Bır Sırtçantalı Klasığı: Chiang Mai'da Kendını Aktiviteye ve Masaja Vurmak

Kuzey Tayland’ın incisi Chiang Mai’ın eski şehir kısmının (old town) etrafı bir hendekle ve 700 yıl önce Burma istilasından korunmak için yapılmış duvarlarla çevrili. Bu surların içinde kalan kısım aynı zamanda otel, restoran, kafe ve barların (ve tabii ki masaj salonlarının) yoğun olarak bulunduğu turistik bir bölge.Turistik olmasına rağmen de sakin, yeşil ve geniş bahçeli pansiyonları olan küçük sevimli sokaklarla çevrili bir yer burası, yani konaklamak için uygun ve merkezi bir nokta.

Chiang Mai Sokakları

Otel fiyatları da oldukça uygun, 8 Euro gibi çok ucuz bir fiyata klimalı, geniş, temiz iki kişilik oda bulmak mümkün. Chiang Mai tam bir kültür ve aktivite şehri, yapılacak çok şey, gezilecek çok yer var. Bu sebeple burada en az 3 gece, mümkünse daha uzun süreli konaklamak şart .

Chiang Mai’daki ilk günümüzü bir motosiklet kiralayıp etraftaki tapınakları ziyaret ederek, aralarda da kafe ve restoranlarda Pad Thai yiyip meyveli shake içerek ya da masaj salonlarında Thai masajının tadını çıkararak geçiriyoruz.

Chiang Mai şehir merkezinde birbirine yakın mesafelerde pek çok tapınak var. Hepsinin mimari stili birbirine benziyor. Bunlar da budist tapınakları ama Hindistan’da gördüklerimizden çok farklılar. Daha sonra tespit edeceğimiz gibi Güney Asya’nın her budist ülkesinde tapınakların kendine özgü ve farklı mimari tarzları ya da dekoratif detayları var. Chiang Mai’ın sade ama ince motiflerle ve detaylarla süslü güzelim tapınaklarının bahçelerinde ve şehir sokaklarında sık sık budist keşişlere rastlıyoruz. Öğrendiğimize göre Güney Asya ülkelerindeki erkeklerin pek çoğu hayatlarının en azından bir kaç senelik bölümünü budist keşiş olarak geçiriyorlar. Kimi bir kaç sene yaşıyor bu hayatı, sonra normal hayatına dönüyor. Kimi de hayatlarının geri kalanını budist keşiş olarak geçiriyor. Turuncu giysileri, kazınmış saçlarıyla Chiang Mai sokaklarının vazgeçilmez bir parçası bu keşişler.


Chiang Mai'ın güzel tapınakları


Chiang Mai’ın güzel tapınakları


Chiang Mai’ın budist keşişleri

Daha ilk günümüzden, hangi gün hangi aktiviteyi yapacağımızı planlıyoruz burada. Masaj ve yoga kurslarından, orman trekkinglerine, bungee jumping’ten yemek ya da thai boxu kurslarına kadar sayısız alternatif var. Hepsini üç güne sığdırmamız mümkün değil, bu yüzden aralarından ikisini seçiyoruz: “Flight of the Gibbons” adı ile pazarlanan orman uçuşu ve Thai mutfağının inceliklerini öğreneceğimiz bir yemek kursu. Bu arada kurs demişken, Chiang Mai’ın çeşitli masaj okullarında Thai masajı öğrenmek batılılar arasında oldukça popüler. Masaj öğrenmek için değil de yaptırmak için nerelere gidelim derseniz, Chiang Mai bu konuda bir cennet. Merkezdeki ve surların içindeki sokaklar masaj salonundan geçilmiyor. Zaten fiyatlar o kadar ucuz ki birkaç farklı alternatifi deneyip en çok hoşunuza gidende karar kılmak en mantıklısı. 1 saatlik Thai masajı ya da ayak masajı fiyatı 2 – 4 Euro arasında değişiyor. Bizim favori masaj mekanımız ise bir tapınak avlusunda yere atılmış minderlere uzanarak açık havada masaj yaptırabileceğiniz Thai Healing Arts Association oldu. Hem fiyat çok uygundu (1 saatlik Thai ya da ayak masajı 3 Euro), hem de masörler çok iyiydi.

Chiang Mai’daki ilk akşamımızda merkezdeki gece pazarını geziyoruz. Oldukça büyük bir pazar, giysiden aksesuara, yeme-içmeden hediyelik eşyalara kadar herşey var. Bu pazarın içindeki Anusarn Market kısmındaki alanda büyükçe bir açık hava deniz mahsulu restoranı var. Akvaryumdan seçtiğiniz balıkları pişirip getiriyorlar önünüze. Tavsiye edilir.

