Belçika Hakkında Temel Bilgiler
Batı Avrupa'da yer alan Belçika Krallığı'nın sınırları kuzey batıda Atlas Okyanusu'yla, kuzeydoğuda Hollanda'yla, doğuda Almanya'yla, güneybatıda Fransa'yla ve güneyde Lüksemburg ile çizilmiştir.
Batı Avrupa'da yer alan Belçika Krallığı'nın sınırları kuzey batıda Atlas Okyanusu'yla, kuzeydoğuda Hollanda'yla, doğuda Almanya'yla, güneybatıda Fransa'yla ve güneyde Lüksemburg ile çizilmiştir.
Federal Parlamenter monarşi ile yönetilen Belçika, 1962-63 yıllarında tanımlanan 4 dil alanı (Felemenkçe, Fransızca, iki dilli (Felemenkçe, Fransızca), ve Almanca) ve 1970, 1980, 1988 ile 1993'teki Belçika anayasasındaki ardışık revizyonlar ile üç düzeyde politik güce ayrılmış tek bir federal devlettir. Bu güçler; Brüksel merkezli BelçikaFederalYönetimi, üç ana topluluk olan Flaman topluluğu, Fransız topluluğu, Alman topluluğu ve üç bölge Flaman Bölgesi (beş ile ayrılır), Valon Bölgesi (beş ile ayrılır) ve Brüksel Başkent Bölgesi'dir.
Başkenti Brüksel'dir. Önemli şehirleri: Antwerp, Ghent, Charleroi, Liege, Schaarbeek / Schaerbeek, Bruges, Anderlecht, Namur ve Leuven'dir.
Belçika'ya Türkiye'den seyahat etmek istiyorsanız direk uçuşlar bulunmaktadır.
Antalya, Bodrum, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’dan Brüksel, Ostend ve Liege şehirlerine direkt uçuşlar vardır. Bununla birlikte Hollanda, Almanya ve Fransa’dan sıklıkla otobüsler, Brüksel ve diğer şehirlere seferler düzenlemektedirler.
Belçikaoldukça standart ılıman bir iklime sahiptir. Sıcak yaz ayları ve soğuk kış ayları ülkeye hâkimdir. Genel olarak güneye gidildikçe sıcaklıklar yükselmektedir ve yağmur her zaman bir olasılıktır.
Belçika şehirleri yıl boyunca oldukça fazla turiste ev sahipliği yapmaktadır. Turistik yerler arasında en popülerlerden biri olan Bruges'u Ağustos aylarından ziyaret edecekseniz kalabalığı göz önüne almak gerekmektedir.
Flanders bölgesini ziyaret etmek için en iyi zaman erken ilkbahar ve geç sonbahar arasıdır. Ancak kışı sevenler için Flanders'ın buzlu kanallarını ve karlar altında kalmış ormanlarını görmek bir ayrıcalık olacaktır.
Wallonia ve özelliklede Ardennes'te kış sezonunda her yer kapanmaktadır. Bu yüzden Nisan ve Ekim ayları arasında ziyaret etmek daha yararlı olacaktır.
Eğlenmeyi seven insanlar için, Belçika oldukça eğlenceli olabilmektedir. Çoğu şehirler birbirine oldukça yakındır ve geniş bir öğrenci kitlesi bulunmaktadır. Bu küçük bölgede, dünyada mil kare başına düşen kulüpler, kafeler, restoranlar bulunmaktadır.
Belçika mutfağı denildiğinde akla ilk gelen şeyler mayonez ve birçok sosla servis edilen patates kızartmaları, çikolatalar, wafflelar ve biralar gelmektedir. Ulusal yemekleri ise patates ve salata ile biftek ve patatesli midyedir.
Belçika'dan dönerken eve getirilebilecek en güzel hediyelik eşyaların başında çikolatalar, waffle unları, bal, "comic book", dantel ve biralar gelmektedir.
Belçika'da yıl içerisinde birçok festival düzenlenmektedir.
25 Aralık ve 1 Ocak arasında Noel ve yeni yıl kutlamaları ülkeyi eğlenceye boğmaktadır.
Şubat ve Mart aylarının hafta sonları Fransızca konuşulan bölgeler için karnaval zamanıdır.
Good Friday (25 Mart)
Paskalya (27-28 Mart)
İşçi Bayramı (01 Mayıs)
İsa'nın göge yükselişi (05 Mayıs)
Paskalya'dan sonraki 7. pazar
Belçika Ulusal Günü (21 Temmuz)
Meryem Ana Günü (15 Ağustos)
Ölüleri Anma Günü (1 Kasım)
Ateşkes Günü (11 Kasım)
Noel (24-25 Aralık)
Batı Avrupa'da bulunan Belçika'da kış aylarında oldukça soğuk, karlı ve yağmurlu; yaz aylarında ise orta derecede sıcaklıkların görüldüğü Okyanusal iklim görülmektedir. Kış aylarında en düşük sıcaklık 3 derece iken yaz aylarında ortalama sıcaklık en yüksek 19 derecedir.
Belçika, NATO'yakurucuülkeolarakkatıldı ve Hollanda ve Lüksemburg ile birlikte Benelüks grup devletlerini kurdu. 1951'de AvrupaKömür ve ÇelikTopluluğu'nun altı kurucu ülkesinden biri olan Belçika, 1957'de Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu ve Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun kuruluşunda yer aldı. En önemli yönetim organlarına ev sahipliği yaptığı Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Konseyi'ni de içeren şimdiki Avrupa Birliği'nin kurucu üyelerinden oldu.
Belçika'nın kuvvetle küreselleşmiş ekonomisi ve ulaşım altyapısı Avrupa'nın geri kalanı ile entegre edilmiştir. Ülkenin ileri derecede endüstrileşen bölgenin kalbindeki konumu, 2007'de dünyanın en büyük 15. ticaret ülkesi olmasına yardımcı olmuştur. Belçika 19. yüzyılda Endüstri Devrimi'ne katılan ilk kıta Avrupası devletidir.
Ülke nüfusunun yüzde 58’lik kısmı kendilerini Katolik, yüzde 35’lik kısmı Ateist, yüzde 3,6’lık kısmı Müslüman, yüzde 1,1 Protestan, yüzde 0,6 Ortodoks, yüzde 0,3 Budist ve 0,2’lik kısım Musevi olarak tanımlamaktadır.
Adres: 4, Rue Montoyer 1000 Bruxelles
Telefon: +32 2 548 93 40
Faks: +32 2 512 44 01
E-posta: [email protected]
İnternet sitesi: bruksel.bk.mfa.gov.tr
Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma (09.00 -13.00 )(14.00 -18.00 )
Türkiye Cumhuriyeti Anvers Başkonsolosluğu
Adres: Sorbenlaan 16, 2610 Wilrijk Antwerpen
Telefon: +32 3 8207100
Faks: +32 3 8300563
E-posta: [email protected]
İnternet sitesi: anvers.bk.mfa.gov.tr
Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma (09.00 -13.00 )(14.00 -18.00 )
Belçika'nın üç resmi dili bulunmaktadır; Hollandaca, Almanca ve Fransızca. Bulunulan bölgeye göre resmi dil değişiklik göstermektedir. İngilizce özellikle genç nüfus tarafından oldukça iyi bir seviyede bilinmektedir.
Yerel Saat -
Kur Farkı -
Priz Tipi
Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)
Yıllık Ortalama Sıcaklık
Kısa Kısa
Nüfus: 11.250.585 Dili: Almanca, Fransızca, Hollandaca Para Birimi: EURO İklim: Okyanusal iklim Big Mac Index: 4.36 USD