Brüksel Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Brüksel, bir Batı Avrupa ülkesi olan Belçika'nın başkentidir. Ülkede Felemenkçe, Fransızca ve Almanca olacak şekilde üç resmi dil vardır ve Brüksel'de de tabelalar Fransızca ve Felemenkçe olarak iki dilde yazılmaktadır. Brüksel, kendi ile aynı adı taşıyan ve Belçika'nın 3 bölgesinden biri olan Brüksel bölgesinde yer alır. Avrupa Birliği ve NATO ile ilgili birçok kurumu barındırıyor olmasından dolayı Avrupa Birliği ve Avrupa başkenti olarak da adlandırılır. Bunun yanında sanat ve mimarinin de geliştiği şehrin meydanı olan Grand Place, bünyesinde bulunan farklı yüzyıllara ait farklı mimari tarzları yansıtan atmosferi ile UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne de girmiştir. Sadece bu meydanda değil şehrin alışveriş sokaklarında, alışveriş merkezlerinde de mimarinin önemli yer tuttuğunu göreceksiniz. Şehirde düzenlenen sanat festivalleri ile sanatseverlerin de özel ilgisini çeken bir merkezdir. Ekonomik açıdan bakıldığında ise Avrupa Ekonomik Topluluğu, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu gibi ekonomik toplulukların merkezlerine ev sahipliği yapar. Avrupa Birliği ülkeleri arasında rekabetçi ve yerleşmiş bir ekonomiye sahip bir ülkedir.

Büyük ölçüde Avrupa Birliği ve NATO merkezlerini barındırmasının etkisiyle denilebilir ki Brüksel ulaşımda da merkez bir noktadadır. Başka şehirlere geçecek kişilerin de kısa süreli iş ve turistik gezilerin de yoğunluğu nedeniyle şehirde ulaşım ağı oldukça gelişmiştir. Şehrin nüfusu 178 bin kadar olmasına rağmen şehirde iki havaalanı üç de tren istasyonu bulunur. Üzerine kurulduğu Willebroek Kanalı ile Escaut Nehri ve Anvers limanı şehrine, Charleroi Kanalı ile Charleroi şehrine bağlanır. Başlıca otoyolların da kavşağı durumundadır. Yılın her dönemi ziyaretçileri bulunan Brüksel, kısa süreli turistik geziler için genelde havaların daha iyi olduğu bahar aylarından sonbaharın başlarına kadar tercih edilir. Çünkü Belçika'nın iç kısmında kaldığı için denizellikten daha yoksundur ve kışlar soğuk geçer.

Devamını Oku

Brüksel ile İlgili

Brüksel Nerededir?

Brüksel, Atlas Okyanus'u kıyısında olan Belçika'nın başkenti konumundadır. Belçika'da bulunan üç federal bölgeden Belçika Bölgesinde yer almaktadır. Senne Irmağı üzerinde yer alan ve Charleroi ve Willebroek adlı iki kanalın kesişiminde yer alır. Amsterdam, Paris ve Lüksemburg'a oldukça yakın olan Brüksel'e bu şehirlerden hızlı trenle ulaşım mevcuttur.

Brüksel’e Nasıl Gidilir?

Brüksel'de iki havaalanı bulunmaktadır. BRU Havaalanı, şehre 11 kilometre uzaklıkta olup şehre ulaşımı için birçok seçenek bulunmaktadır. Charleroi Havvaalanı, şehre 46 kilometre uzaklıkta bulunan daha küçük bir havaalanıdır. Avrupanın pek çok merkezinden Brüksel'e uçuşlar bulunmaktadır. Türkiye'den Brüksel'e İstanbul ve Antalya'dan aktarmasız uçuşlar bulunurken Türkye'nin hemen her havaalanından bir aktarmayla uçuşlar bulunmaktadır.

Avrupa'nın Köln, Amsterdam, Paris gibi birçok şehrinden Brüksel'e trenle ulaşmak da oldukça kolaydır. Çok sayıda tren seferi düzenleyen firma bulunmakta ve çokça şehirden tren seferi sıklıkla yapılmaktadır.

Brüksel’e Ne Zaman Gidilir?

Sonbaharları ve kışları yağışlı ve soğuk olduğu için genellikle ilkbahar başından eylüle kadar tercih edilir. Ağustos ayında Grand Place'te devasa bir çiçek halı yapılmaktadır, dolayısıyla Ağustos ayında da Brüksel'e turistlerin ilgisi bu sebeple artmaktadır.

Brüksel’de Nerede Kalınır?

