İzmir'i Festivallerle Keşfet

İzmir’i  hem yerli hem yabancı turistler için kültür, sanat ve cazibe merkezi hâline getiren; İzmir’i İzmir yapan özelliklerinin en önemlilerinden biri de kelimenin tam anlamıyla bir festival kenti olmasıdır. Biz de bundan yola çıkarak gerek il merkezinde, gerekse ilçelerinde gerçekleştirilen ve kentin gündelik yaşantısını daha da renklendiren; her biri damağınızda ayrı tatlar, hafızalarınızda güzel anılar bırakacak olan, lezzet ve eğlence dolu İzmir festivallerinden bazılarını sizler için derledik.

İzmir Gençlik Festivali (18-21 Mayıs 2017)

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında, 18-21 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenen İzmir Gençlik Festivali, İnciraltı Kent Ormanı’nı şenlendiriyor. Ata'mız 19 Mayıs'ta saygıyla anılıyor ve Gençlik ve Spor Bayramı, İzmir'in en büyük kent ormanındaki bu coşkulu festivalle kutlanıyor. Ağaçların gölgesinde çadırlar kuruluyor. Mor ve Ötesi, Şebnem Ferah, Manga ve diğer müzik gruplarının birbirinden canlı sahne performanslarının yanında renkli spor aktiviteleri gün boyu sürüyor. 19 Mayıs hafta sonunda İzmir’deyseniz, bu güzel daveti kaçırmamalısınız.

Alaçatı Ot Festivali (6-9 Nisan 2017)

Alaçatı’nın bu yıl 6-9 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen ve her yıl olduğu gibi yine yoğun ilgi gören bu geleneksel ve ünlü festivalinde, ot çeşitlerini tanıyarak toplama gezilerinden yöresel yemek atölyelerine, yabani ot ve bitkilerle sağlıklı beslenme seminerlerinden çeşitli konserlere kadar birçok etkinlik düzenlenir. Her biri konularında uzman akademisyenler, aşçılar ve bloggerlar hem söyleşilere hem de atölyelere katılırlar. Festivalin korteji çok renkli görüntülere sahne olur. Festivalin son gününde, Alaçatı Amfi Tiyatro'da, en çok ot toplama ve en güzel ot yemeği yarışmaları yapılır.

İzmir Uluslararası Kukla Günleri (2-19 Mart 2017)

Dünyanın en büyük iki kukla festivalinden biri olan ve bu yıl 2-19 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenen İzmir Uluslararası Kukla Günleri, yine dünyanın dört bir yanından yüzlerce kukla sanatçısını buluşturdu. Festivale 20 ülkeden sanatçılar katıldı ve 40 kukla tiyatrosu topluluğu 42 gösteriyi hem kapalı hem de açık gösteri mekânlarında, toplamda 176 kez sahneledi. İzmir'in zamanla en önemli kültürel markalarından biri hâline gelen festivalin bu yılki sloganı ise “Kukla Köprüler Kurar” idi. Uluslararası Kukla Günleri, İzmir’in adını tüm dünyaya duyuran, İzmirlilerin gurur duyduğu ve her sene dört gözle beklediği bir şenlik.

Uluslararası Urla Enginar Festivali (28-30 Nisan 2017)

Aslında henüz açmamış bir çiçek tomurcuğu ve Urla Yarımadası'na özgü erkenci, yaprakları düz ve fazla sıkı olmayan, mor çiçekli bir bitki olan sakız enginarın kalbi, her sene olduğu gibi bu yıl da Urla’da, 28-30 Nisan 2017 tarihleri arasında düzenlenen 3. Uluslararası Urla Enginar Festivali’nde attı. Adını Yunan Tanrısı Zeus'un aşık olduğu kadın Cynara’dan alan, sağlığımıza kattığı sayısız değer ile enginar, bu renkli şenlikte ziyaretçilerini türlü türlü lezzetiyle ağırladı. İzmirlilerin meşhur yüz güzelliği belki de enginardan geliyordur, ne dersiniz?

Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri (25 Mart–10 Nisan 2017)

İzmir’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve şehrin kültür-sanat hayatına can katan bu önemli organizasyon, bu yıl 25 Mart–10 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalin amacı özellikle çağdaş yaşamın bir gereği olan sanatı kitlelere ulaştırmak, uluslararası dayanışmaya ve barışa sanat yoluyla katkıda bulunmak, İzmir'in sanat yaşamını destekleyerek yeni sanatseverler kazanmak. Bunu da her sene artırdığı katılımcı ve izleyici sayılarıyla başaran bir şenlik.

