Sakarya'da ve Yakınlarında Görülmesi Gereken 53 Yer

Marmara ile Karadeniz arasında köprü özelliği gören şehirlerden biri olan Sakarya, enfes doğası ile kendine hayran bırakan şehirlerden biridir. Özellikle İstanbul’da yaşayanlar için ideal seyahat planları arasında bulunan Sakarya, Marmara Bölgesi’nde doğayla iç içe bir tatil deneyimi için biçilmiş kaftandır. Şehrin Karadeniz kıyılarında Karadeniz iklimi hakimken güney kesimlerinde Marmara tipi Akdeniz iklimi görülmekte ve şehre iklim açısından çeşitlilik katmaktadır. Bu yönüyle de farklı arzulara hitap eden Sakarya şehrinde ziyaret edilecek başlıca yerleri sizler için derledik.

1- Sapanca Gölü

Türkiye'de Sakarya ve Kocaeli illerinde bulunan Sapanca Gölü, tektonik kökenli tatlı su gölüdür. Sapanca Gölü, doğal güzellikleri ve yerleşim merkezlerine yakın konumu ile İstanbul başta olmak üzere çevre illerden de oldukça ilgi gören bir göl niteliğindedir.

Sapanca

2- Beşköprü (Justinianus Köprüsü)

558-560 yıllarında Bizans İmparatoru Justinianus tarafından yaptırılan Justinianus Köprüsü, 365 metre ve 9,85 metre genişliğindedir. Köprü Sapanca Gölü'nün sularını Sakarya Nehri'ne aktaran Çark Deresi üzerinde bulunmaktadır. Köprü Anadolu'da bulunan Erken Bizans Dönemi'nin en güzel eserlerinden biridir.

3- Adapazarı Yenikent Park

Sakarya Belediyesi tarafından yapılmış olan Yenikent Park, 35 dönümlük bir arazi üzerinde inşa edilmiştir. 1,5 km uzunluğunda yürüyüş alanı bulunan park, geniş yeşil alan imkanı ile bölgeye büyük ölçüde canlılık katmaktadır. Yenikent Park'ta ayrıca kafeterya ve restoran imkanları da bulunuyor.

4- Karasu Plajı

Sakarya il merkezine 55 km uzaklıkta bulunan Karasu Plajı ülkemizdeki en uzun ikinci sahil olma özelliğine sahiptir. Yaklaşık 20 km uzunluktaki sahilin sağlığa faydalı pek çok yanı da bulunuyor. Özellikle romatizmal hastalıkların tedavisi için Karasu Plajı ideal adreslerdendir.

 

Sakarya

5- Harmantepe Kalesi

Adapazarı'nın Harmantepe köyünde bulunan bu kalenin çevresi kanallar vasıtasıyla verimli tarım arazisi haline getirilmiştir. Kaleye ulaşabilmek için takip edilen tarla yolu yağışların yaşandığı dönemlerde zorluklara sebebiyet verebilmektedir. Kalenin özellikleri Bizans dönemine ait olduğunu gösterir niteliktedir.

6- Acelle Yaylası

Sakarya'nın Akyazı bölgesinde bulunan yaylalardan birisi olan Acelle Yaylası, kendine has büyüleyici havası ve doğal güzellikleri ile Sakarya çevresinde görülmeye değer yerlerden birisidir. Oldukça büyük olan bu yaylada temiz ve düzenli gölet evleri konaklama için uygun yerlerdir. Özellikle Haziran sonu Acelle Yaylası için ideal uğrama zamanı.

7- Acarlar Longozu

Göçmen kuşlar, gür bitki örtüsü ve su üzerinde yüzen ağaçlar ile Acarlar Longozu, Sakarya'dadoğanın tadını çıkarmak isteyenler için harika adreslerden biri. Bölgede şahit olacağımız longoz ormanları gezi sırasında mutlaka görülmesi gereken yer olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan Acarlar Longozu'nda koruma amaçlı yapılan çalışmalar neticesinde yalnızca 750 metrelik bir yürüyüş alanı bulunması biraz kısıtlayıcı bir durum olarak öne çıkıyor.

Acarlar Longozu

8- Doğançay Şelalesi

Deniz seviyesinden 600 metre yüksekte olan Doğançay Şelalesi, Sakarya'nın doğal güzelliklerinden bir diğeridir. Bozulmamış doğasıyla ziyaretçilere keyifli anlar sunan şelaleye ulaşım için kullanılan yol yürüyüş parkuru olarak da kullanılmaktadır.

