Malta Adası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

malta1.jpg

Malta, Güney Avrupa'da yer alan bir ada devletidir. Beş takımadadan oluşan ülkenin toplam yüzölçümü 316 kilometrekaredir ve bu adalardan en büyüğü Malta Adası'dır. Malta Adası'nın yüzölçümü 237 kilometrekaredir ve ülkenin nüfusunun çoğunluğu bu adada yaşar. Ülkenin başkenti Valletta, Malta Adası'nda bulunur. Valletta şehri ismini Malta Şövalyeleri'nin Jean de Valletta'dan almaktadır. Jean de Valletta ise Osmanlı saldırılarını püskürtmesiyle Malta tarihinde önemli bir yer edinmiştir. 200 yıla yakın bir süre İngiltere'nin sömürgesinde kalmasından dolayı İngiliz Kültürü ülkede hemen hemen her yerde hissedilmektedir. Sahil kıyılarının güzelliği meşhurdur. Malta’daki Mellieha Bay, Ghajn Tuffieha ve Golden Bay,Gozo’daki Paradise Bay, Armier ve Ramla l-Hamra (kırmızı kumları ile meşhurdur) ülkenin en güzel kumsallarıdır. Güzellikleriyle meşhur kıyılar Truva, Gladyatör ve Game of Thrones gibi dünya çapında ünlü yapımların birçok sahnesine ev sahipliği yapmıştır.

Toplam nüfusun yüzde 85'i şehirlerde yaşar. Geleneksel Malta müziği Għana olarak bilinir ve genellikle erkekler tarafından çalınan yerel gitarlar eşliğinde karşılıklı atışma şeklinde söylenir. Mısır Piramitlerinden bile daha eski bir döneme ait olduğu düşünülen Ġgantija Tapınakları, Gozo adasında bulunmaktadır. Malta Büyük Limanı dünyanın en iyi doğal derinlikteki limanlarından biridir ve ülkenin önemli gelir kaynağıdır. Gelişen eğitim sektörü de ülkenin önemli gelir kaynaklarından biridir. Malta'da çok sayıda yabancı dil eğitimi veren okul ve kurs bulunur.

Adayı dolaşmak için ideal taşıtlar otobüs veya motorlu deniz araçlarıdır. Ülkede tramvay, tren, metro gibi ulaşım araçları bulunmaz. Ülkede tüketilen en önemli meyvelerden biri dünyaca ünlü Malta Eriği'dir. Kültürel faaliyetlere oldukça önem veren Maltalıların büyük bir Milli Kütüphanesi ve Milli Tiyatrosu bulunmaktadır. Belli zamanlarda düzenlenen kültür festivalleri de dikkat çekmektedir. 2004 yılında Avrupa Birliği’ne üye olan ülkede 2008 yılından itibaren Euro para birimi kullanılmaktadır.

Tanıtıcı Video:

 

Malta’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Ülkenin başkenti Malta adasındaki Valletta şehridir. Malta üçü büyük, ikisi küçük olmak üzere toplam beş adadan oluşan bir takımadadır. Bu adalar Malta, Gozo, Comino, Cominotto ve Filfala'dır. Adamların toplam yüzölçümü 316 kilometrekaredir. Takımadalar arasında en büyük olan Malta'dır. Onun ardından Gozo ve Cominogelir. Önemli şehirleri Valetta, Ir-Rabat, Mdina, Cottonera, St. Julian's ve Victoria'dır.
 

Malta Nerededir?

Malta, Güney Avrupa'da yer alan adalar devletidir. Orta Akdeniz'de yer alan ülke Sicilya ve Kuzey Afrika’nın arasındadır. Adalar Avrupa’nın en güney ülkesindedir. Üç büyük ve iki küçük adadan oluşan ülkenin en büyük adası Malta 237 kilometrekaredir. İkinci büyük ada Gozo 68 kilometre ve Comino 2 kilometre yüzölçümüne sahiptir.

Malta’ya Nasıl Gidilir?