Seferihisar Tohum Takas Bayramı (13 Mayıs 2017)

Tohum Takas Şenlikleri’ni 2011 yılında başlatan ve tüm Türkiye’ye yayılmasına öncülük eden Seferihisar Belediyesi son 6 yılda ülkenin dört bir yanına yaklaşık 1 milyon tohum ile fide dağıttı. Bu yıl da 13 Mayıs Cumartesi günü Ürkmez Çarşı’da düzenlenenen “Yerel Tohumu Yaşatıyoruz” etkinliğinde, yerel tohum üretiminde kat edilen yol, Türkiye genelinden gelen örnekleriyle paylaşıldı ve şenlikte 100 bin tohumla fide dağıtıldı. “Başka bir tarım mümkün” sloganıyla çalışmalarını sürdüren Seferihisar Belediyesi’nin, yerel tohumun üretimini yasaklayan Tohumculuk Yasası’na karşı olarak tohum çeşitliliğini korumak ve yerel tohumun yok olmasına engel olmak amacıyla başlattığı tohum seferberliği, zaman içerisinde tüm Türkiye’ye yayıldı. Artık ülkemizin tüm bölgelerinde buna benzer tohum takas şenlikleri düzenlenmekte.

Geleneksel Mart Dokuzu Urla Ot Festivali (25-26 Mart 2017)

Geleneksel Mart Dokuzu Urla Ot Festivali bu yıl 25-26 Mart tarihlerinde, Urla’da ve Özbek’te gerçekleştirildi. Urla Doğal Sofra Gönüllüleri’nin yedi yıldır geleneksel olarak düzenlediği festivale her yıl olduğu gibi bu sene de İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, Urla Kaymakamlığı ve Özbek Muhtarlığı destek verdi. Festival yerel beslenme, kırsal kalkınma ve Urla’nın sürdürülebilir zenginliklerini daha geniş kesimlere ulaştırmayı amaçlıyor. Baharın gelişinin coşkuyla kutlandığı festivalde geziler, söyleşiler, tadımlar ve ot toplama etkinlikleri yapılıyor. Etkinliğin kökeniyse “Mart Dokuzu” geleneğine dayanıyor. Urla’nın çok eski yıllardan beri devam ettirdiği, yöre halkı arasında “mart ayının dokuzu” olarak da bilinen (Rumi takvimde 9, Miladi takvimde 21-22 mart) bahara merhaba şenlikleri, her yıl Mart Dokuzu Ot Festivali ile kutlanıyor. Siz de bu festivalde yerinizi alıp, bahara Urla’da “Merhaba!” demelisiniz bizce.

İzmir Avrupa Caz Festivali (1-18 Mart 2017)

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu sene 1-18 Mart tarihleri arasında 24’üncüsü gerçekleştirilen İzmir Avrupa Caz Festivali’nde konserlerin yanı sıra sergiler, seminerler, film gösterimleri ve çeşitli etkinlikler yer aldı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Konser Salonu’nda 1 Mart'ta yapılan açılış konserinde İtalyan piyanist Manuel Magrini sahneye çıktı. Caz müziği ve İzmir her sene güzel bir ikili oluşturuyor ama festivale katılıp canlı dinleyenlerin mutlu yüzleriyle daha da güzel oluyor elbette.

Bayındır Uluslararası Çiçek Festivali (3-7 Mayıs 2017)

Her yıl çevre il ve ilçelerden çeşitli liselerin halk oyunları ve gösteri ekiplerinin renk kattıkları Bayındır Uluslararası Çiçek Festivali’nde sokak müzisyenleri, flashmob dans grupları, bandolar, canlı heykeller, animatörler, tahta bacaklılar, gezici kuklalar, karikatüristler, çiçek/yaprak sanatçıları ve ressamlar çeşitli noktalarda dönüşümlü olarak eğlenceli gösterilerini gerçekleştirirler. Bunların yanında En Güzel Stant/Bitki Yarışması, En Güzel Balkon Yarışması, En Lezzetli Çiçek Reçelleri Yarışması ve En Güzel Çiçek Heykeli Yarışması da yapılır. Bu yıl 3-7 Mayıs tarihleri arasında yirmincisi düzenlenen festivale Onur Konuğu İl olarak Eskişehir ve Onur Konuğu İlçe olarak İstanbul Kadıköy katıldı. İtalya’dan, Ukrayna’dan, Makedonya’dan, Kosova’dan ve Gürcistan’dan halk oyunları ekipleri davet edildi. Aralarında Egem Halk Oyunları Derneği’nin ve Bayındır Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu’nun da bulunduğu birçok ekip, festival süresince gösteriler yaptı.

Barbaros Oyuk Festivali (19-21 Mayıs 2017)

Zaman içerisinde kaybolmaya yüz tutan tarımsal, kültürel ve geleneksel değerlerin canlandırılmasını hedefleyen Barbaros Oyuk Festivali’nin simgesi, tarlalardaki ürünleri korumak için kullanılan korkuluklar. Festival ismini, tarla korkuluğunun yöre halkı arasındaki adı 'Oyuk'  kelimesinden alır ve bu simgeye yüklenen anlam, sadece tarla ürününü korumanın ötesinde ele alınmış; geleneklerimizi, çevreyi, değerlerimizi koruma olarak genişletilmiştir. Bu nedenle Barbaros'un tüm sokakları şenlik boyunca çeşitli temaları canlandıran oyuklarla süslenir. Köyün sokaklarını gezerken oyuklarla tanışabilir, avlularda köylülerle beraber ekmek yapabilir, dibek kahvesinin tadına varabilirsiniz. 19-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde çeşitli etkinliklere katılabilir, sergileri gezebilir, köy sokaklarından yankılanan dingin müziğin eşliğinde, çiçek kokulu bahçelerin keyfini yaşayabilirsiniz.

