Dar sokakları, 150 bin nüfusu ile cebe sığacak kadar küçücük olması nedeniyle bu ismi alan, eski çağı kapatıp yeni çağı açan ünlü bilim adamı Mikolaj Kopernik’in şehri olan Torun, Polonya'nın gerçek Gotik-Barok tarz mimarinin tek örneği yapılarını içeren eski bir ortaçağ şehri.
Polonya’daki gotik tarzı mimarinin tek örneği yapıları eski ve modern şövalyeleri, tarihi ve otantik karakteri ile 1977’de Unesco Dünya Mirası listesine alınmış.
Savaş sırasında bombalanmış ancak Varşova, Gdansk gibi çok fazla harap olmadan kurtulmayı başarmış ve otantik karakterini korumuş. Töton şövalyelerinin de şehre gelmesi ile daha önem kazanmış bir şehir.
1473’de Torun’da doğan ve bilimde bir çağ açan ve dünyanın ve diğer gezegenlerin güneş etrafında döndükleri kuralını açıklayan Mikolaj Kopernik’in tam olarak hangi evde oturduğu bilinmemekle birlikte oturduğu iddia edilen 3 evi de ziyaret ediyoruz. Şehrin merkezindeki heykeli 1853 yılında Alman bir heykeltıraş tarafından Berlin'de yapılarak bu kente getirilmiş.
Profesör olması nedeniyle cübbesi üzerinde, astronomi bilgisi nedeniyle sağ eliyle gökyüzünü işaret etmekte, sol elinde ise yörüngeleri ve burçları gösteren bir küre tutmakta.
Belediye binası 40 metre yükseklikteki saat kulesi ile şehrin en yüksek binası, giriş kapısı üzerindeki melek sembolü, elinde tuttuğu bir anahtarla bizlere “kapılarını açtığını” göstererek “şehrimize hoşgeldiniz” diyor.
18.yy’da klasizmden etkilenmiş geç dönem barok mimarisi tarzında inşa edilmiş olan Aziz Ruh Kilisesi’nin içi oldukça görkemli.
Torun denince akla ilk gelen ve tüm ülkede satılan “piernik” kurabiyelerinin tadına bakmadan ayrılmıyoruz, Vistula nehri üzerinde kurulmuş bu şirin kentten.
İlk başlarda karabiberle yapılmaya başlanan bu kurabiyeler daha sonra tatlandırılmış ve marmelatlı, çikolatalı, tarçınlı gibi çeşitleri ile ünü tüm ülkeye yayılmış.