 

Malta Havayolu, Malta adasından diğer Avrupa şehirlerine birçok uçuş seçeneği sunmaktadır. Malta’da, günlük uçuşları olan havayolları mevcuttur. Türkiye'nin birçok şehrinden aktarmalı uçak seferleriyle Malta'ya ulaşılabileceği gibi İstanbul'dan direkt uçuş seferleri de bulunmaktadır.
 

Malta’ya Ne Zaman Gidilir?

İlkbahar ve sonbahar başı, mayıs-eylül ayları arasındaki dönem Malta'yı ziyaret etmek için idealdir. Temmuz-ağustos aylarında hava sıcaklığı çok yüksektir. Deniz meltemi sayesinde hava biraz serinlese de yeterli değildir. Kış ayları yağışlı ve serin geçtiğinden bu dönemler tavsiye edilmez.
 

Malta Kültürü

Malta insanları genel olarak sıcakkanlı, misafirsever ve konuşkandır. Her geçen gün popüleritesi artan bir ülke olan Malta, İngilizce konuşan ülkelerin topluluğu olan İngiliz Milletler Topluluğu’nun en eski üyelerinden biridir. Adada ulaşımı sağlayan en ucuz yöntem otobüslerdir. Özellikle 1950 model otobüsler adeta Malta’nın sembolü haline gelmiştir. Malta'da musluk suları, içmek için güvenli değildir. Malta’da, kulüplerden bahçelere kadar herkese hitap edecek yerler var. Birçok Oscar ödüllü filme ev sahipliği yapmış bir ada olan Malta sinemaya da önem veren bir ülkedir. Ülke genelinde çok sayıda tiyatro ve sinema salonu mevcuttur. Kulüp ortamlarını ve DJ eşliğinde müzik dinlemeyi sevenler için de alternatifler oldukça fazladır.
 

Malta Mutfağı

Malta'nın geleneksel mutfağı balık ve sebzeden oluşur. Ülke mutfağı birçok kültürün etkisinden dolayı zengin ve çeşitlidir. Sicilya mutfağına çok benzemekle birlikte, Arap, İtalyan, İspanyol ve İngiliz mutfaklarından etkilenmiştir. Salata, sebzeler ve kırmızı şarap, yemeklerde önemli yer tutmaktadır. Ayrıca tavşan etiyle yapılan yemekler çok meşhurdur. Ada ülkesi olmasından dolayı çok sayıda deniz ürünü yemeğine sahiptir. Sezona göre farklı balık çeşitleri bulunan ülkede mürekkep balığı türlü gibi yapılır. En çok yenen balık, bir tür istavrit çeşidi olan Lampuka’dır.

Ayrıca Malta'da çorba çeşitleri de meşhurdur. Sebze çorbaları Minestra, kabaktan yapılan Quarabaghli, biber, sarımsak, domates ve pirinçten oluşan balık çorbası Aljotta, içinde domuz eti, sirkeye yatırılmış baharat, yumurta ve ekmek bulunan sığır etinin yuvarlatılmış şekli Bragioliçorba türlerinden birkaçıdır. Kapunata ise bir çeşit vejetaryen yemek çeşididir. Ravjul da Malta’ya uyarlanmış haliyle karşımıza çıkar ve etsiz haliyle servise sunulur.

Ross Fil-Fornoi fırınlanmış domuz yağlı pirinç, soğan, kıyma ve domatesten oluşur. Keçi sütünden imal edilen küçük peynir Gbejnietönemli atıştırmalık çeşitlerindendir. Pastizzi ve Qassatatda çok sevilen atıştırmalık çeşitlerindendir. En çok bilinen Malta tatlısı bademden yapılan Helwa tat Tork’tur. Imqaret hamur çantasıdır ve içi hurma ile doldurulur. Paskalya döneminde özellikle yapılan tatlı çeşidi bademli macun olan Figolli’dir.

