Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu - Görmeden Dönme

VEZİRKÖPRÜ ŞAHİNKAYA KANYONU – GÖRMEDEN DÖNMEŞahinkaya Kanyonu Vezirköprü merkeze 20 km’dir. Gayet keyifli asfalt bir yoldan 20 dk gibi kısa bir sürede ulaşmak mümkündür.
Vezirköprü merkezinden Kastamonu istikametine doğru iki km gidilip Adatepe Köyü sapağından sağa dönülür. Zaten büyükçe bir tabela size bunu hatırlatacaktır.
Bu noktadan itibaren 18 km’lik bir kültür yolculuğu başlamış olacaktır. Zira bu noktadan itibaren 4500 yıllık bir ticaret yolu ve 3500 yıllık bir hac yoluna paralel olarak ilerleriz ve önce Adatepe köyüne varırız.

Şahinkaya Kanyonu Zirveden ilk çekilen fotoğraf

Adatepe köyü, Samsun’un ve Vezirköprü’nün ilk yerleşim yerlerinden biridir ve çok güzel bir Osmanlı çamaşırlığını içinde saklar.
Adatepe köyünden sonra Oymaağaç köyü gelir ki, Hititlerin Kutsal kenti Nerik, size 3500 yıllık sırlarını anlatmaya amadedir. Ayrıca Hititler için bir hac merkezi olan Nerik kentinde Alman Profesör Rainer Maria Czichon, 2007 yılından beri kazı yapmaktadır ve 3500 yıllık sırları açığa çıkarmaktadır.
Daha sonra Türkmen köyü gelir. Adından da anlaşılacağı üzere bir Türkmen yerleşimi olan köyde, meşhur Türkmen kilimleri dokunmaktadır.
Türkmen köyü biterken Şahinkaya Kanyonu’na az bir mesafe kalır. Çam kokuları arasında Altınkaya Baraj gölü görünmeye başlar ve bize Şahinkaya Kanyonu’na geldiğimizi müjdeler.
Şahinkaya Kanyonu, Sivas’tan doğup Karadeniz’e dökülen Kızılırmak yatağı üzerinde yer alır ve yaklaşık 400 metrelik duvar yüksekliğine sahiptir. 3250 metre uzunluğundaki kanyonda su derinliği değişken olmakla birlikte 65 – 100 m arasındadır.
Yaklaşık 15 tane gezinti teknesi vardır ve kişi başı 15 liraya size bir saatlik keyifli bir yolculuk sunar. Grup gidilirse 10 lira, özel gitmek isterseniz de pazarlığa tabidir.

Şahinkaya Kanyonu her mevsim güzeldir

Her ne kadar Samsun Büyükşehir Belediyesi alanda bir takım düzenleler yapıyor olsa da altyapı henüz yetersizdir. Yine de aynı zamanda gezinti teknesi de işleten Çataloğlu kardeşlere ait dubalar üzerindeki karşılama merkezi temel ihtiyaçlarınızı gidermenize yardımcı olabilir. Ayrıca, burada gözleme ve köfte gibi yiyeceklerle karnınızı doyurabilirsiniz.
Tuvalet ihtiyacı için teknelerde bulunan tuvaletleri ücretsiz kullanabilirsiniz.
Ayrıca teknelerde ücretsiz semaver çayı da veriliyor.

TARİHİ VEZİRKÖPRÜ
Kanyon turundan sonra mutlaka görmeniz gereken bir yer de, tarihî Vezirköprü’dür. Paleolitik dönemden başlayıp, bir çok kültür katmanına ait izleri barındıran Vezirköprü; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde önemli yerleşim yerlerinden olmuş bir şehirdir.Ayrıca Osmanlı İmparatorluğunu 40 yıl ayakta tutan Köprülüler Ailesi de yine bu şehirlidir ve Osmanlı İmparatorluk tarihine “Köprülüler Devri” diye geçen bu dönemden kalma bir çok yapı, halen ayaktadır. Şehir merkezinde: Kurşunlu Cami, Taşhan, Vezirköprü Evleri, Abdullah Derici Konağı, Kaleiçi ve Kale Cami, Taşmedrese, Hamamlar, Bedesten, Saatkulesi ve Gavlağan ağacını görmeden dönmek olmaz.

Vezirköprü’de yemek yemek için çok seçenek olmasa da; Vezirköprü tandırı sizi cezbedebilir. Ayrıca Bedesten içerisinde yer alan Kervansarayda bulunan lokantada büyülü bir atmosferde karnınızı doyurabilirsiniz. Eğer Aralık ve Ocak aylarında gelirseniz Çekalan köyünde “Kaz Çevirme” de yiyebilirsiniz. 

 

Bünyamin Kıvrak

Yazar Hakkında

Bünyamin Kıvrak

Vezirköprü'de yaşıyor. Türkçe öğretmeni. Amatör fotoğrafçı. Vezirköprü tarihi, kültürü, doğası ile ilgili araştırmaları ile biliniyor.