî miraslar ve doğal güzellikler vardır. Ancak upuzun ince kumlu plajı ve Akdeniz’in güzel deniz suyu keyifli bir tatil deneyimi için yeterlidir.
Karataş Nerededir?
Türkiye Cumhuriyeti’nin Akdeniz Bölgesi’nde, Adana ilinde yer alan bir ilçe olan Karataş, Adana kent merkezine 48 kilometre uzaklıktadır. Seyhan ve Ceyhan nehirleri ile doğal bir şekilde sınırlanmış olan Karataş, Adana’nın güneyde Akdeniz’e doğru olan çıkıntısı üzerindeki topraklarda konumlanmaktadır. Düz ovalık bir arazi yapısında sahip olan ilçe, Çukurova’da yer almaktadır. İlçe kuzeyde Yüreğir; kuzeydoğuda Ceyhan; doğuda Yumurtalık; güneydoğu, güney ve batıda Akdeniz; kuzeybatıda ise Mersin ili ve Seyhan ilçesi ile çevrilidir.
Karataş’a Nasıl Gidilir?
Karataş Adana kent merkezine çift yönlü asfalt yol ile bağlantıya sahiptir. Toplu taşıma vasıtaları olarak minibüsler ve belediye otobüsleri hizmet vermektedir. Otobüs ile Adana merkez ve Karataş arası yaklaşık 45 dakika sürerken, aynı mesafe özel araç ile 30 dakikada kat edilebilmektedir. Minibüsler ise Adana Taşköprü ile Karataş durağı arasında çalışmaktadır. Minibüsler her 12 dakikada bir sefere başlamaktadır.
Karataş’ta Kalınacak Yerler
Karataş’ta çok sayıda pansiyonun yanı sıra birkaç tane otel de hizmet vermektedir. Bu açıdan Karataş, geniş yelpazede ziyaretçiyi ağırlayabilecek kapasitede olanaklara sahiptir. İlçedeki otellerin yarı olimpik yüzme havuzu, aqua park ve sahil şeridinde konumlanma gibi özellikleri de bulunmaktadır. Konforlu bir tatil deneyimi arayanlar için Karataş’taki otel tesisleri tercih edilebilir.
Karataş’ta Görülecek Yerler
Akyatan, Ağyatan ve Tuzla lagünlerini bünyesinde barındıran Karataş, Türkiye’nin en önemli sulak bölgelerinden biridir. Bunların arasından Akyatan Lagünü, 2005 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmiştir ve Türkiye’nin en büyük lagün gölüdür. Akyatan, nesli tükenmekte olan bitki türlerine, kuşlara ve memelilere ev sahipliği yapması ile de doğal yaşam açısından büyük bir öneme sahiptir. Saz kedisi, turna, yeşil kaplumbağa, caretta caretta gibi nesli tükenmekte olan hayvanlar burada yaşam bulmaktadır. Lagünün 22 kilometrelik kumsalı ise caretta caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yaptığından Akyatan, bu türün Akdeniz’deki önemli yumurtlama alanlarından biridir. Ayrıca kuş cenneti Akyatan, fotoğrafçılar için eşsiz kareler de sunmaktadır.
İlçe merkezine 5 kilometre mesafede yer alan Magarsus Antik Kenti ise amfi tiyatro, Athena Tapınağı, hamam, sarnıç, zindan, eski han ve değirmen kalıntıları görmek için ziyaret edilebilir.
Karataş’ta Yapılacaklar
Tarihinde önemli bir liman kenti olan Karataş’ta su altı geçmişin izlerini taşımaktadır. Dalış yaparak resifler, bölgeye özgü balık türleri ve tarihî kalıntıları keşfetme imkânı bulunmaktadır.
Çamlık Ormanı ise bölgenin en önemli dinlenme noktalarından biridir. Deniz, kumsal ve yeşilliğin bir arada bulunduğu bölge kampçılar ve karavancılar için uygun ortam sunmaktadır.
Karataş’taki birçok kumul tepesi ise motocross ve offroad gibi motorlu sporları yapma imkânı sağlamaktadır.