Antigua'da Paskalya Kutlamaları

Paskalya, Antigua da çok coşkulu bir şekilde kutlanıyor. Üstteki ve aşağıdaki resimlerde gördüğünüz desenler talaştozu, çiçek ve boya kullanılarak sadece bir gecede hazırlanıyor. Bu hazırlanan halılara ¨alfombra¨adı veriliyor.

Peki neden bir gecede hazırlanıyor? Çünkü şehrin hemen hemen bütün cadde ve sokakları kapatılarak tam 120 blok boyunca ( bir blok 100m , yani tam 12 kilometrelik yol boyunca) çeşitli alfombralar hazırlanıyor. Antigua da hayat duruyor, herkes elinde ya çiçek, ya talas tozu aceleyle kendi ailesinin yapması gereken (ve geleneksel olarak belki kuşaklarca devam eden) alfombrayı zamanında bitirmeye çalışıyor. Sonra....

Sonra alfombraların üzerinden törene katılanlar geçiyor. Yani onca emekle yaratılan bu yapboz en fazla 2 saat içinde yok oluyor. Gelin törenlere biraz daha yakından bakalım.

Aileler önceden hazırladıkları desenleri caddelerde yapmaya başlıyorlar. Bunun için bütün mahalle beraber çalışıyor.

Desenler yere işlenince iş bitmiyor, aslında biraz daha zor olanı başlıyor: tören yürüyüşü yapılana kadar alfombranın rüzgardan uçmadan korunmasını sağlamak. Bunun için devamlı olarak alformbrayı suluyorlar.

Bazı alfombralar sebze meyveden yapılıyor, bu adetin Hristiyanlık öncesi putlara sunulan adaklardan kaldığı düşünülüyor: çiçek dışında mango, müz, portakal, turp , domateslen yapılan alfombralarda bayağı revaçta.

Ve daha da çok suluyorlar, ta ki kortej gelene dek...

Kortejin şehirde yürüyüşü sabah 6 da başlayıp gece 11 de sona eriyor. Arada kortejin geçtiği yerlere bir daha alfombra yapılıp başka gruplar tarafından yine yap-bozlanıyor.

Ana korteji, kadınların yürüyüşü takıp ediyor.

Kadınların kortejinden sonra sırada bütün yürüyüş sırasında müzik sağlayan müzisyenler var.

Onlarda geçince hemen arkadan satıcılar geliyor, onlar için bu bayram son derece karlı bir iş.

Törene katılanların önemli bir kısmı aileleri ile geldiği için özellikle çocuklar tam bayram yapıyorlar. Her taraf rengarenk ve bu sefer büyükler bile bozmaya çalışıyorlar.

Belediye işçileri kortejin en sonunda yer alıyorlar. Kortejin geçmesinin üzerinden 3-4 dakika geçmeden sokak temizlenmiş oluyor...

*** Başar Kurtbayram'ın diğer yazılarına www.simdigezelim.com'dan da ulaşabilirsiniz.

Başar Kurtbayram

Yazar Hakkında

Başar Kurtbayram

Gezmeyi çok seviyorum. Bugüne kadar 130'dan fazla ülkede bulunma şansım oldu.Bana çok sorulan "nasıl oluyordu bu kadar çok geziyorsun?" sorusuna hemen cevap vereyim.