9- Gölbaşı Park

Sapanca Gölü'nün doğu kıyısında bulunan Gölbaşı Park, içerisinde bulunan çocuk parkları, spor tesisleri, yürüyüş parkurları ve piknik alanlarıyla özellikle yöre halkının ve piknikçilerin vazgeçilmez duraklarından biri olmuştur. Açıldığı günden bu yana oldukça yoğun ilgiye maruz kalan Gölbaşı Park'ı ziyaret etmek için ideal zaman haftasonları erken saatlerdir.

10- Maden Deresi Şelale ve Mesire Alanı

Sakarya'nın Karasu ilçesine bağlı olan Maden Deresi ve Şelalesi Sakarya güzergahında keşfedilecek doğal güzelliklerden biridir. Maden Deresi Şelale ve Mesire Alanı'nda suyun huzur verici sesi eşliğinde yeşilin tüm güzellikleri ile iç içe keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

Maden Deresi

11- Kuzuluk Orman İçi Dinlenme Yeri

Akyazı'ya 8 km, Adapazarı'na 34 km uzaklıkta olan Kuzuluk Orman İçi Dinlenme Yeri, 11,85 hektarlık bir araziyi kaplayan önemli dinlenme yerlerinden biridir. Kayın ve Meşe ağaçlarıyla kaplı olan orman, gezginler için güzel vakit geçirebilecek bir adres. Bu bölgeye şehir içi ulaşım araçları ile ulaşılabilmektedir.

12- Belengerme Yaylası

Sakarya'nın doğal güzelliklerinden biri olan Belengerme Yaylası, özellikle etkileyici Karagöl manzarası ile öne çıkmaktadır. Taraklı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Belengerme Yaylası, Sakarya'nın en güzel yaylalarından biridir. Çadır Gölü Orman İçi Dinlenme Yeri

Sakarya'nın Ferizli ilçesinde bulunan Çadır Gölü Orman İçi Dinlenme Yeri, 71 hektarlık bir alana kurulmuştur. Dişbudak ve gürgen gibi çeşitli ağaçları ve bozulmamış doğası ile ideal dinlenme yerlerinden biridir.

13- Çark Değirmen

1581-1585 yılları arasında Ada Karyesinin ihtiyacı için yapılmış olan değirmendir. Yaklaşık olarak 250 yıl boyunca hizmet vermiş olan değirmen 1734 yılında Orta Camii çeşmesi ve Adapazarı’na içme suyu taşımasında da kullanılmıştır. Sakarya’da görülmeye değer yapılardan birisi olan Çark Değirmen, oldukça farklı ve estetik bir görüntüye sahiptir.

14- Çark Mesire

Sakarya’da huzur dolu, keyifli vakit geçirilebilecek yerlerden birisi de Çark Mesire alanıdır. Bir gününüzü keyifle geçirebileceğiniz Çark Mesirede hayvanat bahçesi, lunapark ve çeşitli cafe ve restoranlar bulunuyor. Çark suyu da bu mesire alanından geçmektedir.

15- Taraklı Çınar Ağacı

Özellikle tarihi Osmanlı ahşap evleri ile nam salmış olan Taraklı’da bulunan çınar ağacı 700 yıllık bir tarihe tanıklık etmektedir. İlçe turizmini önemli ölçüde kalkındıran tarihi çınar ağacı, devasa büyüklüğü ile ziyaretçileri şaşırtmaktadır. Ağacın etrafında tam 11 kişi el ele tutuşup daire yapabilmektedir. İlçeye olan ilgiyi artıran ağaç belediye tarafından da özenle korunmaktadır.

16- Çiğdem Yaylası

Sakarya’nın dikkat çekici doğal güzellikleri ile mest eden yaylarından birisi Çiğden Yaylası’dır. Temiz doğası, huzur verici yapısı ve ilgi çeken evleri ile Çiğdem Yaylası, Türkiye’deki en güzel yaylalar arasında gösterilmektedir. Her yıl Temmuz ayında Çiğdem Yaylası’nda yayla şenlikleri düzenleniyor.

17- Davlumbaz Yaylası

Sülüklü Göl’ün batısında bulunan Davlumbaz Yaylası, eşsiz doğası ile Sülüklü Göl’ün güzelliklerini aynı derecede yansıtmaktadır. Sakarya’nın en güzel doğal destinasyonlarından biri olan Davlumbaz Yaylası, ismini yöre halkı tarafından almıştır. Şehir içi ulaşım araçları ile Davlumbaz Yaylası’na ulaşım mümkündür.

