Güney Kore'de Geleneksel Kıyafet Hanbok

Kore halkının oldukça köklü bir geçmişe sahip olan geleneksel kıyafetinin adı "hanbok" . 100 yıl öncesine kadar günlük bir kıyafet olan hanbok bu günlerde sadece festivallerde ya da özel yıldönümlerinde giyiliyor. Hanbok Kore kültürünün en görünür miraslarından birisi. Resmi bir elbise olan hanbok neredeyse her Korelinin dolabında özel günler için hazır bekliyor. 1996 yılında, Güney Kore Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı,  Güney Kore vatandaşlarını hanbok giymeleri için teşvik etmek amacıyla 22 Mart'ı "Hanbok Günü" ilan etti. Hanbokun kendine özgü bir güzelliği olsa da, tasarımı nesiller boyunca yavaş ama emin adımlarla değişti. 


Fotoğraf

Geleneksel Kore giysisi olan hanbok mezarlarda bulunan duvar resimlerinden de anlaşıldığı üzere Üç Krallık Dönemi'ne (M. Ö 57 - M. S. 668) kadar uzanan köklere sahip.  Tam anlamıyla "Kore giyimi" anlamına gelen hanbok özellikle Joseon Dönemi'ni yansıtmaktadır.  


Fotoğraf

Hanbok tasarımı itibariyle modern moda endüstrisi üzerinde büyük bir etkisi olan oldukça zarif ve canlı renklere sahip bir kostüm. Hanboku gündelik giyimin bir parçası olarak görmek oldukça zor. Ancak günümüzde halkın isteği doğrultusunda yavaş yavaş kumaşlar, renkler ve özelliklerinin değiştirilmesi yoluyla hanboklarda bir devrime doğru gidiliyor. Birçok yeni tasarımcı hanbokları geleneksel tasarımları basite indirgeyerek gündelik giyimde modern bir doğrultuda yerlerini almalarını sağlıyorlar.  


Fotoğraf

Oldukça yaratıcı ve etkileyici tasarıma sahip olan hanbokun benzersiz çizgilerini görmenin en doğru yolu hareket halinde görmek.  Hanbokun başka özelliği ise şekli. İnce bir üst ve genişleyen bir alta sahip olmasıyla adeta çana benziyor. Üst kısmına "jeogori" deniliyor. Uzun ve geniş kollara sahip olan bluzun erkek versiyonunda üst, belden aşağıya doğru uzuyor. Kadınlar chima denilen eteği giyerkek erkekler paji denilen bol pantalonları giyiyorlar. Etek oldukça rahat bırakılıyor, ceket ise tam tersi oldukça sıkılıyor. Vücuda sıkıca oturan ceket üst vücut şeklini tüm hatlarıyla yansıtır. Geniş kolları ve esnek eteği ile alt vücut hareketlerini gizleyerek ve adeta havada uçuyor gibi görünmesini sağlar. 


Fotoğraf

Doğal boyalar kullanılarak renklendirilen hanbok, doğanın renklerini kumaşına hapsederek yapay boyalardan uzak bir derinliğe ve zenginliğe sahip. Halk festivaller ve düğün gibi özeller günler dışında genel olarak beyaz giymeyi tercih ediyor. Üst sınıflar için kıyafet daha parlak renklerde yapılıyor ve bu kullanıcının sosyal statüsünü belirtiyor. 


Fotoğraf

Modern Koreliler için, hanbok artık sadece Kore tatil ve özel günlerı sırasında giyilen bir resmi kıyafet konumunda. Çocuklar ilk doğum gününde hanbok giyıyorlar ve yetişkinler düğün törenlerinde ve 60'ıncı doğum günlerinde giyiyorlar. Ayıca cenaze törenleri için de giyilen hanbok, Jirisan Dağı'nda bulunan Cheonghak-dong gibi bazı köy ya da yaşam alanlarında gündelik kıyafet konumunu muhafaza etmekte.