Belçika’nın başkenti Brüksel'in Orta Çağ şehir merkezi yollarının hepsi Grand Place'e çıkıyor. Sanat ve mimarinin de geliştiği şehrin meydanı olan Grand Place, bünyesinde bulunan farklı yüzyıllara ait farklı mimari tarzları yansıtan atmosferi ile UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiş bir meydan. Sadece bu meydanda değil şehrin alışveriş sokaklarında, alışveriş merkezlerinde de mimarinin önemli yer tuttuğunu göreceksiniz. Şehir merkezi, alışveriş yapabileceğiniz dükkânlar, yemek yiyip bir şeyler içebileceğiniz restoran ve kafelerle dolu.


 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Brüksel otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Brüksel Otelleri

Brüksel'e seyahat etmeyi planlıyorsanız ve şehirdeki tesisleri merak ediyorsanız hazırladığımız içerikten Brüksel otellerini keşfedebilirsiniz.

Devamını Oku

Brüksel’de Gezilecek Yerler

Brüksel, tarih boyu ev sahipliği yaptığı pek çok mimari tarzda eseri korumuş ve onarmıştır. Sanat ve kültür aktiviteleriyle de turistleri çeken Brüksel’in Avrupa Birliği merkezlerine ev sahipliği yapmasıyla da Avrupa başkenti olarak bilinir. Şehir, ziyaretçilerine çeşitli turistik alanlar sunar.

Devamını Oku

Brüksel İçi Ulaşım

Brüksel'de çoğu yer yürüme mesafesindedir. Özellikle turistik bölgelerin birbirine uzaklığı 10 dakika ile 40 dakika arasında değişmektedir. Toplu taşıma kullanmak isterseniz Brüksel şehiriçi ulaşım hattına bağlı olarak metro, otobüs ve tramvay bulunur. Hepsi sabah 6'dan gece yarısına kadar işler. Metro hattının haritasını çoğu metro istasyonundan ücretsiz edinmek mümkündür. Şehir içi ulaşım araçları için biletleri çoğu metro istasyonundan, gazete bayiilerinden ve şehir içi ulaşımı organize eden STIB ofisinden satın alabilirsiniz. STIB internet sitesinde de toplu taşıma araçlarının zaman çizelgesine, canlı olarak nerede bulunduklarına ve şehiriçi ağ haritalarına ulaşabilirsiniz. Ayrıca turistlere Brüksel Kart diye bir seçenek de sunulmuştur. Brüksel Kart'ın 24, 48 ve 72 saatlik seçenekleri ile tüm toplu taşımaları sınırsız kullanma hakkı, 30'dan fazla müzeye ücretiz giriş hakkı ve bazı alışveriş merkezleri, barlarda ve restaurantlarda indirim hakkına sahip oluyorsunuz.

Brüksel'de bisiklet de oldukça yaygın bir araçtır. Bisiklet kiralayabileceğiniz yerler nisan ve ocak ayları arasında açıktır. Saatliği 7 Euro, günlüğü 15 Euro civarıdır. Buna karşılık Avrupa'nın birçok şehrinde olan bisiklet değişim sistemi Brüksel'de de mevcut. Sistemin adı VILLO, bisikleti aldığınız duraktan itibaren ilk yarım saatin üzerine 30 dakikalık periyotlarla fiyat binmeye başlıyor, nitakim şehirde bisikleltle 30 dakikadan fazla sürede gidebileceğiniz bir yer yok. Bunun için kredi kartı bilgilerinizle abone olmanız gerekli, daha detaylı bilgiye internet sitelerinden kolayca ulaşabilirsiniz.

Bisikletin yanı sıra Brüksel'de araba kiralamak da mümkündür ancak pek yaygın bir seçenek değil. Eğer taksi kullanmak isterseniz de önceden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Eğer önceden yer ayırtmazsanız bineceğiniz taksinin Brüksel resmi taksi işareti bulundurup bulundurmadığına dikkat etmelisiniz. Yolculuğunuz bittiğinde de taksiciden basılı bir fiş almayı unutmayın.

Üzerinde bulunduğu iki su kanalından dolayı deniz otobüsü de şehirde ulaşım için bir seçenek ancak mayısın 1'inden ocağın 31'ine kadar kullanıma açık durumdadır.

Brüksel Mutfağı

Belçika mutfağı, Orta Çağ mutfağı gelenekleri ile komşuları olan Hollanda, Fransa ve Almanya mutfakları başta olmak üzere Avrupa mutfağını birleştirmiştir. Özellikle restaurantlarda Fransız mutfağı esintilerini oldukça görebilirsiniz. Yemek ve çorbalarda, yumurta ve deniz ürünleri yaygın olarak kullanılır.

