Amerika Birleşik Devletleri’nde kasım ayının 4. perşembesinde Thanksgiving adıyla anılan, Türkçeye Şükran Günü olarak geçen ulusal bayram kutlanır. Genellikle dizilerden ve filmlerden bildiğimiz bu ulusal bayramın nasıl kutlanmaya başladığını biliyor musunuz?
Şükran Günü nedir? Neye dayanır?
Şükran Günü’nün nasıl başladığına dair anlatılan iki hikâye vardır.
Bir rivayete göre Şükran Günü kutlamaları Pilgrimlerin yine 1621 yılında toplu bir şekilde avlanmaya gidip kendilerine bir hafta yetecek kadar yiyecekle dönmeleri üzerine başlamıştır. Wampanoag kabilesi Pilgrimlerin Plymouth’taki kampına gelmiştir. Yanlarında geyik eti getiren kabile ile kümes hayvanları avlamış olan Pilgrimler kaynaşmış ve birkaç gün süren ortak bir şölen düzenlemişlerdir. Ortak nimetlere ve hasadın verimliliğine dayanan bu kutlama da gelenekselleşerek Şükran Günü olarak kutlanmaya başlamıştır.
Diğer bir rivayete göreyse Amerika kıtasının yerlilerinden olan Wampanoag kabilesi, 1620 yılında kıtaya ilk defa gelen Pilgrimlerin bölgenin coğrafi koşullarına ayak uyduramadıklarını gözlemlemişler. Pilgrimlerin açlıkla boğuştuğunu fark eden Wampanoag kabilesi onlara acıyıp kendi yiyeceklerini paylaşmış ve mısır tarımını öğretmişlerdir. Başarılı bir şekilde yiyeceklerini yetiştirip açlıktan kurtulan Pilgrimler 1621 yılında çok iyi bir hasat elde edince üç gün sürecek bir hasat festivali düzenlenmiştir. Böylece İki taraf birleşmiş ve ortaya bir kutlama çıkmıştır.
Genellikle Amerikan kaynaklarında bize anlatılanlar üzerine Şükran Günü’nü Wampanoag Kızılderililerinin Plymouth’taki Pilgrimlere mısır tarımı, avcılık ve balıkçılığı öğretmesi ve bir yılın sonunda bunun kutlanması olarak biliyoruz. Ancak Wampanoag yerlilerinden yardım alarak bu zorlu yeni çevrede yaşamaya devam eden Pilgrimlerin, yerlilere şükranları uzun sürmüyor. 1637 yılında Massachusetts valisi John Winthrop’un binlerce yerlinin katliamını emretmesi üzerine ilişkilerin bozulduğundan bahsedilir. Yerlilerin esir alınması ve köle olarak satılması üzerine de 200 yıl sürecek yerli Amerikalıların soykırımı başlamış oluyor. Bu yüzden de Amerika’nın yerlileri günümüzde Şükran Günü’nü asla kutlamıyor hatta bu günü “yalanların, katliamın ve üzüntünün günü” olarak adlandırıyor.
Şükran Günü’nün ulusal bayram olarak kabulü
Şükran Günü’nün ulusal bayram olarak ilk kez öneriye sunulması 1863’de Başkan Abraham Lincoln tarafından yapılır. 1917 yıında New York eyaleti, her yıl aynı tarihte Şükran Günü’nün kutlanmasını kararlaştırır. Önerinin kabul edilerek karara bağlanması ise 1941’deki kongreye kadar olmaz. Kongrede kabulünden sonra her yılın kasım ayının 4. perşembesinde ulusal bayram olarak kutlanmaya başlar ve resmi tatil günü ilan edilir.
Günümüzde Şükran Günü
Günümüzde Amerikalıların “tatil sezonu” diye adlandırdığı dönem, Şükran Günü ile başlar, Kara Cuma ile devam eder. Pazartesi gününe kadar tatil ilan edilir ve bu Noel sezonunun başlangıcı sayılmaktadır. Aileler bu bayramda bir araya gelir. Uzakta yaşayan aile üyeleri genellikle memleketlerine dönerler. Büyük sofralar hazırlanır ve sofranın vazgeçilmezi hindidir. İçi doldurulmuş hindi; izlediğimiz bütün filmlerden ve dizilerden de hatırlayabileceğiniz gibi sofranın başköşesindedir. Yemeğe Tanrı’ya verdiği nimetler için teşekkür ederek başlanır.