Van Gezilecek Yerler

Dünya üzerinde yaşanan en eski kentlerden birisi olan Van sadece tarihî güzellikleriyle değil eşsiz doğası ile de ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatmaktadır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehirde geçmiş döneme ait eserleri görebilir, Van Gölü’nde tekne ile gezintiye çıkabilirsiniz. Zengin Van mutfağının eşsiz lezzetlerini tadabilir, doğa ve su sporlarının tadını çıkarırken bir an için Van’da olduğunuzu unutabilirsiniz. Dünyaca ünlü bir gözü yeşil, diğer gözü mavi olan Van kedisini görmeden sakın şehirden ayrılmayın. Urartu Uygarlığı’na başkentlik yapan, Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri’nde de önemini korumaya devam eden Van şehrine en az 3 gününüzü ayırarak doyasıya gezmenizi tavsiye ederiz.

Van Gezilecek Yerler

Van’da gezilecek yerlerin sayısı bir hayli fazla. Bu nedenle gezinize başlamadan önce Van görülmesi gereken yerlerin listesini çıkarmanız işinizin kolaylaşmasına yardımcı olabilir. Van’a geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri elbette Van Kalesi olacaktır. Kaleler şehri olarak bilinen Van’da Hoşap Kalesi, Çavuştepe Kalesi ve Ayanis Kalesi görülmeye değer tarihîyerler arasındadır. Van Gölü ve Akdamar Adası da Van’a gelen ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken doğal ve tarihî güzelliklerdendir. Peri Bacaları, Muradiye Şelalesi, Şeytan Köprüsü ve Yedi Kilise Van’da gezilecek diğer yerler arasında sayılabilir.

Adı geçen tüm bu yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Van Kalesi

MÖ 9. yüzyılın ortalarında Urartu Kralı I. Sarduri tarafından yaptırılan Van Kalesi şehrin adeta sembol yapısıdır. Van şehir merkezine yaklaşık olarak beş kilometre uzaklıkta bulunan Van Kalesi Tuşba adı ile uzun süre Urartu Devleti’ne başkentlik yapmıştır. Kalenin içerisinde Menua ve II. Sarduri kaya mezarları, Sardur Burcu, Analı Kız Açıkhava Tapınağı ve surlar bulunmaktadır. Kalenin içerisinde I. Sarduri’ye ait olduğu tahmin edilen Asur dilinde çivi yazılı kitabeler mevcuttur. Sarp bir kayalık üzerine inşa edilen Van Kalesi günümüze büyük ölçüde ulaşmayı başarmıştır. Kaleyi ziyaret etmişken hemen yanındaki Van Evi’ne de uğrayarak Van kültürünü daha yakından tanıma fırsatı elde edebilirsiniz. 

Devamını Oku

Hoşap Kalesi

“Kaleler şehri” olarak bilinen Van gezinizde görmenizi tavsiye ettiğimiz bir diğer kale Hoşap Kalesi’dir. Van’ın Gürpınar ilçesinde bulunan kale Van şehir merkezine 60 kilometre uzaklıktadır. 1643 yılında Mahmudi Süleyman tarafından yaptırılan Hoşap Kalesi günümüze büyük ölçüde korunarak gelmeyi başarmış tarihî bir yapıdır. Kalenin içerisinde mescit, sarnıç, köy evleri, zindan yer almaktadır. Demir kapı kanatları ise ilk günkü haliyle görülebilir. Türkiye - İran yolu üzerinde bulunması ile zamanında stratejik bir öneme sahip olan kale 19. yüzyıl ortalarında terk edilmiştir. Van - Hakkari karayolu üzerindeki sarp kayalıklarda yer alan Hoşap Kalesi’nin eteklerine kurulu ufak bir köy de yer almaktadır.

Çavuştepe Kalesi

99948663.jpg

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Çavuştepe Köyü’nde yer alan kale Van gezinizde ziyaret edebileceğiniz diğer bir tarihi yapıdır. Çavuştepe Kalesi Van’a 25 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kale II. Sarduri tarafından MÖ. 764-734 yılları arasında yaptırılmıştır. Yukarı ve aşağı kale olmak üzere iki bölümden oluşan Çavuştepe Kalesi 1960’lı yıllardan bu yana kazı çalışmalarının yürütüldüğü tarihî mekânlardan biridir. Yukarı kale içerisinde Urartu Baş Tanrısı Haldi’ye ait tapınak ile bir başka açıkhava tapınağı yer almaktadır. Aşağı kalede ise İrmuşini Tapınağı, sarnıç ve saray binaları bulunur. Tapınağın Urartu Tanrısı İrmuşini adına inşa edildiği üzerindeki çivi yazılı kitabede ortaya çıkarılmıştır. Van - Hakkari karayolunun güney tarafında yer alan Çavuştepe Kalesi tarihe ışık tutan önemli bulguları barındıran önemli bir mirastır.

