Colonia del Sacramento, Uruguay'ın en popüler tatil merkezlerinden biri. Şehir Uruguay'ın geri kalan kısmı gibi 30 sene öncesini değil en az 50 sene öncesini anımsatıyor; eski ama bakımlı binalar, sakin sokaklar, miladını çoktan tamamlamış olması gereken ama inatla kullanılmaya devam edilen kamyonlar, zor giden ama güzel duran boyası en az 20 senelik arabalar… Colonia'yı asıl popüler yapan Buenos Aires'in tam karşısında olması. Buenos Aires'le arasında İstanbul-Büyükada ilişkisi var diyebilirim. Sadece 1 saatlik deniz otobüsü yolculuğu sonrası ulaşılabilen şehir, hafta sonları Buenos Aireslilerin akınına uğruyor.
Uruguay-Arjantin arasında seyahat etmek için (iki ülke vatandaşları için) sadece hüviyet yeterli olduğu için Arjantinlilerin gelmesi çok kolay. Arjantinlilerin bir başka gelme sebebi de kendi hükümetlerinin ekonomik sınırlamalarından kaçmak. Arjantin içinde döviz satın almak neredeyse imkânsız olduğu için bir şekilde yurtdışı işlerinden para kazanan Arjantinliler dövizi ülkelerine götürmek yerine Uruguay'daki bankalarda saklıyor ya da Uruguay'da ev satın alıyor. Arjantinliler Uruguay'da o kadar çok ev satın almışlar ki fiyatlar uzaya fırlamış, Uruguaylılar “ülkeyi yabancılar satın alıyor, kendi vatandaşımız evsiz kalıyor” deyip sınırlamalar getirmeye başlamış ama eşeğini alan Bor'u geçmişe benziyor. Colonia'da da Arjantinlilere ait çok sayıda ev var.
Biraz dinlenmek, sokaklarda dolaşıp yorulunca bir kafeye ilişip tembellik yapmak istiyorsanız bu şehir tam size göre. Ama taliplisi çok olduğu için kalınacak yer fiyatları cep yakıyor. Yine de Colonia için değer…
Colonia'dan hemen nehrin karşısındaki Buenos Aires'e geçiyoruz. O kadar çok Arjantinli buraya geliyor ki pasaport işlemlerini hızlandırmak için Arjantin pasaport kontrolünü Colonia'da iskele girişine koymuşlar. Uruguaylı memur pasaportumu damgalayıp hemen yanında oturan Arjantinli memura uzatıyor, o da damgalıyor. İskelenin alt katı Uruguay, üst katı Arjantin…
Deniz otobüsünde kocaman bir duty free bölümü var. Gemide niye duty free var, demeye kalmadan Buenos Airesliler rafları talan etmeye başlıyor. Niye acaba? Onun hikâyesini de Buenos Aires sokaklarında anlatayım…
*** Başar Kurtbayram'ın diğer yazılarına www.simdigezelim.com'dan da ulaşabilirsiniz.