Dünyanın en büyük göllerini keşfetme yolculuğumuza başlamadan önce dilerseniz göller hakkında bilgilerimizi tazeleyelim. Dünya üzerindeki boşlukların ya da tuzlu su ile dolması sonucu meydana gelen oluşumlardır. Hem yer altı hem de yer üstü sularıyla beslenen göller hem beslendikleri kaynaklara göre hem de bulundukları konuma göre acı, tatlı, tuzlu veya sodalı olarak özellik gösterebilirler. Ayrıca göllerin sularının özelliğini etkileyen bir diğer unsur da göllerde göl ayağının bulunup bulunmadığıdır. Gideğen gölün fazla sularını boşaltan akarsulara verilen isimdir.
Göllerin genel özelliklerine baktıktan sonra artık dünyanın en büyük göllerini keşfedebiliriz. Keyifli okumalar.
Baykal Gölü
Rusya'da Sibirya’nın güneyinde yer alan Baykal Gölü dünyanın en derin gölüdür. Göl, "Sibirya’nın Mavi Gözü" olarak adlandırılır. Jeolojik olarak da dünyanın en eski göllerinden biridir. Dünyadaki içme suyunun % 20'sini oluşturan bu gölde tatlı su fokları yaşar.

Tanganyika Gölü
Orta Afrika’da yer alan Taganyika Gölü 1470 metre derinliğindedir. Kongo, Tanzanya, Zambiya ve Burundi ülkeleri arasında yer almaktadır. Yeryüzünün en büyük altıncı gölü olduğu belirlenen göl derinlik olarak ise Baykal Gölü’nün hemen ardından ikinci sırada gelmektedir.
Hazar Denizi
Hem deniz hem göl niteliği taşıyan Hazar, dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Petrol yatakları açısından da zengindir. Adını Hazar Kağanlığı’ndan alan göl tektonik göllere örnek gösterilebilir. Petrol kaynaklarınca zengin bu gölün okyanuslarla bir ilişkisi yoktur. Bu durumda gölün su seviyesinin sürekli olarak değişim göstermesini beraberinde getirmiştir.

Vostok Gölü
Antarktika’daki buzaltı göllerinin en büyüğüdür. Rusya Vostok İstasyonu’nun altında bulunmaktadır. Gölün üzerindeki buz tabakasından 4000 metre kadar derinde yer aldığı tespit edilmiştir.
O’Higgins-San Martin Gölü
Şili ve Arjantin çevresinde yer alan gölün derinliği 836 metredir. Yüzölçümünün ise ortalama 1.013 kilometrekarelik bir alan olduğu bilinmektedir. Su seviyesi değişkendir. Çoğunlukla Mayer Nehri’nden ve etrafındaki diğer derelerden beslenir.
Malavi Gölü
Büyük Rift Vadisi’nin en büyük gölü olan Malavi Gölü’nde dünyada başka hiçbir sulak alanda bulunmayan canlılar yaşamaktadır. Tanzanya, Malavi ve Mozambik ülkelerine kıyısı vardır. Yeryüzünün dokuzuncu büyük gölü olma özelliğine sahip gölün kaynaklık ettiği akarsu ise Shire Nehri’dir.

Issık Göl
Kırgızistan’ın kuzeydoğusunda bulunan göl, kuzeyde Küngöy Ala Dağları güneyde ise Teskey Ala Dağları ile çevrilmiştir. Bu dağlar genellikle karlarla kaplıdır fakat bu gölün suyu hiçbir zaman donmaz.
Büyük Esir Gölü
Kanada’nın kuzeybatısında bulunmaktadır.Üzerinde birçok ada bulunan gölün derinliği yaklaşık 600 metre civarındadır.
Krater Gölü
Amerika’nın Oregon eyaletinde bulunan gölün derinliği 500 metredir. Gölün bulunduğu yer aynı zamanda da ulusal parktır.
Matano Gölü
Endonezya’nın en derin gölü iken dünyada da en derin 10. göldür.Matana olarak da bilinen göl Endonezya’nın Sulawesi bölgesinde yer alır.