Dresden, bölünmüş Almanya'nın doğu kısmında kalan bir şehir; Elbe Nehri'nin kenarına kurulmuş ve Saksonya eyaletinin başkenti. En çok öne çıkan özelliği; mimarisi ve II. Dünya Savaşı sırasında başına gelenler. Şehir savaş sırasında gerçek anlamda, tamamen yerle bir olmuşken, taş taş üstünde kalmamışken günümüzde binalara baktığınızda bu yıkım dolu tarihi hiç mi hiç hissetmiyorsunuz; çünkü tüm şehir eskisine uygun olarak baştan sona restore edilmiş. Şehrin savaş yıllarındaki fotoğraflarına baktığınızda inanamıyorsunuz; temellerine kadar bombalanmış önemli yapılar bugün baştan yapılmış olarak dimdik ayaktalar.
Bütün savaş boyunca tek saldırı almamasına rağmen savaşın sona ermesi ve Almanya'nın teslim olması için müttefik devletlerin bir taktiği olarak II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde Churchill'in emriyle fosfor bombası ile bombalanmış. Bütün şehir yanmış, yıkılmış. Binaları kullanabildikleri ölçüde eski taşlarıyla yeniden inşa etmişler. Bombardımanda yaklaşık 150 bin kişi ölmüş. Müttefiklerin kullandığı bombalar arasında fosfor bombası da olduğu için Dresden şehri bombalama sona erdikten sonra günlerce yanmış.
Dresden Elbe Nehri'nin geçtiği bir şehir. Dünya kültür mirası olarak kabul edilen bu şehir için Almanya'nın Floransa'sı benzetmeleri de yapılıyor.
Dresden her yerinden tarih ve görkem akan bir şehir, bir krallar şehri. Zaten bunu hissetmek için Tiyatro Meydanı'nda biraz yürümek, binaların detaylarına bakmak yeterli. Buraya ayak basınca aklıma ilk olarak Prag geldi, Almanya'dan çok Prag'daymışım gibi hissettim. Bunda hem mimarinin hem de nehrin etkisi var. Biraları da çok güzel. Yolda bir bira fabrikasına uğradık : )
Dresden'de Gezilecek Yerler
Opera Binası
Tiyatro Meydanı'nda (Theaterplatz) yer alan opera binası 1945 yılında bombardımanda yok edilen ama 1985’te tekrar diriltilen, 2002 yılında Elbe Nehri'nin taşması sonucu büyük hasara uğrayan ve aynı yıl tekrar hizmete açılan bir bina
Frauenkirche
Dresden’in en görkemli kilisesi Frauenkirche. II. Dünya Savaşı'nda bombardımandan nasibini almış ve sonra aslına ve ruhuna uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.
Dresden Zwinger Sarayı
Bir zamanların sarayı, şimdi içinde birkaç sanat müzesini barındırıyor. Zwinger Sarayı, 16. yüzyılın ilk yarısında yapılmış.
Fürstenzug-Dükler Alayı
Saray bahçesinden çıkınca Augustus Sokağı'na dogru yürüdük, sokagin bir duvarında 102 metre uzunluğunda Fürstenzug olarak anılan bir duvar resmi mevcut. Üstünde kral resimleri bulunan, 101 metre uzunluğundaki duvar Saksonya iktidar ailesinin geçmişini temsil etmekteymiş.
Saksonya eyaletinin en büyük kilisesi...
Bu fotoğraf da Avrupanın balkonu denilen yerden çekildi : )
Dresden resmen yoktan var edilmiş bir şehir...