Brüksel mutfağının ise en ünlü unsurları çikolata, midye, waffle ve patates kızartmasıdır. Çikolata, Belçika ve Brüksel hakkında en ünlü şeylerden biridir. Çeşitli aromalarda, şekillerde çikolatalar yiyebileceğiniz ve hediyelik olarak alabileceğiniz yerler her yerdedir. Waffle, kahvaltıda ve günün diğer zamanlarında tatlı olarak tercih edilen bir yiyecektir. Pudra şekeri, reçel, çikolata, meyve gibi ekstralarla tercih edilebilir.

Midye, eylül ve şubat ayları arasında çok çeşitli dolgu maddeleriyle yapılan ve yaygınca tüketilen bir yiyecektir. Patates kızartması, her kafe ve restoranda bulabileceğiniz, özellikle alkol yanında tüketilen ve çeşitli soslarla servis edilen bir atıştırmalıktır. Belçika'da bira çeşitliliği oldukça fazladır. Rengine, tadına, aromasına, alkol oranına ve hatta bazen de içildiği bardağın şekline göre bir biralar çeşitlenmektedir. Brüksel'de ünlü olan bir diğer yiyecek de peynirdir. 150'den fazla çeşidi bulunan peynirler de sofraları renklendiren ve alışverişlerinizde rağbet gösterebileceğiniz bir alternatiftir.

Bunların yanında Brüksel ve Belçika'ya özgü birtakım yerel yemekler de deneyimlenebilir. Eels, yılan balığı yemeğidir, çok farklı pişirme şekilleri ve değişik içerikler, soslarla servis edilir. Stoemp, patates püresi ve değişik sebzelerle yapılan bir yemektir. Speculoos, aslında Aziz Nicholas Günü için yapılan ama yılın her zamanı da tatlı olarak tüketilen bir çeşit çıtır kurabiyedir. Waterzooi, balık ya da tavukla yapılan yumurta ve çeşitli sebzeler içen kremalı bir çorbadır. Paling in't Groen (Anguilles au Vert), özellikle yılan balığıyla yapılan yeşil bir sos içeren çorba gibi sulu bir balık yemeğidir.

Brüksel’de Alışveriş


Brüksel ve Belçika denince akla ilk gelen şeylerden biri çikolata olacaktır. Brüksel'de alışveriş yapmak istediğinizde de çikolata ilk sıralarda yer alacaktır. Çikolata dışında Brüksel'de ünlü olan ve hediyelik ya da hatıra olarak alınacak başka ürünler de dantel, bisküvi, kristal objeler, bira, antika eşyalar... Dantel özellikle Türkiye'den giden turistleri şaşırtabilir ancak Belçika dantel konusunda dünyanın en iyilerinden sayılır. Çizgi romanlarıyla da ünlü, hatta bir çizgi roman müzesi de olan, Brüksel'den Türkiye'de de ünlü olan Tintin çizgi romanları, tişörtleri veya benzer hediyelikler üzerinde Tintin figürlü objeleri satın alabilirsiniz.Her şehirde olduğu gibi Brüksel'in de simgesini yani İşeyen Çocuk Heykelini bulunduran tişörtler, buzdolabı süsleri, kupaları her yerde bulup hatıra olarak satın alabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken şey alışveriş yapacağınız birçok mağazanın pazar günleri kapalı olması, dolayısıyla gezinizin alışveriş kısmını pazar gününe denk getirmemeniz daha sağlıklı olur. Bir diğer nokta da Brüksel'de alışveriş yaparken göreceğiniz tüm fiyatlarda yüzde 21 oranında KDV dahildir, Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişiler gerekli işlemleri yaptırdıktan sonra bu KDV tutarından muaf olabilirler.

Devamını Oku

Brüksel’de Gece Hayatı

Brüksel, kozmopolit yapısından ve turistik kapasitesinden dolayı gece hayatı için birçok farklı seçenek barındırır: Irish barlar, caz kulüpleri, dans edebileceğiniz gece kulüpleri, nostaljik müzik yapan yerler... Buralarda ünlü belçika biralarını deneyimleyebilirsiniz, tercihinize göre sabahlara kadar dans da edebilir, daha hafif müzikler eşliğinde sohbetler de edebilirsiniz.

