Van Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Van, Türkiye’nin nüfus bakımından en kalabalık 19. ilidir. Toplam yüz ölçümü 21.334 km2 olan Van bu özelliği ile Türkiye’nin en büyük 6. şehri olarak bilinmektedir. TÜİK’in 2016 verilerine göre Van’da yaklaşık olarak 1.100.190 kişi yaşamaktadır. Bu bakımdan Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık şehri Van’dır. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün çevresi volkanik dağlarla çevrilidir ve çöküntü durumundadır. Başkale, Çaldıran, Erciş, Tuşba, Muradiye, Çatak, Gürpınar başta olmak üzere 13 tane ilçesi bulunmaktadır. Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Van tarih, doğa ve kültür turizmi bakımından önemli bir konuma sahiptir. 2014 yılında “Büyükşehir” statüsüne kavuşan Van dünyada yaşanılan en eski kentler arasında yer almaktadır.

Van’ın tarihinin MÖ 5000’li yıllara dayandığı tahmin edilmektedir. Tilkitepe ve Ernis Mezarlıkları’nda yapılan kazı çalışmaları sonucunda Kalkolitik, Tunç ve Demir Çağı’na ait birçok kalıntıya rastlanmıştır. Van, elverişli konumu nedeniyle tarihin eski dönemlerinden bu yana farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. MÖ 2000 yılında bu bölgeye hâkim olan ilk devlet Hurriler olmuştur. Hititler ile aynı çağda yaşamış olan Hurrilerden sonra bu bölgeye Urartular hâkim olmaya başlamıştır. MÖ 900 yılında başkentleri Tuşba (Van) olan Urartu Devleti yaklaşık 247 yıl bu topraklarda hüküm sürmüştür. İran’dan gelen Medler Urartu Krallığı’na son vermiş, bir süre hakim olduktan sonra MÖ 332 yılına kadar Persler bölgeye yerleşmiştir. Makedonya Kralı İskender Pers İmparatorluğu’nu yok ettikten sonra bölge Makedonların, MÖ 88 yılına kadar ise Partların egemenliğine geçmiştir. Romalılar ve Sasanilerden sonra Bizans hâkimiyetine geçen bölge uzun süreli savaşlara da neden olmuştur. 644 yılında Müslümanlar bu bölgeyi fethettikten sonra İslam devleti topraklarına katılmıştır. Sırasıyla Rumlar, Ermeniler, Türkmenler, Selçuklular, Safevilerden sonra bölge Kanuni Sultan Süleyman devrinde 1458 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır.

1915 yılında 1. Dünya Savaşı sırasında Ruslar Van’ı işgal etmiş ve bölge halkının büyük bir bölümü başka yerlere göç etmek zorunda kalmıştır. 1918 yılında harabeye dönen Van geri alınmış ve şehir Erek Dağı’nın eteğine yeniden kurulmuştur. Şehirdeki tarihi yapıların büyük bir kısmı yıkılsa da kalıntılar günümüze kadar ulaşmıştır. Van isminin nereden geldiğine dair farklı rivayetler vardır. En çok bilinen ise Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Büyük İskender’in Van Kalesi’ndeki Vank adı bir mabetten esinlendiği yönündeki bilgidir.

Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük illerinden biri olan Van kaleleriyle, dünyaca ünlü kedisiyle, dört mevsim turizme elverişli coğrafyası ile tanınmakta ve her yıl binlerce kişiyi ağırlamaktadır. Özellikle Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliği taşımasıyla ve 430 km sahil şeridiyle adeta deniz görünümündedir.

Van ekonomisi büyük ölçüde hayvancılığa dayalıdır. Şehir, en çok hayvan beslenen illerimizden biridir. Konya ilimizden sonra koyunun en çok yetiştirildiği ikinci şehir Van’dır. Toprakların engebeli olması, kışın aylarının uzun ve sert geçmesi nedeniyle tarım arazileri sınırlıdır. Van Gölü çevresinde iklim şartları daha elverişli olduğu için sebze ve tahıl ekimi bu bölgelerde yapılmaktadır.

Van’da yetiştirilen başlıca ürünler buğday, çavdar, arpa, patates ve şekerpancarıdır. Daha ılıman bir iklime sahip olan Van Gölü civarında ise meyve yetiştiriciliği yaygındır. Kavun, karpuz, elma, kayısı ve armut Van’da en sık yetiştirilen meyveler arasındadır.

Van’da göllerin sodalı olması nedeniyle balıkçılık yaygın değildir. Akarsularda sazan ve kayabalığı bulunurken Van Gölü’nün inci kefali meşhurdur. İl topraklarının sadece %2’si ormanlık alanlar ile kaplıdır. Coğrafî konumu nedeniyle Van orman bakımından fakir illerimizden biridir. Sanayi bakımından bölgenin üçüncü şehri olan Van’da çimento, şeker, un ve et ürünleri fabrikalarının sayısı giderek artış göstermektedir. Van ilinden maden de çıkartılmaktadır. Demir, tuz, kömür ve kükürt Van’dan çıkartılan madenlerden başlıcalarıdır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Van köklü kültürü ve misafirperver halkı ile ziyaretçilerini bekliyor. Siz de bu şehri keşfetmek için bütçenize uygun Van otellerinden birini seçerek Van atmosferini doyasıya deneyimleyebilirsiniz.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı