Barok Mimari Örnekleri

Bugün sizler için barok mimarinin dünya üzerindeki en ünlü örneklerini derledik. Dilerseniz bu örneklere dalmadan önce barok mimarinin özelliklerine dair bildiklerimizi beraberce gözden geçirelim. Barok mimari, 16. ve 18. yüzyılda gelişen ve önceleri müzik, edebiyat ve resim alanında etkileri görünen sonra da yansımaları mimaride görülen önemli bir tarzdır. Barok mimarisinin klasik özelliklerine bakarsak bizleri bilerek yarım kalmış öğeler, süs ve renklerin olabildiğince etkin kullanımı, kiliselerde oval formlu detaylar ve ışığın etkin kullanımı bizleri karşılıyor.

Barok mimari

Şimdi gelin dünyadaki en önemli barok mimari eserlerine bakalım.

Aziz Petrus Bazilikası

Aziz Petrus Bazilikası, Hristiyanlığın en büyük kilisesi olup aynı zamanda Roma’daki en büyük 4 bazilikadan biridir. Vatikan’ın öneminde büyük bir payı vardır. Hristiyanlığın en büyük kilisesi olma özelliğini elinde bulunduran bazilika 60.000 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Ayrıca yapının kubbesi sayesinde Roma’nın silüetinde önemli bir yere sahiptir.

Aziz Petrus

Saint Paul Katedrali

İngiltere’de Londra Piskoposluğu'nun merkezi olan katedral, günümüzde en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Günümüzde de hizmet veren katedralin binasının yapımı 17.yüzyılda tamamlanmıştır. Yapı, bugün hem yerli turistlerin hem de yabancı turistlerin çoğunlukla ziyaret ettiği bir yerdir.

Karl Kilisesi

1715 yılında yapımına başlanan kilise, 1737 yılında tamamlanmış. Mimarisinde, diğer kiliselerin ve mimari yapıların örnek alındığı kilise, Viyana’da bulunmaktadır. Kilisenin yapımında dünya üzerindeki başka kiliselerden esinlenilmiştir.

Versay Sarayı

Günümüzde müze olan Fransa’daki Versay Sarayı, tarihi bir Fransız şatosudur. Yapımına 1661 yılında başlanmış olan yapı; Barok tarzının sonu, klasik tarzın başlarındadır. Sarayın özelliklerinden biri Roma İmparatorluğu’ndan sonra ilk kez büyük ölçülerin kullanıldığı bir yapı olmasıdır. Saray günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

Versay Sarayı

Trevi Çeşmesi

Roma’da bulunan Barok ve klasik tarzının karışımı olan yapı, dünyanın en ünlü çeşmelerinden biridir. Daha çok "Aşk Çeşmesi" olarak anılmaktadır. Trevi, Türkçe’de Üçyol anlamına gelmektedir. Çeşmenin adının bu olmasında üç yolun kavşağında bulunmasının ya da üç yer altı suyunun kesişim noktasında olmasının etkisi olduğu düşünülmektedir.

Petergof Sarayı

St. Petersburg’ta bulunan Petergof Sarayı, UNESCO Dünya Mirası Listesi içerisindedir. Burası bir dizi saray ve bahçeden oluşan bir komplekstir dememiz mümkündür. Bu saraya Rusya’nın Versay Sarayı dememiz de mümkündür.

Les Invalides

Paris’te bulunan Les Invalides için tek bir yapı diyemeyiz. Daha çok Fransa'nın askeri tarihini yansıtıp, birçok yapıyı barındırır. Fotoğraf: en.wikipedia.org

Würzburg Rezidans

İsmini de taşıdığı Almanya’nın Würzburg şehrinde yer alır. Yapımı 1780 yılında bitirilen yapı, 1981 yılında da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.

Wurzburg

Madrid Kraliyet Sarayı

Madrid’de mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri olan yapı, 1738-1755 yılları arasında yapılmıştır. Fotoğraf: openbuildings.com

Stift Melk

Yine UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir yapı olan Stift Melk, Avusturya'nın Melk şehrindedir.