Tarsus Genel Bilgiler / Rehber

Tarsus Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Tarsus, Mersin ilinin ilçelerinden biridir. En eski yerleşim noktalarından biri olan Tarsus, Hitit, Asur, Pers Makedonya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Devletleri'nin himayesi altında kalmıştır.  Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen ilçe çokkültürlülüğü sayesinde oldukça önemli yapılara ev sahipliği yapmaktadır.

Tarsus’ta Gezilecek Yerler 

Sahip olduğu köklü geçmişi sayesinde Tarsus’un bilinmeyen ve görülmesi gereken birçok noktası bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Deniz Kapısı olarak da geçen Kleopatra Kapısı’dır. Bugün ayakta kalan tek antik kapı olan bu yapının yapılısı MÖ 41 yılına dayanmaktadır. Şehrin en renkli ve tarihî noktalarından Kırkkaşık Bedesteni hem alışveriş yapmak hem de ilçenin geçmişine bakabilmek için önemlidir. 1579 yılında yapılmış olan bu bedestenin dükkânları yerinde eskiden derslikler bulunmaktaydı. Daha sonra aşevi olmuş ve günümüzde çarşıya dönüşmüştür.
 
İlçenin en çok bilinen ve önemli olan yapılardan bir diğer Aziz Paul Kilisesi’dir. Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Aziz Paul’e adanmış olan bu kilise, bugün müze olarak hizmet vermektedir. Aziz Paul’un Tarsus’ta bulunan Evi ve Kuyusu, Vatikan tarafından “hac yeri” olarak ilan edilmiştir. Tarsus Ulu Cami, ilçenin merkezinde bulunan gözde yapılardandır. Cami-i Nur ya da Cami-i Kebir adıyla da bilinmekte olan bu yapının inşası 16. yüzyıla dayanmaktadır. Oldukça büyük bir külliye görünümüne sahip olan görkemli yapı etkileyici bir mimariye sahiptir. Eski Tarsus evleriyse turistlerin ilgisini çekmektedir. Tarihî ev yapıları, aralarında yer alan kafeler ve dükkanlar ile gezmesi zevkli bir sokakta yer almaktadırlar.
 
Müze gezmeyi sevenler için Tarsus Müzesi bulunmaktadır. Kubat Paşa Medresesi olan bu yapı 1971 yılında müze haline getirilmiştir. Etnografik ve arkeolojik eserlerin sergilendiği iki büyük salona sahiptir. Yaşayan halkın sosyal, kültürel, dinsel ve felsefi yaşantılarını yansıtan eserlerin bulunduğu Müze’de; Osmanlı dönemine ait savaş kalıntıları, tüfekleri tabancalar ve kılıçlar; Mersin ve bölgesinde bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarından çıkarılan çeşitli tarihî eserler sergilenmektedir. Dünyaca ünlü Nusret Mayın Gemisi de Tarsus’ta yer almaktadır.
 
Tarsus Siptilli Caddesi – Tarsus Kemeraltı bir diğer adıyla Şemsiyeli Yol, ilçenin en renkli bölgesidir. Rengârenk yüzlerce şemsiyenin gökyüzünü süslediği bu yol görülmesi gerekenler arasındadır. Eğer yaz mevsiminde Tarsus’a gidiyorsanız Tarsus Şelalesi olmazsa olmazıdır. Muhteşem manzarası ve ferah havasıyla oldukça keyifli bir bölgedir.

Tarsus’ta Ne Yenir? 

Tarsus mutfağı deyince akla et yemekleri, kebap çeşitleri, ev yapımı reçeller, şalgam suyu, Tarsusi kebabı, tantuni, künefe, kerebiç tatlısı akla gelmektedir. En popüler olan sacda biber ve soğan ile kavrularak lavaş ya da ekmek arası servis edilen lavaş mutlaka denenmesi gereken lezzetidir. Görüntüsü içli köfteye benzeyen ve içi ceviz ve fıstık ile doldurulmuş irmik tatlısı kerebiç denenmeden dönülmemelidir.

Tarsus’tan Ne Alınır? 

Mersin’in ünlü halı ve kilimleri, Mezitli bezinden ve muz lifinden yapılmış olan hediyelik eşyaları Kırkkaşık Bedesteni’nde bulabilirsiniz. Yöresel el sanatları olan ahşap, seramik, gümüş eşyalar da hediyelik eşya almak için birebirdir. Tarsus’un önemli bir simgesi olan Şahmeran efsanesiyle de bağdaştırılmış birçok seçenek bulunmaktadır. Yemek götürmek istiyorsanız Anamur muzu, cezerye, kerebiç ve narenciye ürünlerini de tercih edebilirsiniz.

Tarsus’ta Nerede Kalınır? 

Tarsus’ta konaklamak için birçok seçenek bulunmaktadır. Bunlar arasında özellikle yaz sezonunda en çok tercih edilen otel Şelale Otel’dir. Tarsus Şelalesi’nin yanında inşa edilmiş olan otel güzel bir deneyim sunacaktır. Konak Efsus, Otel Zorbaz Elif Hatun Konağı, Osmanlı Marco Pasha Otel de tercih edilebilecek diğer seçenekler arasında yer almaktadır.

Tarsus’a Nasıl Gidilir?

Mersin'e 27 kilometre, Ankara'ya 500 kilometre, İstanbul'a 950 kilometre, İzmir'e 910 kilometre uzaklıkta bulunan Tarsus'a otoyol aracılığı ile ulaşma imkânı bulunmaktadır. Kişisel araçlarla ulaşabileceği gibi diğer şehirlerden düzenlenen otobüs seferleri seçenekler arasında yer almaktadır. Tarsus'a 32 kilometre uzaklıkta yer alan Adana Şakirpaşa Havaalanı'na giderek oradan ulaşımda sağlayabilirsiniz. Havaalanı 43 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Tarsus’a Ne Zaman Gidilir? 

Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Tarsus, her mevsimde ziyarete uygundur. Yaz aylarında oldukça sıcak olan ilçe, kışın ılık ve yağışlı havanın hâkimiyeti altındadır. Çok fazla turistik ziyaretin yapılmadığı ilçede genel olarak büyük bir kalabalık bulunmadığı için hem konaklama hem de ziyaret açısından uygundur.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı