Dünyanın en büyük madenlerini keşfetmeden önce maden kelimesinin anlamına bakacak olursak yer kabuğunda filiz ismiyle adlandırılan bileşikler şeklinde bulunan ve iç ve dış etkenler sayesinde doğal yollarla oluşan minerallere maden denir.
Doğada nadir olarak saf halde bulunan madenler topraktan filiz olarak çıkarılır ve saflaştırıldıktan sonra kullanılır. Maden filizleri doğada genel olarak yataklar halinde bulunur. Maden yatağı deyişinin geldiği yer de tam olarak bu noktadır.
Maden kelimesinin kökenine baktıktan sonra sizler için dünyadaki en büyük 10 madeni derledik. Keyifli okumalar. J
Grasberg Altın Madeni
Endonezya’nın, Papua şehrinde yer alan Grasberg madeni, dünyanın en büyük altın ve üçüncü büyük bakır madeni. Madenin 2006 yılındaki üretimi ise oldukça etkileyici; 610.800 ton bakır, 58.474.392 gram altın ve 174.458.971 gram gümüş.
Mir Elmas Madeni
Doğu Sibirya’da konumlanan Mir Elmas Madeni yaklaşık 550 m derinliğe sahip. Hem yukarıdan çalışılan, hem de kazılan tünelin büyüklüğüyle dünyanın ikincisi olan maden son yıllarda inaktif konuma gelmiş durumda.
Bingham Canyon Madeni
Kennecott Bakır Madeni olarak da bilinen Bingham Madeni 1906’dan beri aktif halde. Maden 1 kilometre derinliğinde, 4 kilometre genişliğinde.
Naica Kristal Madeni
Meksika’da yer alan Naica Madeni belki de görebileceğiniz en sıradışı madenlerden biri olacaktır. Madenin içindeki kristal yapılar oldukça etkileyici görüntülere sahip. Keşif kazıları sırasında bulunan maden, suyun yüzyıllar boyunca toprak altında sızması ve içeriğindeki mineral oranlarının kristalize olmaya elverişli olmasıyla oluşmuş.
Büyük Delik(Kimberley Madeni)
Hem yeraltında hem yerüstünde çalışılan bu dev maden 1871’de açıldı ve 1914’te kapandı. Bu 43 yıl boyunca burada 50.000 işçi kürekle adeta dünyayı kazdı, tonlarca toprak ve elmas çıkarıldı.
Diavik Elmas Madeni
Hala aktif durumda olan ve 1000’e yakın çalışanı bulunan Diavik Elmas Madeni Kanada’da bulunuyor. Ekonomide önemli rol oynayan ve yılda 1.500 kilogram elmas üreten madenin kapladığı alan küçük bir ada kadar.
Chuquicamata Madeni
Dünyanın en büyük açık madeni alan Chuquicamata Şili’de yer alıyor. Bu açık dev madenin derinliği ise 850 metre.
Udachnaya Elmas Madeni
Rusya’nın en büyük elmas madeni olan Udachnaya Madeni her yıl insan aklını meşgul edecek kadar çok elmas çıkarıyor.
Escondida Madeni
Şili’nin Antofagasta bölgesinde yer alan maden aslında bir bakır yatağı. 1990’da aktifleşen madenden yılda 1 milyon tonu aşkın bakır çıkartılıyor.
Super Pit Altın Madeni(Kalgoorlie Madeni)
Avustralya’nın en büyük altın madenlerinden biri olan Super Pit Altın Madeni yaklaşık olarak 3.5 kilometre uzunluğunda, 1.5 kilometre genişliğinde ve 570 metre derinliğindedir.