Tokat Ballıca Mağarası Unesco Dünya Mirası Listesi'nde

2019'un Nisan ayında Tokat Ballıca Mağarası, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi. Böylece Türkiye'den 18 noktayı içeren UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeye ülkemizden bir aday daha eklendi. Şu anda UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesi'nde ise Türkiye'de bulunan 60'ın üzerinde tarihi ve kültürel miras bölgesi bulunuyor.

Tokat Ballıca Mağarası

Kaynak: memurlar. net

Ballıca Mağarası, Tokat ilinin Pazar ilçesinint 6 kilometre güneydoğusunda bulunan küçük bir mağara. Bir fosil mağarası olan Ballıca, kimi görüşlere göre galaksilerde yıldızlar dahi ortaya çıkmadan önce oluşmuş. Büyük bir deprem veya tektonik levha hareketi sonucunda meydana geldiği düşünülen mağaranın tam olarak ne zaman oluştuğu ise kimse tarafından bilinmemekte. Tokat'ın en önemli cazibe noktalarından biri olan Ballıca Mağarası, dünyanın en etkileyici tarihöncesi mağara oluşumlarından biri olarak, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Mağara, labirent ve koridorların oluşturduğu 8 bölümden meydana geliyor. Mağaranın ya da daha doğru ifadeyla "mağaraların" en önemli yönlerinden biriyse, şifalı yapısı sebebiyle koah ve astım hastaları tarafından sıklıkla tercih edilmesi.

İndere Vadisi'nde 1085 metre rakımda bulunan Ballıca Mağarası, Ballıca köyünde yer alıyor. Mağaranın, Tokat'ın Selçuklu döneminden kalma yapıları ve Osmanlı evlerinden bile daha fazla ilgi çektiğini söylemek mümkün. Mağaraya yönelik araştırmalar ve haritalandırma çalışmaları, 1987 yılında başlamış. 1995 yılında ise mağara içinde yürüme yolları inşa edilmiş ve ışıklandırmalar eklenmiş. Ballıca Mağarası, 1997 yılından beri ziyaretçilere açık. Ballıca Mağarası'nı çevreleyen bir de Ballıca Doğal Parkı bulunuyor. Artık mağara girişinin hemen yanında da bir sağlık merkezi yer alıyor. Oksijen seviyesinin yüzde 75-80 olduğu mağaralarda polen ve toz bulunmuyor. Normal oksijen seviyesinin 3 katı fazla oksijen baındıran bu doğa harikası mağara, nefes alma zorluğu yaşayan herkes için çok önemli bir yer. Mağara girişi ve içinde rahat nefes almak amacıyla oturan yaşlı vatandaşlara sıklıkla rastlamak mümkün. Astım, maalesef tedavisi olmayan bir hastalık. Ancak astım hastalarının Ballıca Mağarası'nda bulunmaları, nefes almalarını çok büyük ölçüde rahatlatıyor.

Sayısız dehliz ve koridordan oluşn mağaranın tamamı henüz keşfedilememiş durumda. Öyle ki Ballıca ahalisi arasında sıklıkla söylenen, "bu mağaraya giren yavru köpek, mağaradan yaşlı bir köpek olarak çıkar" türündeki inanış, mağaranın çok boyutlu yapısına vurgu yapan oldukça eski bir söyleyiş.
 

UNESCO Dünya Mirası Olması Neden Önemli?

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, ya da daha sık bilinen adıyla UNESCO, Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulmuş özel bir kuruluş. Bu kuruluş,1972'de imzalanan özel bir anlaşmayla dünyadaki tarihi ve kültürel mirasları koruma altına alıyor. Bunu da, tarih ve kültür miraslarının bulunduğu ülkelerde bu mirasların korunmasına ynelik teknik destek sağlayarak, eğitimler ve çeşitli projeler yürüterek gerçekleştiriyor. Bu anlamda Tokat Ballıca Mağarası'nın UNESCO Kalıcı Miras Listesi'ne aday olması, Türkiye'nin doğal ve tarihi dokusunun korunması adına çok önemli bir gelişme. UNESCO Dünya Geçici Mirasları'na giren Ballıca Mağarası'yla Tokat ve Türkiye turizmine katkı sağlayacağını da söylemek mümkün.