Tuz Tarihinde Malta ve Malta Tuz Hasadı

Tuz, insanlık tarihinde inanılmaz derecede değerli olmuştur. Yiyecekleri tatlandırmak ve korumak için kullanılan tuzu, tarihte tüccarların para birimi olarak bile kullandığı bilinmektedir.

Antik Roma'da askerlerin gelirlerinin bir kısmı tuzla ödeniyordu

Bu ödeme şekli, "maaş" kelimesinin kökü olan solariumargentum olarak kullanılıyordu. İtalyanca ve İspanyolca salario, Fransızca salaire ve İngilizce’de salary kelimesi de aynı kökten geliyor olmalı. ?

1

Venedik İmparatorluğu zenginliğini tuz üzerine inşa etmiştir

Venedik'i çevreleyen lagün, deniz suyunu buharlaştırmak ve Konstantinopolis'te (İstanbul) altın ve baharat karşılığında satılabilen tuzdan toplamak için mükemmeldi.

Anadolu’da da tuz aynı derecede önemliydi

1258 yılında Moğolların Malatya’yı kuşatması sırasında çıkan kıtlık yüzünden, bir eşek yükü tuzun fiyatı 500 beyaz sikkeye ulaşmıştı.Tuz zaman zaman bir cezalandırma aracı olarak da kullanılmıştı. Hükümde, yasağa riayet etmeyen meyhanelerin şaraplarına tuz katılarak sirke yapılması istenmişti.

2

Afrika ülkelerinde de tuz devletlerin ticaret yapma şekillerine yön veriyordu

Örneğin 1450’de Mali’de tuz, (Okt.Dr., Yüzüncüyıl Üniversitesi Tatvan MYO.) aynı ağırlıktaki altınla mübadele ediliyordu Günümüzde tuz halen Sudan bölgesi ve güneydeki ormanlarda yaşayan yerliler tarafından para yerine kullanılmaktadır.

Akdeniz'in tarihi de birçok yönden tuzla tanımlanmıştır

Altı milyon yıl önce, Akdeniz, Messiniyen Tuz Krizi olarak bilinen bir olayda tamamen kurumuştu. Olay, bugün hala çıkarılmakta olan yaklaşık iki kilometre yüksekliğinde bir tuz tabakası bıraktı.

3

Malta’nın deniz tuzu üretiminin kökeni de adalardaki Roma işgaline dayanmaktadır

Malta'da tuz tavaları kireçtaşı kayaya oyulmuştur ve deniz suyunu toplayarak buharlaştırmak için kullanılmıştır. Günümüzde hala aynı yöntemle, kayadan oyulmuş tavalarda tuz üretilmektedir.

Gozo'da tuz tavaları bölgenin bol güneş ışığından yararlanmaktadır. Bu güneş enerjisi sayesinde her yıl Akdeniz yüzeyinden bir metreden fazla deniz suyu buharlaşır.

Konu ile ilgili konuşsn Gozolu tuz üreticisi E. Cini Salt'tan Josephine Xuereb, “Tuz hasadı yaz aylarında yapılıyor” diyor. Josephine’nin ailesi Xwejni köyünde yüzyılı aşkın süredir tuz topluyor. Ayrıca Josephine, “[Şirket] 1860'tan beri ailede. "Ben 5. nesilim." diye de ekliyor.

4

İyi bir yaz boyunca Josephine’in ailesi 20 tona kadar deniz tuzu toplayabiliyor. Fakat Akdeniz’de fırtına, çokça rüzgâr ve dalgalar üretimi engelleyebiliyor.

Josephine, "Genellikle her hafta bir hasat olur.Yazın zirvesi fırtınalı olduğunda, üretimi bozar ve tuzlu suyun yenilenmesi daha uzun sürebilir” diyerek konuyla ilgilenenlere bilgi veriyor.

Malta'dan alınabilecek en ideal gurme hediye, Akdeniz'in kendi tarihinden bir parça olan deniz tuzudur.