Kırıkkale Gezilecek Yerler

1989 yılında il statüsüne kavuşan Kırıkkale hızlı gelişimiyle her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlayan geleceğin turizm adayı şehirlerinden biridir. Oldukça eski tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kırıkkale kara yolu ve demir yolu ile kolay bir ulaşıma sahiptir. Tarihî camileri ve türbelerinin yanı sıra tertemiz havasıyla doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz birçok güzelliğe de sahiptir. Kırıkkale’ye enaz iki gününüzü ayırarak bu güzel şehri doyasıya keşfetmenizi tavsiye ediyoruz.

Kırıkkale Gezilecek Yerler

Zengin tarihî kültürüyle, doğal güzellikleri ve birbirinden lezzetli yöresel yemekleri ile Kırıkkale son yıllarda turizm potansiyeli artan iller arasında yer almaktadır. Ankara’ya 1 saat uzaklıkta olmasının yanı sıra kara yolu ve demir yolu ile ulaşımın oldukça kolay olması Kırıkkale’yi cazip kılan etkenlerdir. Askeri Silah Fabrikası’nın yer aldığı şehre ziyaretiniz Müzeler Haftası’na denk gelirse Silah Müzesi’ni görmenizi tavsiye ederiz. Şehir dini yapılar bakımından oldukça zengindir. Hasandede Camiive Türbesi’nin yanı sıra Haydar Paşa Camii ve Türbesi Kırıkkale’ye yolunuz düştüğünde uğramanız gereken ibadet merkezlerindendir. Sulakyurt ilçesinde bulunan Şeyh Şamil Camii ve Türbesi ziyaret etmeye değer yerler arasındadır. Sulu Mağara turistlerin ilgi odağı olurken Çeşnigir Köprüsü Selçuklular’dan kalan değerli bir mirastır. Yemyeşil doğası ile bahar ve yaz aylarında mutlaka görülmesi gereken Karaahmetli Tabiat Parkı ve Celal Bayar Parkı huzurlu atmosferi ile öne çıkmaktadır. Ceritkale Kaya Mezarları ve Ballı Camii ve Türbesi Kırıkkale gezilecek yerler arasında bulunması gereken diğer yerlerdendir. Adı geçen tüm bu yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

MKE Silah Sanayi Müzesi

54779,silahsan-muzesijpg.png

15 Temmuz 1990 yılında ziyarete açılan Kırıkkale MKE Silah Sanayi Müzesi’nde 15. ve 20. yüzyıllar arasında Osmanlı Dönemi’nde askerlerimizin kullandığı silahların yanı sıra Avrupa ülkelerinin kullandığı askeri malzemeler de sergilenmektedir. Kırıkkale Yahşihan yolu üzerinde bulunan müzede silahlar dışında savaşta kullanılan miğfer ve çelik yelekler de yer almaktadır.

Müzede yer verilen silahların büyük bir kısmı 2. Dünya Savaşı yıllarında toplanmıştır. Osmanlı ve Avrupa askerlerine ait silahlar Tophane’den, Anadolu’dan ve askeri fabrikalardan getirilmiştir. MKE Silah Sanayi Müzesi tarihî varlıkların koruma altına alınıp gelecek nesillere aktarılması amacını taşımaktadır. Silah Müzesi’nde paha biçilemeyen 299 eser bulunmaktadır. Kırıkkale MKE Silah Sanayi Müzesi 1990 yılında açıldıktan sonra tekrar düzenlenmeye alınmış ve üç sene sonra 2 Kasım 1993 yılında tekrar ziyarete açılmıştır.

1987 yılında ilk özel silah müzesi unvanı alan MKE Silah Sanayi Müzesi 1990 yılından itibaren sadece Müzeler Haftası’nda (18-24 Mayıs) halkın ziyaretine açılmaktadır. 18-24 Mayıs tarihleri dışında müzeyi gezmek için Makine Kimya Endüstrisi’nden özel izin almak gerekiyor.

Hasandede Camii ve Türbesi

Kırıkkale’de ziyaret edilmesi gereken yerler arasında Hasandede Camii ve Türbesi ilk sıralarda yer almaktadır. Kırıkkale’ye 12 kilometre uzaklıktaki adını aldığı Hasandede kasabasında bulunan Hasandede Cami ve Türbesi 1605 yılında inşa edilmiştir. Hasandede’nin Anadolu’da yaşayanünlü evliyalardan biri olduğu bilinmektedir. Kesme taştan yapılan Hasandede Camii kare planlı ve kalın duvarlıdır. Hasandede Camii ve türbesi yan yana bulunmaktadır. Caminin hemen yanında iki türbe vardır. Bu türbelerden biri Hasandede’ye aittir. Diğeri ise oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ve kızı ÜmmühanAna’ya ait türbedir. Mimari açıdan gelenlerin gözünü kamaştıran Hasandede Camii, Kırıkkale’ye gelenlerin uğrak noktalarından biridir.

