Medeniyetler Beşiği Meksika

Medeniyetler beşiği Meksika’dayız. Türkiye'den Paris aktarmalı olarak Meksika'nın başkenti Mexico City'ye ulaşmamız aktarmalar dahil yaklaşık 22 saat sürdü.

Havaalanından otobüse binerek otelimize gitmek için yola koyuluyoruz. Daha ilk tanışmamız Meksika ile. Ama ilk bakışta hissediliyor gelirler arası dengesizlik. Kişi başına düşen milli gelirin 11.000$ olduğu ifade edilse de, gelir dağılımı çok dengesiz olduğu apaçık ortada.

Nüfusun %60’ı Mestizo denilen melezlerden oluşuyor. Mestizo, Kızılderili ve İspanyol karışımı. Nüfusun %30’unu Kızılderililer ve %10’unu İspanyol asıllı beyazlar oluşturuyor.

Ülkenin resmi dili İspanyolca. Ama bunun yanında 56 farklı yerel dil ve 159 ayrı lehçe kullanılıyor. Bu sebeple kendi aralarında anlaşmaları bile bir hayli zor.

2.000 kilometrekarelik alan kaplayan Meksika, Türkiye’nin 3 katı büyüklüğünde. Nüfusu ise 108 milyon kişi. Halkın %88’i Katolik, %6’sı ise Protestan.

Doğalgaz, petrol, altın ve gümüş en önemli yer altı zenginlikleri. Dünya’nın 4. Büyük petrol ülkesi. Meksikalılar petrole “Şeytan’ın dışkısı” diyorlar. Bunun yanı sıra Turizm de, ekonomiye hayat verenlerden.

Yerel halk genel olarak fotoğraf çektirmekten pek hoşlanmıyor. Fotoğraf çekilirken kafalarını çeviriyorlar. Sadece gençler ve çocuklar fotoğraf çektirebiliyorlar ancak onlar da karşılığında para istiyorlar.

Amerika ile toplam sınırları 3.000 kilometre. Meksika’dan Amerika’ya kaçak geçişleri engellemek için, Amerika bu sınıra Çin seddi gibi bir set yapmayı düşünüyormuş. Ülke 31 eyalete ayrılmış. Mexico City 28 milyon nüfusa sahip. Dünyanın en büyük, en kalabalık ve en kirli şehirlerinden.

Meksika’da, MS 250- MS 600 yılları arasında Teotihuacan’lar, MS 600 – MS 925 yılları arasında Mayalar, MS 925 – 1200 yılları arasında Toltekler ve MS 1300 – 1521 yılları arasında Aztekler yaşamışlar.

1521’de İspanyol Cortez, Mexico City’i işgal ederek yakıp yıkıyor. 300 sene İspanyol işgali altında yaşayan Meksika, 1821 senesinde bağımsızlığına kavuşuyor.

Meksikalılar, Mısır ilk ekip biçen toplum. 50 farklı mısır çeşidi var. Beslenmelerinde Mısır ana yemek. Mısır unu bulamacı saçta pişiriliyor. Tortilla, içine pekçok sebze, domuz sucuğu, fasulye gibi besinler konularak yeniyor. Eğer mısır unu bulamacını yağda kızartırlarsa adı Taco oluyor. Çatal bıçak ile yemek yemek ayıp sayılıyor.

En önemli yemekleri: Taco (300den fazla çeşidi var), tortilla, Sopa dedikleri tortilla ve sebzeli çorba, siyah fasülye ve avokado püresi (Guacamole) ve Mole verde (yeşil domates ve yeşil biberden yapılmış yeşil acı sos)

Meksika’daki en önemli bira markası ise Corona.

Omuzlarındaki şal tipi giysiye Panço, başlarındaki hasır şapkaya Sambero deniliyor.

Meksikalı ressamlar, resimlerini dış mekanlara, dış duvarlara yapmak istiyorlar. Resimlerini müzelere, galerilere girip görme imkanı olmayan insanlar da görebilsin diye. Bu nedenle ülke sokak ve caddeleri ile çok renkli. Özellikle Pazar günleri ülkenin her yerinde pazarlar kuruluyor. Çiçek, meyve, hamur, kilim, resim ve el sanatlarının pek çok çeşidini görmek mümkün. Pazarları çok renkli ve hareketli. Popüler konumda bulunan Guest house Aldama ve Shakespeare Apartment otellerini tercih edebilirsiniz. 

MEKSİKA’DA ÖNEMLİ NOTLAR:
- Kaktüs üzerine tünemiş yılanı yutan kartal sembolleri
- İspanyol sömürgeciler, 300 yıl burayı sömürmüşler. Hristiyanlığı yaymak adına tüm tapınak ve heykelleri yok etmişler.
- Yeşil beyaz tosbağa Volkswagen taksiler - Öğle uykusu siesta İspanya’da var ama burada yok.

NURHAN YILMAZ

Yazar Hakkında

NURHAN YILMAZ

1951 İstanbul doğumluyum. Yıl içinde dönüşümlü olarak Sinop, Bodrum ve İstanbul’da yaşamaktayım.Küçük yaşlarda babamın mesleği gereği, Türkiye’nin pek çok farklı şehirlerinde yaşadım.