18- Dikmen Yaylası

Sakarya’nın Hendek ilçesi içerisinde bulunan Dikmen Yaylası, Sakarya’da görülmesi gereken bir diğer yayladır. Yayla ile Hendek arası yaklaşık 1,5 saat sürer. Dikmen Yaylası’nın en önemli özelliklerinden meşhur orman gülleridir. Ayrıca yayla 1722 metre ile şehrin en yüksek tepesi konumundadır.

19- Gölpark

Sapanca Gölü kıyısında bulunan Gölpark, yürüyüş yapılabilecek, dinlenme imkanları olan, mangal ve gezi alanlarının da bulunduğu güzel yerlerden birisidir.

20- Güzlek Yaylası

Sakarya’da bulunan doğayla iç içe güzel vakit geçirebileceğiniz yaylalardan bir diğeri Güzlek Yaylası’dır. Her yıl Mayıs ayında çevre köylerden insanlar yaylaya gelip buradaki yayla evlerinde Kasım’a dek kalmaktadır. Güzlek Yaylası’nda yaban çileği toplamak keyifli aktivitelerden olacaktır. Yaylaya gelen yaylaklar topladıkları çilekleri satmakta ve ayrıca hayvancılıkla uğraşmaktadır.

Sakarya

21- Harkköy Kanyonu

Sakarya’nın Taraklı ilçesinde bulunan Harkköy Kanyonu, kanyonun girişinden 40 metre uzaklıktaki mağara ve 15 metre boyutundaki bir şelale ile görsel açıdan gayet hoş tecrübeler sağlamaktadır. Doğa turizmi ile ünlü olan Taraklı’da görülmeye değer doğal güzelliklerden birisi olan Harkköy Kanyonu, gezginlerin uğrak yerlerindendir.

22- Harkköy Şelalesi

15 metre uzunluğundaki doğal güzellik Harkköy Şelalesi, Harkköy Kanyonu’nun tamamlayıcı bir güzelliktedir. 5 kattan oluşan bu doğal şelale yıl boyu dört mevsim boyunca akmaktadır.

23- Hasan Fakı Göleti

Hasanfakı Sakarya’nın Söğütlü ilçesine bağlı bir mahalledir. Hasanfakı mahallesiyle özdeşleşmiş doğal güzelliklerden birisi olan HasanfakıGöleti, Sakarya gezisinde uğranabilecek huzur dolu yerler arasındadır.

24- Hıdırlık Mesire Alanı

Hıdırlık Mesire Alanı, Sakarya’nın Taraklı ilçesinde bulunmaktadır. Taraklı merkeze 2 km uzaklıkta bulunan mesire alanı, 21 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Şehir merkezine uzaklığı 75 km olan mesire alanına şehir içi ulaşım araçları ile varılabilir.

25- II. Beyazıd Köprüsü

Sakarya Nehri üzerinde bulunan II. Beyazıd Köprüsü, büyük kesme taşlardan yapılmıştır. Köprünün yapımı Fatih’in oğlu olan II. Beyazıd zamanına denk gelmektedir. 1495 yılında yapılan köprü, günümüzde halen eşsiz manzaraya tanıklık edebileceğiniz bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.

26- İl Ormanı Mesire Alanı

Sakarya’da bulunan İl Ormanı Mesire Alanı, 27,14 hektarlık bir alanı teşkil etmektedir. Şehir merkezine 12 km uzaklıktaki mesire alanına şehir içi ulaşım araçları ile ulaşılabilir. Günübirlik piknik için uygun bir alandır.

27- İnönü Yaylası

1050 metre yükseklikteki İnönü Yaylası, dağınık yapıdaki evler ile dikkat çekmektedir. Kocaeli’ye bağlı olan İnönü Yaylası, Karadeniz’den göçmüş olan insanların konuşlandığı bir yayla konumunda olup doğayla iç içe keyifli yürüyüşler için de idealdir.

28- Karaca Ahmet Sultan Türbesi

Sakarya’nın Pamukova ilçesine bağlı Paşalar Köyü’nde bulunan Karaca Ahmet Sultan Türbesi, Osmanlı döneminde yapılmış bir yapıdır. Cami ile bitişik yapıdaki türbede Ahmet Sultan, eşi ve üç çocuğunun bulunduğu beş mezar yer almaktadır. Osmanlı mimarisinin yansımalarını gösteren türbe, ziyaretçiler tarafından dua etmek amacıyla ilgi çekmektedir.