Brüksel'de 50'den fazla gece kulübü bulunur. Bu kulüplerde uluslararası Djlerle eşliğinde tekno, elektro, house müzik, R&B, salsa gibi çok çeşitli müzik türleriyle eğlenmek mümkün. Gece kulüpleri genellikle 23.00'da açılır ve sabah saatlerine doğru da kapanır. Gitmeden önce çoğu için rezervasyon yaptırmanız tavsiye edilrir. En popüler gece kuluplerinden birkaçı: Le Nostalgia Club, Fuse, YOU, Bazaar, Bloody Louis... Şehir merkezinde bulunan Le Nostalgia, 60lar/70ler/80/ler/90lar müzik konseptlerini içerir. Buraya şık kıyafetlerle gitmelisiniz, tişört ya da spor ayakkabıyla girmek mümkün değildir. Nostalgia için giriş ücreti yoktur. Fuse, Belçika'nın ilk tekno müzik yapan ve ilk kez uluslarası Djlerle çalışan gece kulübudur. YOU gece kulübü, şehir merkezinde bulunur ve her gece için farklı bir müzik tarzı belirler. Ayrıca pazar günleri LGBT bireyler için partiler düzenlenmektedir. Bazaar, yerli halkın da tercih ettiği, deep house müzik yapan bir gece kulübüdür. Boody Louis, koltukları, langırt masaları, neon ışıklarıyla yarattığı özgün dekoruyla oldukça ünlüdür. Hip hop ve house müzik ağırlıklı bir tarzı vardır.

Devamını Oku

Brüksel’de Festivaller

Brüksel Gay ve Lezbiyen Film Festivali (Ocak)
Animasyon Film Festivali (Şubat)
Uluslararası Fantastik Film Festivali (Nisan)
Sanat Festivali (Mayıs)
Ommegang Orta Çağ Tarih Festivali (Temmuz)
Pukkelpop Müzik & Dans Festivali (Ağustos)
Brüksel Yaz Festivali (Ağustos)
Brüksel Çiçek Halı Festivali (Ağustos)
F1 Belçika Grand Prix (Eylül)
Brüksel Design September (Eylül)
Pink Screen Lezbiyen & Gay Film Festivali (Ekim)
BRXL Bravo Sanat Festivali (Ekim)
Belçika Sinema Festivali (Aralık)

Brüksel Resmi Tatiller

Yeni Yıl: 1 Ocak

Paskalya (Easter Sunday): Martın 14. gününü izleyen ilk pazar

Paskalya Pazartesisi: Paskalya’nın ertesi günü

İşçi Günü: 1 Mayıs

İsa’nın Göğe Yükseliş Günü (Ancension Day): Paskalya’dan 40 gün sonra

Whitmonday: Paskalya’dan 7 pazartesi sonra

Belçika Ulusal Bağımsızlık Günü: 21 Temmuz

Meryem’in Göğe Yükseliş Günü (Assumption Day): 15 Ağustos

Azizler Günü (All Saints’Day): 1 Kasım

Ateşkes Günü (Armistice Day): 11 Kasım

Noel Günü: 25 Aralık

Brüksel İçin Faydalı Bilgiler

Polis 110,
Diğer Acil Durumlar 112
Belçika telefon kodu +32

Brüksel Türkiye Dış Temsilciliği

BRÜKSEL BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: 4,RUE MONTOYER 1000 BRUXELLES BELGIQUE

Telefon: 00 32 2 513 40 95 - 506 11 20 - 00 32 2 506 11 36 - 506 11 41 - 00 32 2 506 11 42 - 00 32 2 506 11 32

Faks: 00 32 2 514 07 48

[email protected]

http://bruksel.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Belçika

Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma: 09.00-13.00 ve 14.00-18.00

Brüksel Para Birimi

Avrupa Birliği ülkesi olan Belçika’nın başkenti Brüksel’de para birimi Euro’dur.

Brüksel Resmi Dili

Belçika'nın resmi dilleri Fransızca, Felemenkçe ve Almanca'dır. İngilizce her yerde herkesin iletişim kurabileceği seviyededir.

Brüksel Saat Farkı

Belçika (GMT +2) ile Türkiye (GMT +3) arasında 1 saat zaman farkı vardır. Brüksel, Türkiye’ye göre bir saat geridedir.

Brüksel Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 3oC
    • Şub 3oC
    • Mar 6oC
    • Nis 8oC
    • May 12oC
    • Haz 15oC
    • Tem 17oC
    • Agu 17oC
    • Eyl 15oC
    • Eki 11oC
    • Kas 6oC
    • Ara 4oC

Kısa Kısa

Nüfus: 178,552 / Dil: Fransızca, Felemenkçe, Almanca / Para Birimi: Euro (EUR) / İklim: Atlantik İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün