Çin'de birkaç ana şehir dışında yabancı dil bilen insan sayısı çok az. Ee bizim Çince anlama ve yazma şansımız yok ve Çin'de bir tura dâhil olmadan dolaşmak istiyoruz. Nasıl yapacağız?
Biraz hazırlıkla her şey mümkün. İşte Çin'de tek başınıza gezmek için yapmanız gereken 7 şey:
1) Gideceğiniz yerin adresini Çince yazdırın. Kaldığınız yer bu konuda her zaman yardımcı olacaktır. Dünyanın diğer ülkelerinde bir adresi bulmak için yanımda harita ya da yerel dilde yazılmış bir tarif taşıma gerekliliğini hiç hissetmedim; Çin hariç. Gideceğiniz yerin adını biliyor olsanız bile muhtemelen yanlış telaffuz ediyorsunuz. Doğru etseniz bile sokakta karşılaştığınız kişi aksanı farklı olan bir şehirden olabilir ve sizi anlamayabilir. Onun için kaldığınız yere rica edin gideceğiniz adresi bir kâğıda yazsınlar.
2) Mümkünse gideceğiniz yerin telefonunu alın. Elinizdeki adres/tarif yanlışsa etraftakilerden bir telefon isteyin ve arattırın. Çinliler genelde asık suratlı olsalar da yabancı biri yardım isteyince ellerinden geleni yapıyorlar, çekinmeyin yardım isteyin.
3) Gezeceğiniz bölgenin her 2 dilde işaretlenmiş haritasını basın/alın. Lijiang şehrinde haritalar ya Çince ya İngilizceydi, sokaktaki birine gitmek istediğim yeri göstersem o anlamıyor o bana gösterse ben anlamıyordum. Zaten haritalara pek güvenmeyin Çinlilerin bir kısmı haritadan hiç anlamıyor.
4) Google'ın “Tercüme” işlevini kullanın ve gün içinde yapmak isteyebileceğiniz şeyleri çok basit bir şekilde yazıp Çince ve Türkçesini yan yana basın. Gerektiğinde kâğıttaki bir cümleyi parmağınızla gösterip derdinizi anlatabilirsiniz. Örnek:
“Liqun Ördek Lokantası” nerede? - 哪里是利群烤鸭店
Şehirlerarası otobüs terminali nerede? - 哪里是城际巴士总站
Kaç yuan? - 多少元
İndirim yap - 做一个折扣
Olmaz, hala çok pahalı! - 没有,它仍然是太贵了 5) Taksilerde taksimetre var ama bazı Çinli şoförler açmak istemiyorlar ve bazen pazarlık edemedikleri için yabancıları almak istemiyorlar. Taksiye gideceğiniz adresi gösterin. Sürücü taksimetre kolunu indirirse kabul etmiş demektir, yoksa pazarlığa hazır olun. 5-6 taksiden ancak biri pazarlıksız gitmeye razı oluyor, vaktiniz varsa deneyin ya da polisin denetlediği resmi taksi duraklarından birine gidin.
6) Olabildiği kadar metroyu kullanın. Hem işaretler daha anlaşılır hem otobüs sistemi kadar karışık değil.
7) Sabırlı olun. Eninde sonunda bir şekilde gideceğiniz yere gidiyor, alacağınız şeyi alıyorsunuz. Hızlı olmuyor ama oluyor, acele edip boşuna sinirlenmeyin.
*** Başar Kurtbayram'ın diğer yazılarına www.simdigezelim.com'dan da ulaşabilirsiniz.