Van Gölü

Van GölüBitlis ve Van illeri arasında bulunan volkanik bir set gölüdür. Öyle bir göl ki, uçakla Van’a gidiyorsanız alçalış sırasında aşağıya baktığınızda “Burada denizin ne işi var” diyeceğiniz kadar uçsuz bucaksız bir doğa harikasıdır. Türkiye’nin en büyük gölü olma unvanını elinde bulundurur. Şehrin deniz yokluğu çekmesini önlüyor ve tıpkı deniz gibi serinlemek için sıcak havalarda ilk tercih oluyor.

Devamını Oku

Akdamar Adası ve Kilisesi

Van gezilecek yerler arasında bulunması gereken en önemli tarihî yapılardan biri Akdamar Adası’nda bulunan Akdamar Kilisesi’dir. Van Gölü’nün en büyük ikinci adası olan Akdamar Adası, Ağtamar ve Ahtamar isimleriyle de anılır. Van’ın Gevaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan ada eşsiz manzarası ile gelenleri adeta büyülemektedir. Vaspurakan Hanedanlığı’ndan Kral I. Gakik tarafından MS 915 senesinde yaptırılan kilise Orta Çağ Ermeni sanatının en güzel örneklerinden biri sayılmaktadır. 1113 yılında manastıra dönüştürüldükten sonra “Kutsal Haç Kilisesi” adı ile de anılmaya başlanmıştır. Adaya ulaşım için Gevaş ilçesinden kalkan feribotlara binebilirsiniz. Feribot ücreti kişi başı gidiş-dönüş 15 TL olup yolculuk yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir. Akdamar Adası’na giriş ücreti kişi başı 10 TL’dir. Müzekart’ı olanlar adaya ücretsiz giriş yapabilirler.

Peri Bacaları

Fairy-chimneys.jpg

Van’ın doğal güzelliklerinden bir diğeri ise halk tarafından “Vanadokya” olarak adlandırılan Peri bacalarıdır. Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar köyünde bulunan Peri Bacaları Nevşehir’in Ürgüp ilçesindeki Kapadokya’yı aratmayan bir görünüme sahiptir. Volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçların rüzgar ve yağmur suları ile aşınması sonucu ortaya çıkan Van Peri bacaları özellikle yaz mevsiminde binlerce ziyaretçinin akınına uğramaktadır. Yaklaşık 17 bin peri bacasının yanı sıra çok sayıda tünel ve mağara bulunan Vanadokya’yı gezerek Van gezinizde farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Van’a 120 kilometre uzaklıkta bulunan Peri bacalarına özel aracınızla kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Muradiye Şelalesi

Van seyahatiniz yaz aylarına denk geliyorsa görmenizi tavsiye ettiğimiz bir diğer doğa harikası da Muradiye Şelalesi’dir. Van’ın Muradiye ilçesine bağlı Karahan köyü yakınlarında bulunan Muradiye Şelalesi özellikle sıcak aylarda serinlemek isteyenlerin uğrak noktasıdır. İsminin IV. Murat’tan geldiği tahmin edilen şelalenin yüksekliği yaklaşık 50 metredir. Sadece görüntüsü ile değil çevresindeki yemyeşil bitkiler ile de görülmeye değer yerlerden biri olan Muradiye Şelalesi kış aylarında donar. Bu hali ile de büyüleyici bir güzelliğe sahip olan şelale huzurlu birkaç saat geçirmek için de idealdir. Yazın piknik yapmak için sıkça tercih edilen Muradiye Şelalesi kamp yapmak isteyenlerin de ilgi odağı konumundadır.

Şeytan Köprüsü

Muradiye Şelalesi’ni ziyaret ederken hemen yakınında bulunan Şeytan Köprüsü’nü de görmenizi tavsiye ederiz. Bend-i Mahi Çayı’nın üzerine kurulu olan köprü 17 metre yüksekliğindedir ve oldukça dar inşa edilmiştir. Köprünün genişliği 3 metre civarındadır. Hatta rivayete göre çok dar olduğundan dolayı zamanında köprüden geçmek isteyen bir düğün alayının düşerek hayatını kaybetmesi nedeniyle “Şeytan Köprüsü” ismi verilmiştir. Bend-i Mahi Çayı’nın batısında yer alan köylere geçit sağlayan köprü 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Van’ın en önemli tarihi miraslarından biri olan Şeytan Köprüsü üzerinde müthiş doğa manzarasını seyredebilir, huzurlu dakikalar geçirebilir, harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Yedi Kilise

