İstanbul'un En Düzenli İlçesi: Beylikdüzü

İstanbul’un batısında konuşlanmış olan Beylikdüzü’nün doğusunda Avcılar, kuzeyinde Esenyurt, batısında Büyükçekmece, güneyinde ise Marmara Denizi bulunmaktadır. Traklardan Bizans’a, Osmanlı Devleti'nden Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan bir tarihe sahip olan ve bugün “Daima özgür, daima mutlu” sloganını benimsemiş olan Beylikdüzü’nü biraz yakından tanıyalım.


BEYLİKDÜZÜ’NDE KİMLER YAŞIYOR?

Beylikdüzü kelimesi yeni bir kelime sayılmaz, 1839 yılına tarihlenen resmî belgelerde bu bölge için aynı ifade kullanılıyor. Bugünkü Beylikdüzü’nün temelini Yunanistan Krallığı'yla gerçekeştirilen mübadele sonucu göç etmiş olan Arnavutlar, Pomaklar, Rumeli yörükleri ve patriyotlar oluşturuyor. Bugün Yakuplu adı verilen bölge olan Trakatya’ya Arnavutlar, Gardan yani Kavaklı’ya Pomaklar, Gürpınar yani eski adıyla Anarşa’ya ise yörükler ve patriyotlar yerleştirilmiş. Mübadeleyle gelen halka, devlet tarafından nüfus başına sadece 10 dönüm arazi verilmiş ancak verimli topraklar hemen ekip-biçmeye girişen mübadillerin yüzünü kara çıkarmamış. Zaten uzun yıllardır ekilen arpa, buğday, keten tohumu, ayçiçeğinin yanı sıra soğan, domates, kavun, karpuz ve özellikle üzüm gibi ürünler hasat edilip İstanbul’daki pazarlarda satılmış.

1930’lu yıllarda Çatalca’ya bağlı olan bu üç bölgede tarım ve ziraat alanında modernleşme başlamış olsa da klasik yöntemler kullanılmaya devam edilmiş. Verimli sulak arazilerin ekilip biçilmesiyle halk ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyormuş.


BEYLİKDÜZÜ NEREDE?

Beylikdüzü harita açıldığı zaman İstanbul’un batısında bizi karşılayan semtlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Doğudan Avcılar, batıdan Büyükçekmece, Güneyden Marmara Denizi kuzeyden ise Esenyurt ilçeleriyle komşuluk yapar.

BEYLİKDÜZÜ’NDE HANGİ MAHALLELER BULUNMAKTADIR?

  • Barış Mahallesi
  • Cumhuriyet Mahallesi
  • Gürpınar Mahallesi
  • Marmara Mahallesi
  • Yakuplu Mahallesi
  • Adnan Kahveci Mahallesi
  • Büyükşehir Mahallesi
  • Dereağzı Mahallesi
  • Kavaklı Mahallesi
  • Sahil Mahallesi

BEYLİKDÜZÜ YAKUPLU

Beylikdüzü Yakuplu önemli mahallelerden biridir. Kuzey komşuları Haramidere ve Namık Kemal Mahallesi vardır. Ancak buralar Beylikdüzü’ne değil Esenyurt’a bağlıdır. Kuzeydoğusunda yine Esenyurt’a bağlı olan Saadetdere, batısında Kavaklı, Barış ve Marmara, güneyinde Marmara Denizi, doğusunda Avcılar’a bağlı Cihangir bulunmaktadır. Son dönemler de emlak piyasasındaki yükselişiyle adından söz ettiren Beylikdüzü Yakuplu çok fazla yeni yapılan bina, site ve rezidanslarla Beylikdüzü mahalleleri arasında yükseliyor. Uygun fiyatlı satılık ve kiralık seçenekleriyle beraber Beylikdüzü metrobüs hattına yakınlığı da yine bir avantaj oluşturuyor