Haydar Sultan Camii ve Türbesi

54765,haydar-sultan-turbesijpg.png

Kırıkkale gezilecek yerler listesindeki bir diğer ibadet yeri Geç Roma ya da Erken Bizans döneminde var olduğuna inanılan bir manastırın üzerine inşa edilen Haydar Sultan Külliyesi’dir. Külliye türbe, cami, çeşme, hazire ve kuyudan oluşmaktadır. Haydar Sultan Camii ve Türbesi Kırıkkale’ye 45 kilometre uzaklıktaki Keskin İlçesi’nin Haydar Sultan köyünde yer almaktadır. Haydar Sultan Külliyesi günümüze ulaşana kadar birçok onarımdan geçmiştir. Yapılan onarımlardan sonra Haydar Sultan Külliyesi’nden geriye sadece Deliler Kuyusu adı verdikleri kuyu ve iki kitabe kalmıştır. Haydar Sultan Camii’nin yanında bulunan Deliler Kuyusu’nun etrafı duvarlarla çevrilidir. Beton kaplamalarla yükseltilen kuyunun derinliği 1,5 metredir. Kuyu suyunu görünce şaşırabilirsiniz çünkü su soğuk olmasına rağmen devamlı kaynıyor görünümündedir. Bunun nedeni ise kuyu suyunun kükürtlü olmasıdır.

Şeyh Şamil Camii ve Türbesi

Kırıkkale’de gezi listenize eklemeniz gereken yerlerden bir tanesi de Kırıkkale’ye 48 kilometre uzaklıktaki Sulakyurt ilçesinde bulunan Şeyh Şamil Camii’dir. Camii 15. yüzyılda ilçenin kurucusu olan Şeyh Şamil tarafından yaptırılmıştır. Evliya Çelebi Seyahatname’sinde Şeyh Şamil’den söz etmiş ve asıl adının Hamza olduğunu belirtmiştir. Camiinin yanında Şeyh Şamil’e ait türbe bulunmaktadır. Günümüze gelinceye kadar birçok onarımdan geçen cami ve türbe, mimari özelliklerinin bir kısmını kaybetse de çoğunu hâlâ taşımaktadır. Şeyh Şamil Camii ve Türbesi Kırıkkale’ye gelen yerli yabancı turistlerin uğrak noktası olmaktadır.

Sulu Mağara

Kırıkkale’ye 26 kilometre uzaklıktaki Keskin ilçesinin Arzu Bayırı’nda bulunan Sulu Mağara’nın yapılan araştırmalar sonucunda Bizans dönemine ait bir yerleşimyeri olduğu tahmin edilmektedir. Kırıkkale’de görülmesi gereken yerlerden biri olan Sulu Mağara yarı doğal-yarı yapaydır ve toplam uzunluğu 285 metredir. Mağaranın doğal bölümü 3 kattan oluşmaktadır. Yapay ve doğal bölümler arasında birbirini bağlayan dar geçitler bulunmaktadır. Mağara yağışlı dönemlerde tavandan damlayan sular dışında tamamen kurudur. Kırıkkale’de gezilecek yerlerin başında gelen Sulu Mağara, turistlerin ilgi odağı konumundadır. Siz de Kırıkkale’ye geldiyseniz Sulu Mağara’ya mutlaka uğramalısınız. Sulu Mağara’yı 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirken 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Sulu Mağara girişi ücretsizdir.

Çeşnigir Köprüsü

Kırıkkale’nin Karakeçili İlçesi’ndeki Köprüköy beldesinde bulunan Çeşnigir Köprüsü Kırıkkale’deki Selçuklu dönemineait eserlerden biridir. 13. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Çeşnigir Köprüsü, Köprüköy ile Karakeçili arasında Kızılırmak üzerine kurulmuş tarihî bir köprüdür. Çeşnigir Köprüsü’nün tarihine bakıldığında 1402 yılında Timur’un askerlerinin Ankara Savaşı için Çeşnigir Köprüsü’nü kullandığı ve Mısır seferine giden Yavuz Sultan Selim’in köprüyü Mimar Sinan’a tekrar yaptırdığı bilinmektedir. 1898 yılında Kapulukaya Barajı’nın faaliyete geçilmesiyle Çeşnigir Köprüsü araç trafiğine kapatılmıştır. Yapımında kesme taş kullanılan köprünün toplam uzunluğu 110 metre iken 6 metre genişliğe sahiptir.