29- Karagöl Yaylası

Sakarya’da bulunan bir diğer yayla 567 hektar genişliğindeki Karagöl Yaylası’dır. Köknar, meşe, kayın ve çam ağaçları ile kaplı olan yayla, oksijen açısından zengin ve temiz içme su kaynakları ile doludur. Bu yapısı ile tam anlamıyla bir tedavi merkezidir.

Sakarya

30- Kentpark

Sakarya şehir merkezinde bulunan dinlenme yerlerinden birisi 160 bin metrekare alan içerisinde yeşilliklerle bezenmiş olan Kent Park’tır. Yanında bulunan Çark Deresi ile her mevsim yeşil kalmayı başaran Kent Park, Sakarya’da serin ve huzurlu saatler geçirmek için ideal yerler arasındadır.

31- Kırca Yaylası

Sakarya’ya bağlı olan yaylalardan birisi ilkbahar ve yaz aylarında bollaşan şimşir ağaçları ve dağ menekşeleri ile güzelleşen Kırca Yaylası’dır. Farklı yaylalara da bağlantısı bulunan Kırca Yaylası’nın en dikkat çeken özelliklerinden birisi ulaşımın kolay olması nedeniyle hafta sonları da çokça tercih edilen bir yer olmasıdır.

32- Kirpiyan Yaylası

Muhteşem doğası ve büyüleyici bitki örtüsü ile mest eden Kirpiyan Yaylası, Sakarya’da doğanın tadını doyasıya çıkarabileceğiniz yaylalardan biridir. Sakarya’ya gelen gezginler mutlaka doğanın hakimiyetinin sonuna kadar hissedildiği Kirpiyan Yaylası’nı tercih etmelidir.

33- Kuloğlu Yaylası

Kuloğlu Yaylası doğal koruma alanı içerisinde bulunan yaylalardan biridir. Sık orman dokusu ve bol oksijenli yapısı ile şehrin mutlaka keşfedilmesi gereken doğal güzelliklerinden biridir.

34- Kurtköy Baraj Gölü

Sakarya ilinin Yeşilyurt ilçesinde bulunan Kurtköy Baraj Gölü, çevresinde kamp yapmak isteyenler için ideal duraklardan biridir. Dileyen misafirler göl çevresinde mangal ya da bisiklet turu da yapabilmektedir.

35- Küçük Akgöl

Küçük Akgöl, Adapazarı’na bağlı Akgöl sınırları içerisinde bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında piknikçilerin tercih ettiği yerler arasında bulunuyor. Balıkçıların da akın ettiği bu bölge etrafı doğal ormanlarla kaplı olan güzel bir göldür.

36- Küçük Boğaz Gölü

Karası ilçesinde bulunan Küçük Boğaz Gölü, birçok derenin birleşmesiyle meydana gelen bir tatlı su gölüdür. Gölde balık tutulabildiği gibi çevresinde mangal ve piknik de yapılabilen bir mesire alanı bulunmaktadır.

37- Mecidiye Şelalesi

Karapürçek ilçesi, Ahmediye Köyü ve Mecidiye Köyü arasında bulunan toprak yol vasıtasıyla Mecidiye Şelalesi’ne ulaşılabilir. Özellikle sonbaharda yaprakların pastel tonları ile beraber suyun düşüşü güzel kareler ortaya çıkarmakta.

38- Paşalar Kalesi

Roma dönemi mezar stelleri ve kullanılan mimari parçalar doğrultusunda Bizans dönemine ait bir yapı olduğu görülmektedir. Paşalar Kalesi’nden Geyve ve Pamukova ovalarını kuşbakışı görebilirsiniz. 

39- Poyrazlar Gölü

Adapazarı’nın kuzeyinde bulunan Poyrazlar köyünün yakınlarında bulunan göl şehir merkezine 8 km uzaklıktadır. 67 hektar alanı kaplayan Poyrazlar Gölü Sakarya’nın eşsiz doğal güzelliklerinden biridir.

40- Reisler Okçular Gölü

Sakarya’da bulunan Reisler Okçular Gölü Mesire ve Piknik Alanı’nda ziyaretçiler mangal yapabilir ve balık tutabilirler. Çam ve meşe ağaçlarıyla çevrili gölde keyifli yürüyüşler de yapabilirsiniz.