BEYLİKDÜZÜ’NDE PLANLI YAPILAŞMA VE TOPLU KONUTLAR

Bugün ismi Beylikdüzü’nde pek çok yere verilmiş olan Demokrat Parti milletvekili Enver Adakan, yüzlerce dönümlük arazisine bir çiftlik kurduktan sonra ilçeye de 450.000 fidan diktirerek Beylikdüzü için belki de en büyük iyiliklerden birini yapmış ve Rum evlerinin oluşturduğu siluete ağaçlar da eklenmiş.
Zaman içerisinde yapılaşma başlayınca 1970’li yıllarda İstanbul’un eski mahallelerinde yaşayan ya da başka şehirlerden İstanbul’a göç edenler batı sahillerindeki sayfiye yerlerinin de konaklamaya uygun olduğunu fark etmişler. Özellikle Gürpınar’ı tercih eden dönemin yeni Beylikdüzü sakinleri için bu tercihin üç temel nedeni varmış: Geniş arazi, verimli toprak ve temiz deniz. Böylece bu bölge yavaş yavaş sayfiye bölgesi olmaktan çıkıp dört mevsim yaşanacak bir muhit haline gelmiş.

Serbest piyasa ekonomisinin benimsenmesiyle Toplu Konut ve Kamu İdaresi’nin kurulması ve Konut Edindirme Fonu’nun oluşturulması 1984 yılında yaşanmış iki büyük gelişme olmuş. Dönemin başbakanı Turgut Özal döneminde, toplu konut fikri ortaya çıkmış ve bu bölgenin –adı üzerinde- düz arazileri bu fikri gerçekleştirmek için uygun bulunmuş. Hüseyin Yıldız’ın kurduğu kooperatif tarafından 1987 yılında 11.000 konut yapılmış ve bu toplu konutlar Beylikdüzü için olumlu anlamda bir kırılma noktası olmuş. Zira kooperatifçilik planlı yapılaşmayı da beraberinde getirmiş. Eşzamanlı hayata geçirilen büyük projelerle on binlerce insan bu konutlara taşınmış. Beylikdüzü’nün istikrarlı büyümesi de böylece devam etmiş.

Bir diğer kırılma noktası ise 1989 senesinde Gürpınar’ın belde belediyesi olmasıyla yaşanmış. Hemen ardından Yakuplu ve Kavaklı da bu unvanı alınca eskiden üç tane köyden ibaret olan Beylikdüzü’nün ilçe olma yolundaki adımları da hız kazanmış. Artan göçler, hızlanan sanayi ile büyüme devam etmiş, Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması da Beylikdüzü’nün gelişim hızını artırmış.

Bugün 300.000’i aşkın nüfusuyla Beylikdüzü, İstanbul’un kalabalıklaşan ancak dokusunu kaybetmeyen ilçeleri arasında yerini almıştır. Kültür-sanat merkezleri, okulları, geniş spor olanaklarının bulunması ilçeyi gün be gün daha da cazip hale getirmektedir.

BEYLİKDÜZÜ METROBÜS

Şehrin merkezinden uzak görülen Beylikdüzü aslında kendi içinde başka bir dünya seçeneği sunuyor. Şehir gürültüsünden uzak ve yemyeşil sokakları burada yaşayana huzur veriyor. Üstelik Beylikdüzü metrobüs sayesinde artık “uzak” sözcüğü pek de fazla kullanılmayan bir sıfat olarak kaldı. 34BZ BEYLİKDÜZÜ – ZİNCİRLİKUYU ve 34G BEYLİKDÜZÜ – SÖĞÜTLÜÇEŞME hattı sayesinde Zincirlikuyu ve hatta daha ötesi olan Söğütlüçeşme’ye gitmek oldukça kolaylaştı. Yaklaşık olarak Zincirlikuyu’ya gitmek 45-50 dakika arasında değişebilirken, Söğütlüçeşme ise takriben bir saat 15 dakika sürüyor.

Bu rakam İstanbul trafiğinde bir yere ulaşmak için kısa bir süre bile sayılabilir. Metrobüs sayesinde Beylikdüzü çamlıklarına, alışveriş merkezlerine, Tüyap Fuarı’na kısa sürede gitmek mümkün. Bu da Beylikdüzü’ne değer katan özelliklerden biri diyebiliriz.

Yorumlar

29 Mar 2024, Cuma - 15:04
Arkadaşlar bende BEYLİKDÜZÜ Beykent yavuzsultan selim bulvarında oturuyorum gerçekten çok nezih ve düzenli bir ilçe hele benim oturduğum bulvar bence çok elit bir semt yeşilliğı ağaçlandırılması bol bir semt tüm Beylikdüzüne selam olsun.