Malta şarapları kaliteli ve ucuz olmalarıyla ünlüdür. En değerli şarap bugün hala adada üretilen La Vallette Vin Rouge adındaki kırmızı şaraptır. Diğer ünlü şarap çeşitleri beyaz şarap Verdala Bianco Secco, Verdala Moscato ve meyve tadında pembe renkli Verdala Rose’dir. Malta'da Hop Leaf, Blue Label ve Cisk adında üç çeşit bira üretilir. Alkolsüz içecek olarak Kinnie önerilir.
 

 Malta'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Honey_Twirler.jpg
 

Malta'da örme, dokuma ve tığ işi ürünler yaygındır. Dokuma kilim de aynı şekilde yaygın olan ürünlerdendir. Maltalı zanaatkârların gümüşü işleyerek yaptıkları fotoğraf çerçeveleri, kaşıklar ve vaftiz törenlerinde kullanılan kaseler Malta'dan alınacaklar arasında yer alabilir. Gozo kekiği, güneşte kurutulmuş domates, güneşte olgunlaşmış zeytin, taze incir, biberli keçi peyniri, şekerli helwa, nuga ve şaraptan oluşan yiyecek olarak hediyelikler de mevcuttur. Ancak Malta'dan alınacak en önemli yiyecek baldır. Malta'da yemeklerde de kullanılan bal ülkeye ismini veren bir besindir. Malta isminin kökenini Melita, yani bal oluşturur.

Ülkenin önemli atıştırmalığı olan Gbejniet ismindeki koyun peyniri, adada bolca yetişen armuttan yapılan likör Bajtra diğer seçeneklerden bazılarıdır. Malta'da pazartesiden cumartesiye 9.00 ve 13.00 arası ve 16.00 ve 19.00 arası alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar açıktır. Süpermarketler tüm gün açıktır. Resmi tatillerde ve pazar günleri mağazalar kapalıdır.
 

Malta’nın Festivalleri

Malta’da her şehrin kendisine özel festivali var. Festa adı verilen bu festivaller mayıs ayında başlayıp eylül ayının sonlarına kadar hemen hemen her hafta sonu devam eder. İlkbahar mevsimi Malta'da karnaval zamanıdır. Festivallerin merkezi Valetta olsa da küçük kasabalarda da benzer partiler gerçekleştirilir. Paskalya, mart ayında Malta’da gerçekleşen büyük bir kutlamadır.

Grand Harbour mevkinde gerçekleştirilen Uluslararası Havai Fişek Festivali nisan ayında gerçekleştirilir. Havai fişek festivali tüm Malta genelinde birçok köy partileri için de bir başlangıç sinyalidir.

Ortaçağ Mdina Festivali bütün şehri, Ortaçağ'dan kalma bir atmosferin içine sokar ve ziyaretçilerin kendilerini şövalyelik zamanlarındaymış gibi hissetmelerini sağlar. Malta Müzik Haftası haziran ayında gerçekleştirilir.

Her yıl, tiyatro, dans, müzik ve resim gibi birçok sanat dalını içine alarak gerçekleştirilen Malta Sanat Festivali temmuz-ağustos aylarında yapılır. Açıkhava sahnesinde yerel müzisyenler ve gruplar tarafından sunulan canlı performanslar eşliğinde gerçekleştirilen Farsons Büyük Bira Festivali temmuz ayında, Malta Uluslararası Havacılık Fuarı eylül ayında, Malta Rock ve Jazz Festivali temmuz ayında, Rolex Orta Deniz Yarışı ekim ayında gerçekleştirilir.
 