41- Sakarya Köprüsü

1936-1937 yıllarında inşa edilmiş olan Sakarya Köprüsü 108.60 metre uzunluğunda ve 4.80 metre genişliğindedir. Bizzat Atatürk’ün emriyle yaptırılmış olması köprüyü özel kılan anektodlardan biridir.

Sakarya 3

42- Saklıgöl

Karapınar’a bağlı olan Saklıgöl, yeşilin ve mavinin harika uyumunun yaşandığı huzur dolu bir doğal güzelliktir. Yöresel ürünlerin de deneyimlenebileceği bu adres keyifli vakit geçirmek için ideal yerler arasındadır.

43- Sarıgöl Mesire Alanı

Sarıgöl Mesire Alanı, Sapanca ilçesinde bulunan mesire alanlarından biridir. 10,6 hektarlık bir alanı kaplayan A tipi mesire alanına şehir içi ulaşım araçları ile ulaşılabilir. Mesire alanının şehir merkezine uzaklığı 16 km.

44- Selman Dede Mesire Alanı

Yapılan düzenlemelerle doğal bir milli park halini almış olan Selman Dede Mesire Alanı, Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunmaktadır. Mesire alanında ziyaretçiler için futbol, voleybol ve basketbol sahaları da yapılmıştır.

45- Soğucak Şelalesi

Sakarya’nın Sapanca ilçesinde bulunan Soğucak Şelalesi, kayın, kestane ve ıhlamur ağaçları ile örülü bir ormanın içerisinde bulunmaktadır. Özellikle Haziran aylarında keyifli yürüyüşler için doğru adrestir.

46- Soğucak Yaylası

Sapanca ilçesi sınırlarında bulunan Soğucak Yaylası, 90 hektarlık bir alanı teşkil etmektedir. Yaylanın Sakarya il merkezine olan uzaklığı 35 km’dir. Yayla çevresinde bulunan akarsu, mağara ve endemik türler yaylaya renk katmakta.

47- Sultanpınar Yaylası

Sakarya’nın Akyazı ilçesine bağlı olan Sultanpınar Yaylası, 1300 metre yüksekliğe ve 30 hektar büyüklüğe sahiptir. Geniş bir alana yayılan yayla üzerinde grup halinde 100 ev bulunmakta ve genellikle Karadeniz göçmenleri tarafından tercih edilmektedir.

48- Sulucaova Yaylası

Sakarya ilinde bulunan eşsiz güzelliğe sahip yaylalardan birisi 1000 metre yükseklikteki Sulucaova Yaylası’dır. Doğal bitki örtüsü ile mest eden yaylada yaz kış oturulan yayla evleri bulunuyor.

49- Taşkısığı Gölü

Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde bulunan göllerden birisi 90 hektar alanı kaplayan Taşkısığı Gölü’dür. Sulak alan statüsünde koruma altına alınan göllerden biri olan bu tatlı su gölü ilçenin doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.

50- Turnalı Yaylası

Turnalı Yaylası Sakarya’nın Akyazı ilçesinde bulunan yaylalardan birisidir. Akyazı-Hendek sınırında bulunan yaylada, 2017 yılında yapılan çalışmalar neticesinde önceden yapılmış olan kaçak yapılar yıkılmaya başlanmıştır.

51- Vecihi Kapısı

Osmanlı mimarisinden kalma eserlerden birisi olan Vecihi Kapısı, Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Kapı ile alakalı bilinen rivayetlerden biri de ipek yolunun geçiş güzergahında bulunmuş olduğudur.

52- Yanık Yaylası

Sakarya’da bulunan yaylalardan biri olan Yanık Yaylası, Acelle Yaylası ile 15-20 dakikalık mesafede bulunmaktadır. Şehrin en büyük yaylarından biri olan Yanık Yaylası’nda doğa yürüyüşleri ile dağcılık faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.

53- Macerapark

Yenikent Şehir Ormanı’nda inşa edilmiş olan Maceraparak, 12-18 yaş arası çocuklar için hazırlanan parkurlar ile çeşitli aktivite imkanları ve yürüme parkurları ile şehrin keyifli mekanlarından biri halini almıştır

Ramazan Abay

Yazar Hakkında

Ramazan Abay

3 yıldır içerik editörlüğü yapmaktayım. 1 yıldır bir teknoloji sitesine günlük haber girişi yapıyorum. SEO ve Office programlarına hakimim. Orta seviye İngilizce ve Arapça biliyorum.