Antik Zamanlardan Bugüne Likya Yolu

İşte karşınızda Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olan Likya Yolu. Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Teke Yarımadası'nı patikalarının belirlenerek 1992 yılında çalışmalarına başlanmış ve 1995’te açılmış olan yürüyüş parkurudur. Toplam uzunluğu upuzun bir 535 kilometredir. Akdeniz'in güzelliğini ve Antik Likya döneminin gizemini biraz olsun yaşayabilmek için Likya yolunda yapılacak keyifli bir yürüyüş boyunca, yol boyunca el değmemiş küçük koylardan, çok fazla insanın yaşamadığı dağ ve ova köylerinden geçerek yolculuğunuzu sürdürürsünüz. Hem Akdeniz kültürünü tanımış hem de harika doğa manzaralarına şahit olursunuz.

Likya Yolu, çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilir. Parkurun tamamı işaretlenmiş olup sponsor kuruluşlar ve gönüllüler tarafından bakımı yapılmaktadır. Fethiye’den başlayan yürüyüş yolu üzerindeki bazı antik yerler ise; Sdyma, Pyndai, Phellos, Apelia, Theimussa, Letoon, Xanthos, Patara, Antiphellos, Apollonia, İdyros, Simena, Myra, Limyra, Gagae, Olympos, Sura, Belos, Phaselis ile birlikte bir çok antik ve yeni yerleşim alanı görmeniz mümkündür. Antalya ilinin batı kesimi, Muğla ilinin güneydoğu ucu ile Köyceğiz'den Antalya'ya çekilecek bir çizginin güneyinde kalan kısım Lykia'dır. Batı sınırını Dalaman Çayı, doğusunu Phasalis kenti, kuzeyini Akdağ sınırlar.

Likya’nın biraz tarihine bakacak olursak, eski zamanlarda “Işık Ülkesi” olarak adlandırıldığını görmekteyiz. Likya’da antik kentlerin yemyeşil ve masmavi doğanın içinde sakladığı görürüz. Bu durum bizi kendisine hayran bırakması için çok geçerli bir sebeptir. Gittiğinizde bir daha hep gitmek istersiniz.
Likyalıların kendilerine özgü dilleri vardı. Bu dil, batı Grek alfabesine benzeyen Likya alfabesi ile yazılırdı. Bugün Likya bölgesinde rastlanan yazıtlar özellikle 5. yüzyıldan kalmadır. Altısı ünlü, toplam 29 harften oluşan Likya Alfabesi, Grek alfabesinde gösterilmeyen bazı seslere de sahiptir. Uzun bir süre Likya dilinin Grekçe ya da Farsça'nın yakın akrabası olduğu düşünülmüşse de, 1945'te Danimarkalı Dilbilimci Holger Pedersen, Likya dilinin Anadolu dillerine bağlı olduğunu ortaya koyarak bu görüşü çürütmüştür.

Likya yolu toplamda 21 parkurdan oluşmaktadır. Bu parkurlar ortalama 2-3 köyden oluşmaktadır. Kimi parkurda konaklayabileceğiniz şirin pansiyonlara rastlayabilecekken kimi parkurda hiç pansiyona denk gelmeyeceğinizi önceden bildirmek isteriz. Bu gibi parkurlarda ya çadırınızda konaklayabilir ya da turistlere evlerini çok uygun fiyatlara açan sıcakkanlı köy halkından destek alabilirsiniz. Yine konaklamada olduğu parkurların kiminde alışveriş yapabileceğiniz köy bakkallarına denk gelirken kimi parkurlarda alışveriş yapabileceğiniz herhangi bir satış notasına denk gelemeyeceksiniz. Bu yüzden yiyecek ve içecek konusunda temkinli davranmanızı tavsiye ederiz. Zira bu güzel parkur ülkemizin en sıcak bölgelerinden birinde ve sussuz kalmak istemeyeceksinizdir. Parluklar zorluk derecesi olarak da birbirlerinden ayrışmaktadırlar. Kimi parkuru rahatlıkla tamamlayabileceğiniz gibi kimi parkurun oldukça dik çıkışlara sahip olduğunu göreceksiniz. Aramızdaki idmanlılar buralarda ekibe fark atabilir yetişmeye çalışıp kendimizi zora sokmayalım.


 
Rotalar temelde aynı olmakla beraber, yürüyüşe katıldığınız ekibin planlamasına göre değişmektedir ama örnek olarak aşağıdaki listeden parkuları, zorluk derecelerini ve uzunluklarını görebilirsiniz.

1. Ovacık – Faralya – Kabak Koyu – Karaağaç Köyü, 24 km, ortalama zorluk
2. Karaağaç Köyü – Alınca – Boğaziçi Köyü – Sidyma – Bel, 25 km, kolay 
3. Bel Köyü – Gavurağılı – Pyndai, 19 km, ortalama zorluk
4. Pyndai - Letoon - Kumluova - Xanthos–Kınık, 16 km, kolay
5. Xanthos – Çavdır – Çayköy – Üzümlü Köyü – Akbel, 19 km, kolay
6. Akbel - Patara – Kalkan, 12 km, kolay
7. Akbel-Bezirgan-Sarıbelen-Gökçeören-Phellos-Gökçeören-Çukurbağ, 38 km, zor
8. Çukurbağ – Antiphellos – Kaş, 8 km, kolay
9. Kaş – Büyükçakıl – Limanağzı - Çobanplajı  – Fakdere, 12 km, ortalama zorluk
10. Fakdere Plajı – Sısla Mevki – Kılınçlı  - Apollonia – Aperiae, 20 km, ortalama zorluk
11. Aperiae – Üçağız – Simena – Kapaklı – Çayağzı – Demre, 21 km, kolay
12. Demre - Myra – Köçkeler Köyü – Belören – Zeytin – Alakilise, 18 km, zor
13. Alakilise – Kırk Merdiven – Belos – Finike, 28 km, zor
14. Finike - Karaöz – Gelidonya, 42 km, kolay
15. Gelidonya Feneri – Adrasan, 21 km, biraz tırmanışlı ama kolay
16. Adrasan – Olympos, 17 km, ortalama zorluk
17. Olympos - Çıralı - Ulupınar-  Y.Beycik, 21 km, zor
18. Y.Beycik - Yayla Kuzdere – Gedelme, 20 km, yarısı zor yarısı da iniş sebebiyle kolay
19. Gedelme - Göynük Yaylası – Kanyon, 20 km, ortalama zorluk
20. Kanyon - Sarıçınar – Hisarçandır, 20 km, zor
21. Hisarçandır - Çıtdibi – Geyikbayırı, zor