34806321.jpg

Van’ın değerleri arasında sayılabilecek bir diğer tarihî yapı Yedi Kilise’dir. Erek Dağı’nın eteklerinde Yukarı Bakraçlı köyünde bulunan Ermeni kilisesi Varak Surp Haç Manastırı olarak da bilinmektedir. İki grup halinde beş kilise, kiliseye eklenen Jamatun, çan kulesi ve kütüphaneden oluşmaktadır. Kiliselerden en eski olanı 8. yüzyılda inşa edilen St. Sophia Kilisesi’dir ve şu an sadece apsisi vardır. St. John Kilisesi ise yıkılmış durumdadır. İkinci gruptaki kiliselerin çekirdeği ise 1021 tarihinde inşa edilen Kutsal Meryem Ana Kilisesi’dir. Kubbesi günümüze kadar gelmeyi başaramasa da iç mekanı köşelere yerleştirilmiş odalar oluşturmaktadır.

Van Kedi Evi

Van’a geldiyseniz bir gözü mavi diğer gözü yeşil olan Van kedilerini görmeden şehirden ayrılmamalısınız. En güzel Van kedilerini görmek isterseniz Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma Merkezi’ne uğramanızı öneririz. Nesli tükenmekte olan Van kedilerini koruma altına alma amacıyla hayata geçirilen Van Kedi Evi’nde birbirinden sevimli kedileri sevme şansı bulabilirsiniz. Erkek ve dişi kedilerin ayrı odalarda tutulduğu evde yeni doğan kediler için de özel bir bakım odası bulunmakta ve hasta olan kediler de bu evde tedavi edilmektedir. Beyaz rengi tüyleri ve her iki gözünün de farklı renge sahip olması ile dünyada da ün yapan Van kedilerini yakından görebileceğiniz Van Kedi Evi’ne 1,5 TL ücret karşılığında girebilirsiniz.

Hüsrev Paşa Camii

Van’da uğrayabileceğiniz bir diğer tarihi yer Hüsrev Paşa Camii’dir. Eski Van şehrinin Orta Kapı mahallesinde bulunan Hüsrev Paşa Camii’nin giriş kapısı üzerinde Van Beylerbeyi Köse Hüsrev Paşa tarafından 1567 tarihinde Mimar Sinan’a yaptırıldığı yazılıdır. Medrese, türbe ve imaretten oluşan bir külliye içerisinde yer alan Hüsrev Paşa Camii’nin içerisindeki çinilerin büyük bir bölümü günümüze ulaşamamıştır. Yapının duvarları kesme taş, kubbe ise tuğladan yapılmıştır. Minare ve dış cephede ise iki renkli kesme taş malzemenin kullanıldığı göze çarpmaktadır. Mihrap yüzeyinde de çeşitli süslemeler bulunmaktadır. Kıble duvarının ortasında bulunan mihrap ise oldukça dikkat çekicidir.

Erçek Gölü

flamingo-3072424_960_720.jpg

Van Gölü’nün 30 kilometre doğusunda bulunan Erçek Gölü eşsiz doğası ile tam bir kuş cennetidir. Türkiye’deki 450 kuş türünün neredeyse yarı Erçek Gölü’nde yaşamını sürdürmektedir. Flamingo, batağan, cılbıt, yaz ördeği gibi yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Erçek Gölü göçmen kuşların da konaklama ve üreme alanlarından biri olması ile önemli bir konuma sahiptir. Van Gölü’nden sonra en büyük göl olma özelliği taşıyan Erçek Gölü kuş gözlemcilerinin de uğrak noktasıdır. Gölün suyu sodalı ve tuzlu olduğu için balık türüne rastlanmaz. Erçek Gölü’nde her sene düzenlenen Flamingo Festivali ile çok sayıda kuş türü ile tanışma şansı bulabilirsiniz.

Akdamar Kilisesi

Akdamar Anıt Müzesi, Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan ve bir motor yolculuğu ile ulaşılabilen bir kilisedir. Ermeni Vaspurakan Kralı I. Gagik Ardsruni tarafından saray kilisesi olarak inşa ettirilen büyüleyici yapı her sene yerli ve yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapar. Akdamar Adası üzerinde bulunan Akdamar Kilisesi ya da Akdamar Müzesi adeta bir kartpostal görünümündedir. Nefes kesen atmosferi ve doğası ile Akdamar Adası’na ve Kilisesi’ne bir yolculuk yapmak isterseniz bahar ve yaz aylarına doğru yönünüzü Van’a çevirebilirsiniz. Unutulmaz bir gezi olacağına eminiz. Şimdiden iyi gezmeler.

Akdamar Kilisesi Tarihi 
Devamını Oku
Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı