Erasmus Hakkında Her Şey

Erasmus Nedir? Nasıl Yapılır? 

Erasmus Avrupa Birliği tarafından uygulanan yükseköğretim programları arasındaki değişim ve etkileşimi amaçlayan programdır. 2007-2013 yılları arası dönemde Hayat Boyu Öğrenme Programları kapsamında faaliyet gösteren Erasmus, 2014'ten beri Erasmus+ ismiyle uygulanmaktadır.

Erasmus programının ismi farklı Avrupa ülkelerinde hem öğrenci hem de akademisyen sıfatıyla görev yapmış olan Hollandalı bilim adamı Desiderus Erasmus'tan gelmektedir. Tarihte Rönesans ile ortaya çıkan hümanizm akımının önemli temsilcilerinden biri olan Desiderus Erasmus, 28 Ekim 1466’da Hollanda’nın Rotterdam şehrinde dünyaya gelmiştir. Hollandalı bilim ve felsefe adamı olan Erasmus, tarihte hümanizm akımının öncü isimlerinden biri olup gençliğinde farklı ülkelerde yaşamış olması ile tanınır. Günümüzde üniversite öğrencilerinin farklı ülkelerde belli bir süre eğitim görmesini kapsayan Erasmus programının isim babası olmuştur.

Erasmus Hakkında Her şey

Erasmus Ülkeleri

Avrupa Birliği’nin farklı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarının etkileşiminin artması için düzenlediği Erasmus programı kapsamına giren belirli ülkeler vardır. Türkiye’nin de arasında bulunduğu ülkelerin listesi şu şekilde: Almanya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Avusturya, Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İzlanda. Bu ülkelerden 30 tanesi Avrupa Birliği üyesidir. Bu ülkelere ilaveten Türkiye, Norveç, İzlanda, Makedonya ve Lihtenştayn listede yer almaktadır.

Erasmus Belgeleri ve İşlemleri

Erasmus programı ile eğitim alanında farklı bir tecrübe yaşamak için belli derecede yabancı dil bilgisi gerekmektedir. Farklı bir ülkede farklı bir ortamda eğitim deneyimini tam anlamıyla yaşamak için ciddi seviyede dil bilgisine ihtiyaç duyacaksınız. Erasmus’a başvuru için ayrıca gerekli tüm belgeleri toplamalısınız. Erasmus’a başvuru süreci beş aşamadan oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla başvuru süreci, seçme ve yerleştirme süreci, yerleştirilen adayların hazırlayacakları belgeler ile yapacakları işlemler, gittikten sonra yapılacak işlemler, dönerken ve döndükten sonra yapılacak işlemlerdir.

Erasmus Belgeleri

Başvuru sürecinde öğrenci/öğrenim hareketliliği başvuru formu, yabancı dil sınav sonucu belgesi, transkript ve detaylı özgeçmiş hazırlanır. Başvuran adayların not ortalamasının %50’si ile yabancı dil sınav notlarının %50’si baz alınıp yapılan tercihler doğrultusunda yerleştirme gerçekleşir. Adayların eğitim gördüğü üniversitede oluşturulan kurul tarafından aday seçimi yapılır. Yerleştirilen adayların hazırlayacakları belgeler ve yapacakları işlemler vardır. Aday Erasmus koordinatörüyle iletişime geçip başvuru formunu doldurmalıdır. Adaylar başvuru formunu ve barınma başvuru formunu yurtdışında gideceği okulun web sitesinden temin edip doldurmalıdır. Gidilecek okul tarafından müracaat formu, barınma müracaat formu, yabancı dil belgesi ve İngilizce transkript belgeleri istenmektedir. Bu belgeleri aday tedarik etmelidir. Belgeleri hazırlayan adaylar gideceği okuldaki Erasmus ders konularını inceleyip seçtiği dersleri belirleyerek ilgili koordinatöre öğrenim anlaşmasını onaylatmalıdır. Onaylanan anlaşmada gereken imzalar tamamlandıktan sonra diğer belgelerle beraber gidilecek okula gönderilir. Erasmus kapsamında yurtdışında bulunan okula giden adaylar gidilen okulda ders değişimi veya dönem uzatma gibi işlemleri AB ofisi ile irtibat kurulur. Adaylar dönüş sürecinde kendi okulundan istenen belgeleri hazırlayıp Erasmus programı kapsamında gitmiş olduğu okula imzalatıp onaylatarak dönüşte kendi okuluna teslim etmelidir. Erasmus programı kapsamında yapmanız gereken işlemler bu şekildedir.

Erasmus Hibesi

Erasmus ile alakalı bilinmesi gereken kavramlardan biri Erasmus hibesidir. Erasmus hibesi, Erasmus kapsamına girmiş olan ülkelerin Erasmus+ programıyla yurt dışında eğitim görmeye giden adaylara karşılıksız olarak vermiş olduğu paradır. Adaylar Erasmus+ kurallarına aykırı faaliyetlerde bulunmadıkları sürece Erasmus hibesi adaylardan geri istenmemektedir. Erasmus+ programına katılacak olan adaylar arasından eğitim gördükleri üniversitede yabancı dil sınavından yeterli puanı alamayan adaylar veya Erasmus+ hibe bütçe yetersizliği oluşması nedeniyle hibe alamayacak olan adaylar istekleri doğrultusunda hibesiz olarak da Erasmus+ programına katılabilir. Hibe kazanamayan adaylar diğer hibe sahibi adayların feragat etmesi durumunda da kalan hibelerden pay alabilirler. Erasmus+ hibe bütçesinin yıllara göre değişiklik göstermesinin sebebi hibe verilen üniversitelerdeki kullanım oranıdır. Verilen hibenin tamamının kullanılmadığı üniversitelere sonraki senelerde daha az hibe verilmektedir.

Erasmus Hibesi

Erasmus+ programları tarafından adaylara sağlanacak olan hibe miktarları ülkelerin pahalılık değerlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu doğrultuda Erasmus Öğrenim Hareketliliği kapsamında 1. Grup Program Ülkeleri olan Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık'ta günlük hibe miktarları 500 Euro'dur. 2. Grup Program Ülkeleri olan Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye'de günlük hibe miktarları 400 Euro'dur. Hayat pahalılıklarına göre yapılan sınıflandırmada ülkemiz 2. Grup Program Ülkeleri arasında yer almaktadır. 3. Grup Program Ülkeleri ise Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya olup bu ülkelerde günlük hibe miktarları 300 Euro'dur. Ülkelerin pahalılık oranlarına göre belirlenmiş bu hibeler dışında adaylara ekstra hibe verilmemektedir.

Erasmus staj hareketliliği kapsamında 1. Grup Program Ülkeleri olan Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık'ta günlük hibe miktarları 600 Euro'dur. 2. Grup Program Ülkeleri olan Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye'de günlük hibe miktarları 500 Euro'dur. 3. Grup Program Ülkeleri Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya'da 400 Euro'dur.

Erasmus programları kapsamında verilen hibelerden bir diğeri Personel hareketliliği hibesidir. Erasmus personel hareketliliği hibesi de aynı şekilde ülkelerin pahalılıklarına göre değişmektedir. Personel hareketliliği hibe payları 4 grupta değerlendirilir. 1. grupta bulunan Danimarka, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsveç’te günlük hibe miktarı 144 Euro’dur. 2. grup program ülkeleri Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, İtalya, İzlanda, Kıbrıs Rum Kesimi, Lihtenştayn, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Romanya, Yunanistan’da hibe miktarı 126 Euro’dur. 3. grup ülkeleri Almanya, İspanya, Letonya, Makedonya, Malta, Portekiz, Slovakya’da hibe miktarı 108 Euro’dur. 4. grup ülkeleri Estonya, Hırvatistan, Litvanya, Slovenya’da hibe miktarı 90 Euro’dur.  

Erasmus başvurusu, Erasmus sınavı ve Erasmus stajı hakkında daha çok bilgiye okuduğunuz üniversitenin resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz. 

Ramazan Abay

Yazar Hakkında

Ramazan Abay

3 yıldır içerik editörlüğü yapmaktayım. 1 yıldır bir teknoloji sitesine günlük haber girişi yapıyorum. SEO ve Office programlarına hakimim. Orta seviye İngilizce ve Arapça biliyorum.