Harçsız Pasaport Nasıl Alınır?

Başlığı okuyunca, “Keşke hepimiz için olsa” dediğinizi duyar gibiyiz fakat ne yazık ki bu, sadece öğrenciler için harçsız pasaport konusu. Gönül ister her bir pasaport türü harçsız olsun, defter beledi dahi olmasın, hatta vize derdi hiç olmasın ama hem genel düzenlemeler gereği, eğer yurt dışına çıkmak istiyorsak, bazı masraflara katlanmamız gerekiyor. Bu kategoride şanslı olan bir grup bulunuyor: 25 yaş altı öğrenciler. Bu gruba giren öğrenciler, yetişkinler gibi harç ödemeden sadece defter bedeli ile ödeyerek sadece 25 yaşına kadar kullanabilecekleri pasaportlara sahip olabiliyorlar.

Öğrenciler İçin Harçsız Pasaport Nedir?

Bir anlamda ‘Öğrenci Pasaportu’ da denilebilen sadece 25 yaş altındaki öğrencilere verilen pasaport çeşitleri için yasaya göre defterden daha yüksek olan harç bedeli ödenmez, sadece defter bedeli ödenir. Her sene değişebilen bu bedeller, 25 yaş altı öğrenci için en azından harç bedeli eksik olarak daha makul fiyatlara tekabül etmektedir.

Öğrenciler İçin Harçsız Pasaporta Başvuru Kriterleri Nelerdir?

Harçsız pasaporta başvuruda bulunabilmek için, sadece 25 yaş altında olmak yetmiyor, aynı zamanda da öğrenci olmak gerekiyor. Fakat unutulmaması gereken, bu pasaportu almak için ya da alırken 25 yaşını doldurmamış olmak gerektiğidir. Öğrenimine devam eden 25 yaşını doldurmamış öğrenciler, öğrenim için yabancı ülkeye gidecek öğrenciler, uçuş ekibi personeli, kültürel, ticari veya sosyal bir fayda için veya yüksek lisans ve doktora öğrenimi görmek isteyen ve Milli Eğitim Bakanlığının izni ile yurtdışına giden kişiler, spor, gezi, kültürel, ticari ve sosyal bir menfaat için Rektörlük, Dekanlık, Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü izni ile yurtdışına giden kişiler, harçsız pasaporta başvuruda bulunabilirler.

Öğrenciler İçin Harçsız Pasaporta Nasıl Başvurulur?

Öğrenciler başvuru süreçlerini ve “Başvuru Nereye Yapılır ve Başvuruda Hangi Evraklar Gerekir?” gibi soruları merak ediyor olabilir.

Öncelikle harçsız pasaport  başvurusu, tüm pasaportlarda olduğu gibi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü  https://randevu.nvi.gov.tr internet adresinden ya da Çağrı Merkezi (Alo 199) aranarak yapılır. Başvuru randevunuzu aldıktan sonra başvuru sırasında, yanınızda gereken tüm evrakların eksiksiz ve doğru olduğundan emin olun ve ayrıca randevunuza kesinlikle geç kalmayın. Randevulu ya da randevusuz yurt içinde, hususi ve hizmet damgalı pasaporta başvuru için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine, umuma mahsus pasaportlar için İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır. Ayrıca başvuruda gereken bir diğer evrak olan Hususi/Hizmet damgalı pasaport talep formuna, https://randevu.nvi.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuru esnasında, T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi, son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf, Öğrenci Belgesi, başvuru öncesinde pasaport defter bedeli ödeme işlemi ve varsa eski pasaportların getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların da başvuru sırasında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ibraz edilmesi istenmektedir. Peki, başvuru sırasında istenen Öğrenci Belgesi, nereden alınır? Uygun kriterleri sağlayan öğrenci, harçsız pasaporta başvuru için gereken Öğrenci Belgesi’ni öğrenim gördüğü kurumdan ya da e-devlet kapısı yoluyla alabilir. E-devlet öğrenci belgesi için en pratik yol....

(Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nce başvuru esnasında sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmemektedir.) Yurtdışında okuyan öğrenci belgesinin, apostil edilmiş ya da dış temsilcilikçe onaylanmış orijinalinin, yeminli tercümanın yaptığı noter onaylı Türkçe tercümesi olması gerekmektedir.

Öğrenciler için pasaport ücretleri ve pasaport harçları diğer pasportlara göre daha uygun fiyatlara geliyor. Normalde harç bedeli ve defter bedeli ile yüklü bir miktar ödemek zorunda kalan öğrenciler, bu başvuru yoluyla sadece defter bedeli ödeyerek maliyeti düşürmüş oluyorlar. 2020 senesi için Umuma Mahsus Pasaport başvurusunda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ödenecek ücretler aşağıdaki gibidir:

Pasaport Defter ve Harç Bedelleri Ücretleri Ne Kadardır?

Süre         Harç                   Defter                  Toplam

6 Ay       208,30 TL           160,00 TL            368,30 TL

1 Yıl       304,40 TL           160,00 TL            464,40 TL

2 Yıl       497,00 TL           160,00 TL            657,00 TL

3 Yıl       705,90 TL           160,00 TL            865,90 TL

4-10 Yıl 994,80 TL           160,00 TL            1154,80 TL

Defter harcı tüm seneler için sadece 160 TL olarak sabitlendiğinden dolayı, istenen kriterlere uyan öğrenciler, sadece 160 TL ödeyerek ister 6 ay ister 10 yıl süreliğine harçsız pasaporta başvuruda bulunabiliyorlar.  Ayrıca belirtilen ücretlerin, 2020 yılı için geçerli olduğunu ve her sene Hazine ve Maliye Bakanlığın tarafından güncellendiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Pasaport Defter ve Harç Bedeli Ödemesi Nereye Yapılır?

Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresinden ödenebilir. (Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nce ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.) Ayrıca anlaşmalı Banka Listesi’ne ilgili linkten ulaşabilirsiniz.

Öğrenciler İçin Harçsız Pasaporta Başvurduktan Sonra Takibi Nasıl Yapılır?

Pasaporta başvurduktan sonra başvurunuzun hangi aşamada olduğunu takip etmek için ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün https://randevu.nvi.gov.tr adresi ve e-Devlet uygulaması kullanılabilir ya da ALO 199 (Çağrı Merkezi) aranarak başvuru süreci takip edilebilir. Bütün pasaportlarda olduğu gibi harçsız öğrenci pasaportu da ortalama 5 ile 7 gün arasında çıkar. Yurt dışı başvuruları ise 7 - 10 gün arasında biraz daha uzun bir sürede çıkar. "Pasaport nereden alınır?" diye merak ediyorsanız; çıkan pasaportlar, PTT yolu ile sahiplerine gönderilmektedir. Ayrıca özellikle belirtelim; pasaportu teslim alacak kişinin ya başvuranın kendisi olması gerekiyor ya da başvuru sırasında kendi haricinde adını verdiği bir kişinin olması gerekiyor.

Öğrenciler için harçsız pasaport, yukarıda bahsettiğimiz kriterlere uyan öğrenciler için son derece avantajlıdır. 6 aylık başvuran bir öğrenci, normal başvuru yapmaya kalksa 368.30 TL ödeyecekken, öğrenciler için harçsız pasaporta başvururken sadece 160 TL öder ve 208.30 TL gibi bir avantajı olur. Bir de öğrencinin, 4 ile 10 sene arasındaki pasaporta başvuru yaptığını var sayalım. Burada öğrenci  1,154.80 TL ödeme yerine sadece 160 TL ödeyerek 994.80 TL gibi ciddi bir avantaj sağlamış olur.