Malta’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Yılbaşı (1 Ocak)
St Paul's Shipwreck (10 Şubat)
St Joseph's Day (19 Mart)
Bağımsızlık Günü (31 Mart)
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
1919 Bağımsızlık Ayaklanmalarının Anma Günü (7 Haziran)
Feast of St Peter and Paul (L-Immarja Festival - 29 Haziran)
Zafer Günü (8 Eylül)
Bağımsızlık Günü (21 Eylül)
Feast of Immaculate Conception (8 Aralık)
Cumhuriyet Günü (13 Aralık)
Noel (25 Aralık)

Malta’da İklim ve Hava Durumu

Akdeniz ikliminin hakim olduğu Malta'da kışlar serin ve yağmurlu geçerken yazlar sıcak ve kuru geçer. Ülkede en sıcak aylar temmuz-eylül ayları arasındaki dönemdir. Yağmur özellikle kış aylarında çok kısa süreli olarak görülür. Nisan başından itibaren ekim ayının ortalarına kadar sıcaklık çok yüksek olsa da deniz meltemi sayesinde sıcaklığın etkisi hafifler. Sıcaklık kış aylarında ortalama 9,5 derece, yaz aylarında ise 30,6 derecededir. Ülkede yıllık yağış miktarı çok düşüktür.
 

Malta’nın Kısa Tarihi

Akdeniz’de ticaretin ortaya çıkması sonucu konumunun ve limanlarının avantajı nedeniyle gündeme gelen Malta’da sırası ile Fenike, Kartaca, Roma, Bizans, Arap ve İspanyol hakimiyetleri görülmüştür. Antik Çağ ve Ortaçağ’da Akdeniz havzasında hakimiyeti olan tüm milletler Malta’ya sahip olmak istemiştir ve bunun sonucunda Malta sürekli işgal ve savaşlara tanık olmuştur. 1964 yılında Malta Cumhuriyeti kurulmuştur.

Malta’nın Ekonomisi

Malta ekonomisinde gemicilik, transit taşımacılık, finansve deniz sigortacılığı ve turizm önemli bir yere sahiptir. Ülke gayri safi milli hasılasının (GSMH) yüzde 74'ünü hizmetler (nakliyat, turizm ve bankacılık), yüzde 23'ünü sanayi (elektronik ve gemi inşa sektörü), sadece yüzde 3'ünü tarımdan karşılamaktadır. Malta'da, yarı iletken sanayii ve imalat sanayii ihracatının yüzde 75'ini tek başına oluşturmakta ve toplam işgücünün yüzde 13,5'ini istihdam etmektedir. Ülke ekonomisinin büyümekte olan unsuru hizmet sektörüdür. Bunun yanı sıra özellikle istihdam ve döviz kazançları açısından önem kazanan finans ve telekomünikasyon sektörleri de ön plana çıkmaktadır. Ülkede balık çiftlikleri de hızla gelişmektedir.
 

Malta’da Din ve İnanç

Malta'nın resmi dini Roma Katolik Hristiyanlığı'dır. Devlet okullarında din eğitiminin verilmesi zorunludur. Nüfusun yüzde 98'i Roma Katolik Kilisesi'nin üyesidir. Ülke genelinde 360'tan fazla kilise bulunmaktadır. Malta ve Gozo iki ayrı piskoposluk bölgesidir. Malta piskoposu Villetta'daki St John Katedrali'nde, Gozo piskoposu ise Victoria'daki Assumption Katedrali'nde yer alır.
 

Malta’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

VALETTA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: 35, Sir Luigi Preziosi Square, Floriana-MALTA

Telefon: +356 21 22 34 24

Faks: +356 21 22 43 08

[email protected]

http://valetta.be.mfa.gov.tr

Malta’da Konuşulan Diller

Malta'nın resmi dili Maltaca ve İngilizce'dir. 19'uncu yüzyılın başından 1934 yılına kadar İngilizce ülkenin resmi dili olmuştur. 1934 yılından sonra Maltaca ülkenin ikinci anadili olmuştur. Günlük hayatta İngilizce yaygın olarak konuşulur.

Malta Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type G / 250V / 13 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 12oC
    • Şub 12oC
    • Mar 13oC
    • Nis 15oC
    • May 18oC
    • Haz 22oC
    • Tem 26oC
    • Agu 26oC
    • Eyl 24oC
    • Eki 21oC
    • Kas 16oC
    • Ara 13oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 445,426 Dili: Maltaca, İngilizce Para Birimi: Euro (EUR) İklim: Akdeniz İklimi Big Mac Index: 0,86