Ceritkale Kaya Mezarları

Kırıkkale ziyaretinizde uğramanızı tavsiye edeceğimiz bir diğer yer Kırıkkale’nin Keskin ilçesine 10 kilometre, Ceritkale köyüne 3 kilometre uzaklıkta bulunan Ceritkale Kaya Mezarlarıdır. Burası bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Tarihi Demir Çağı’na kadar dayanan Ceritkale Kaya Mezarları bir vadinin içinde bulunmaktadır. Vadinin doğu yamacında Romalılara ait olduğu düşünülen kayalara oyulmuş mezarlar yer alır. Kırıkkale’nin önemli tarihî yerleşimlerinden olan Ceritkale Kaya Mezarlarını ziyaret etmişken hemen yakınında bulunan Sulu Mağara’ya uğramayı unutmayın.

Ballı Camii ve Türbesi

Kırıkkale gezinizde görebileceğiniz, Anadolu Selçuklu Dönemi’ne ait olduğu düşünülen bir diğer tarihî yapı Ballı Camii ve Türbesi’dir. Kırıkkale’ye 21 kilometre uzaklıktaki Balışeyh ilçesinde bulunan Ballı Camii ve Türbesi’nin tarihi 12. yüzyıla kadar dayanmaktadır. 1121 yılında inşa edildiği tahmin edilen Ballı Camii ve Türbesi’nin kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Mimari olarak incelendiğinde Selçuklu Dönemi’ne ait olduğu düşünülmektedir. 1991 yılında orijinaline sadık kalınarak restore edilen caminin tavan örtüsündeki ahşap işçilik dikkat çekecek güzelliktedir. Minarelerinin kısa ve kalın olması Anadolu Selçuklu Dönemi mimarisini çağrıştırmaktadır. Yerli halkın büyük önem verdiği Ballı Camii ve yanında bulunan türbeyi Kırıkkale’ye gelmişken mutlaka görülmesi gereken yerlere eklemenizi öneririz.

Karaahmetli Tabiat Parkı

IMG_0432.jpg

Tertemiz havası, doyumsuz manzarası ve bol yeşilliği ile Kırıkkale’de gidilebilecek en güzel mesire yerlerinden biri olan Karaahmetli Tabiat Parkı bahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır. Kırıkkale’ye 28 kilometre uzaklıktaki Bahşili ve Keskin ilçeleri arasında bulunan Karaahmetli Tabiat Parkı adını aldığı Karaahmetli köyünde yer alır. Karaahmetli Tabiat Parkı 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Oldukça zengin bitki örtüsüne sahip olan Karaahmetli Tabiat Parkı aynı zamanda farklı kuş türlerinin de yaşam alanıdır. Kızılırmak Nehri üzerindeki Kapulukaya Baraj Gölü’nün kıyısında yer alan Karaahmetli Tabiat Parkı 13 balık türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Yerel halkın piknik, yürüyüş, olta balıkçılığı, fotoğrafçılık gibi aktiviteler için vazgeçilmez yerlerinden biri olan park, kuş gözlemciliği için de en ideal yerlerden biridir. Siz de Karaahmetli Tabiat Parkı’na gelerek yürüyüş yapabilir, doğa ile iç içe huzur dolu bir gün geçirebilirsiniz.

Celal Bayar Parkı

APNK6B9Doga10.jpg

Kızılırmak kenarında unutulmaz bir gün geçirmek isterseniz Celal Bayar Parkı sizleri bekliyor. Kırıkkale’ye 5 kilometre uzaklıktaki Bahşili ilçesinde bulunan Celal Bayar Parkı Kırıkkale’de görülmesi gereken yerlerden biridir. Şehir merkezine yakınlığıyla hem yerli halkın hem de yabancı ziyaretçilerin en çok tercih ettiği dinlenme alanıdır. Kızılırmak kenarında bulunan Celal Bayar Parkı 500 dönümlük alanıyla oldukça büyük bir parktır. Özellikle hafta sonları halkın yoğun ilgi gösterdiği Celal Bayar Parkı insanlara dinlenme, piknik ve spor yapma imkânları sağlamasıyla Kırıkkale’de önemli bir yere sahiptir. Celal Bayar Parkı’nda 500 araçlık otoparkın yanı sıra, dinlenme alanları, büfe, mescit, tuvalet ve piknik alanları bulunmaktadır. Celal Bayar parkında aileniz ya da arkadaşlarınızla huzur içinde piknik yapıp dinlenebilir, sandal ile gölette gezinti yapabilir, lunaparkta çocuklarınızla keyifli vakit geçirebilirsiniz.