Uluslararası İzmir Festivali (1 Haziran-1 Temmuz 2017)

“Kültür ve Sanat Kenti İzmir” sloganıyla çalışmalarını sürdüren İKSEV, 1 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştireceği Uluslararası İzmir Festivali’nde, yine kendi alanlarında dünyanın en önemli isimlerini kente getirerek Türkiye’nin ve İzmir’in tanıtımını başarıyla sürdürecek. Tarihî mekânları sanatla buluşturacak olan uluslararası festival Efes Antik Tiyatrosu, Celsus Kütüphanesi, Efes Odeon’un yanı sıra Meryemana Evi, St. Policarp Kilisesi, Agora, Bayraklı Ören Yeri, “Ana Tanrıça’nın Kenti” Metropolis, Büyük İskender’in İzmir’i yeniden kurduğu Kadifekale’yi, çağlar boyunca müzikle tedavinin başkenti olmuş Bergama Asklepion’u, Çeşme Kalesi’ni ve Türkiye’nin ilk yavaş kenti Seferihisar’daki Sığacık Kalesi’ni, kent tarihinin önemli tanıkları olan Ayavukla Kilisesi ile tarihi İzmir Sigara Fabrikası’nı, Efes Ticaret Agorası’nı da mekânları arasına katıyor. Uluslararası İzmir Festivali aynı zamanda, nitelikli programları ve tarihî mekânları sanatla yaşatan etkinlikleriyle Avrupa Festivaller Birliği’nin prestijli bir üyesi.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu (24 Eylül 2017)

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliği ilk kez 2013 yılında “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” çerçevesinde, Sema Gür’ün organizatörlüğünde düzenlendi. Bu sene de 24 Eylül Pazar günü, Türkiye'de İzmir başta olmak üzere onlarca il ve ilçede eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Bisiklet aynı zamanda bir ulaşım aracı da olabilsin diye, yaşamın bir parçası da olabilsin diye; eğer uygun bisiklet politikaları olursa, her yere bisikletle gidilebilir diye; özellikle kadınlarımız dünyanın birçok yerindeki hemcinsleri gibi günlük kıyafetleriyle bisiklete binerek ulaşımlarını sağlayabilsinler ve korkmadan, çekinmeden, bisikletleriyle yollarda olabilsinler diye; bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı gösterilsin diye…

İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali (Kasım 2017)

Geçtiğimiz yıl kapılarını 16. kez açan İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali, 17-22 Kasım 2016 tarihleri arasında 400’ün üzerinde filmi sinemaseverlerle ücretsiz olarak buluşturdu. 87 ülkeden 1.591 filmin başvuruda bulunduğu festivalde hem ulusal hem de uluslararası dallarda animasyon, belgesel, deneysel ve kurmaca kategorilerindeki filmler Altın Kedi Ödülleri için yarıştı. Finale kalan filmler, başkanlığını yönetmen Serdar Akar’ın yaptığı ve oyuncu Yiğit Özşener, oyuncu Vildan Atasever, Yunan asıllı görüntü yönetmeni Andreas Sinanos ile Macar sinema yazarı György Baron’un yer aldığı jüri tarafından değerlendirildi. Film gösterimleri başta ana gösterim salonu Fransız Kültür Merkezi olmak üzere, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi, Ege Üniversitesi, İzmir Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi ve Gediz Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali’nin bu yıl kasım ayında 17’ncisi gerçekleştirilecek.

Seferihisar Mandalina Festivali (Kasım 2017)

Türkiye’nin ilk sakin şehri (Cittaslow) olma unvanını taşıyan Seferihisar’da kasım ayında mandalina şenliği düzenleniyor. Seferihisar mandalinasının tanıtımı ve markalaşması, üreticilerinin desteklenmesi ve teşvik edilmesi amacıyla 1970’li yıllarda başlanan ve 2009’dan itibaren ilçe belediyesi tarafından aralıksız düzenlenen etkinlik, birbirinden ilginç yarışma ve gösterilerle renklenecek. Turuncu rengin huzurunu, vitamin deposu mandalinanın türlü türlü lezzetini ve Seferihisar’ın temiz havasının kokusunu kaçırmayın deriz. 

İzmir Boyoz Günleri (Kasım 2017)

Adı ve tadı İzmir’le özdeşleşmiş, İzmir’in meşhur yiyeceği boyozun geçtiğimiz sene 11-13 Kasım tarihleri arasında İzmir Boyoz Günleri kapsamında hem tanıtımı gerçekleştirilmiş,  hem de patenti alınarak İzmir’in sembol yiyeceklerinden biri hâline gelmişti. Geleneksel hâle gelmesi planlanan bu etkinliğin amacı da tarihi 1400’lü yıllara dek uzanan boyozun İspanya’dan gelen Sefaradlar'dan günümüze süren yolculuğunu göstermek olmasının yanında, kentin bu özgün lezzettini bilmeyenlere de tanıtmak. Gerçi boyozun tadını bilmeyen de pek kalmamıştır artık, değil mi?