İkinci günümüze meşhur orman uçuşu aktivitesi ile başlıyoruz. Chiang Mai sokaklarındaki tüm seyahat acentalarının vitrinlerinde boy boy tanıtımları olan “Flight of the Gibbons”, “Jungle Flight” gibi isimlerle anılan orman uçuşu aktivitesi çok popüler. Biraz pahalı gerçi ama cidden adrenalini bol ve eğlenceli bir tecrübe, hem de Chiang Mai’da orman havasını da almış oluyorsunuz böylece. Biz bir kaç acenta dolaşıp fiyat aldıktan sonra biriyle anlaştık ve yarım günlük (ulaşım dahil 6 saat civarı sürüyor) versiyonuna kişi başı 54 Euro ödedik. Bu fiyata ulaşım, öğle yemeği ve hediye bir T-shirt dahil. Sabah erkenden tur görevlisi tarafından otelden arabayla alınıyor ve 45 dakika uzaklıktaki ormanlık alana gelince önce kostüm ve ekipmanları donanıyoruz. Orman uçuşu denilen bu aktivite kısaca şöyle gercekleşiyor: Ormanda büyükçe bir alanda çeşitli ağaçların arasına ipler gerilmiş ve bu iplerden kayarak ağaçtan ağaca uçuyor, böylece ormanı gezmiş oluyorsunuz. Bazen 50 metreyi bulan yüksekliklerden hızla kayarak karşı ağaca ulaşmak adrenalin seviyesi oldukça yüksek bir aktivite, yükseklik korkusu olanların bilmesinde fayda var. Aralarda da bir ağaçtan öbürüne yürümek gerektiğinde orman yürüyüşünü  yapmış oluyorsunuz. Aktivite boyunca bize 4 kişilik profesyonel bir ekip eşlik ediyor, neyi nasıl yapmamız gerektiğini gösterip güvenliği sağlıyorlar. Bu aktivitenin bir de tam günlük olanı var, arada bazı şelaleler ziyaret ediliyor, daha fazla sayıda ağaç arasında uçuluyormuş. Aktiviteden önce fazla yemek yememenizi öneririz, midesi hassas olanlar için bu uçuşun kendisi zaten yeterince zorlayıcı bir aktivite, yemek işini uçuş sonrası gidilen ufak bir köy restoranındaki fiyata dahil öğle yemeği kısmına saklamak en güzeli.

Aşağıdaki resimlerde orman uçuşunun nasıl birşey olduğu biraz daha net görülebilir.  Günümüzün geri kalanını masaj salonlarında ve Chiang Mai sokaklarında geçiriyoruz. Akşam yemeğinde bu sefer yine gece pazarının içindeki Sila-Aat balık restoranındayız, ızgarada balıklar çok lezzetli.


Orman Uçuşu (nam-ı diğer Jungle Flight)


Ağaç platformları arasında yürüyüş


Jungle Flight

Chiang Mai’daki son günümüzde sabahtan bir motosiklet kiralayıp Doi Suthep’teki Wat Phra That tapınağını ziyaret ediyoruz. Motosikletle rahatlıkla yolculuk edilen bu orman yolunun manzarası çok güzel. Dönüşte Chiang Mai Üniversitesi’nin kampüsünü de şöyle bir turluyoruz, hazır ayaklarımız yerden kesilmişken. Oldukça büyük, yeşil ve etkileyici bir kampüs. Öğleden sonra Thai yemekleri pişirme kursumuz var. Etrafta pek çok yemek kursu mevcut, tam gün ya da yarım gün yapılabiliyor bu kurslar, biz yine yarım gün olanı tercih ediyoruz: Asian Scenic Thai Cooking’de kişi başı 16 Euro’ya bir yemek kursu paketi alıyoruz bir acentadan. Öğleden sonra saat 4 gibi başlıyor kurs, önce yemeklerin pişirileceği yeşillik bir bahçede buluşup kurs hocamız ve grup arkadaşımızla tanışıyoruz; sonra hep birlikte pazar yerine gidip yemek malzemeleri alışverişi ile ilgili püf noktaları öğreniyoruz hocamızdan. Tekrar ocak ve ekipmanın bulunduğu bahçeye dönünce de işin pratik kısmı başlıyor. Sonraki iki üç saat boyunca başlangıç, ana yemek, tatlı şeklinde bir menüyü hazırlayıp afiyetle yiyoruz. Kurs sonunda çeşitli yemek tariflerinden oluşan bir de yemek kitabı hediye ediliyor bize, eve dönünce bol bol faydalanacağız bu kitapçıktan. Chiang Mai’daki son gecemizde Güney Kapısı’ndaki Cumartesi Gecesi Pazarı’nı gezmeyi ihmal etmiyoruz.


Yemek pişirmeye başlamadan önce kursun bahçesinden taze bitkiler topluyoruz.


Ve marifetlerimizi sergileme zamanı.

Son olarak Chiang Mai’da tadına bakılması gerekenler:
•    Thai mutfağının vazgeçilmezi olan Pad Thai
•    Tabii ki bol çeşitli, tazecik deniz ürünleri
•    Güney Asya’nın en meşhur tatlılarından olan yapışkan pirinç (lapa gibi, tatlımsı, haşlanmış pirinç) ve taze Mango. (Orjinal ismi: Sticky rice with mango)
•    Ve egzotik meyveler. Güney Asya’nın kokusu ile meşhur meyvesi “durian”ın tadına bakmayı ihmal etmeyin!


Dragon Fruit (Ejderha Meyvesi) - Görünüş güzel ama tadını beğenmedim

Jackfruit ya da Breadfruit (Ekmek meyvesi) – Mevsimi değildi sanırım, pazarlarda manavlarda satılanlarını bulup da yiyemedik.

ŞİLAN KÜÇÜKOKUR BARTEL

Yazar Hakkında

ŞİLAN KÜÇÜKOKU…

Uzun yıllar İstanbul'da pazarlama profesyoneli olarak çalıştıktan sonra, plazalara ve kurumsal hayata veda ederek Berlin'e yerleşti.