Yurtdışında Gönüllü Çalışmak

Dünyayı gezmeyi, yeni yerler keşfetmeyi, yeni insanlarla tanışmayı seven herkesin aklından geçirdiği bir konudur gönüllü çalışmak. Hem sosyalleşmek hem de fiilen bir şeyler yapabilmek için güzel bir alandır. Bu konuda birçok gelişmiş program ve çalışma kampları mevcut. Bir gün siz de yurt dışına çıkıp gönüllü olarak çalışmak istediğinizde nerede kalacağınızı ve ne iş yapacağınızı belirlemek isteyeceksiniz. İşte bu yüzden gelin sizin için derlediğimiz tüm bu programları inceleyelim.

1- WWOOF

(World Wide Opportunities on Organic Farms; "Organik Çiftlikler Üzerindeki Dünya Çapındaki Fırsatlar”)

1971 yılında İngiltere’de kurulmuş olan bu oluşum, organik üretim ve ekoloji üzerine yoğunlaşarak gönüllü insanları tarıma ve üretime yönlendirmeyi hedefliyor. Kurulmuş olan organik çiftliklerde üreticilerle birlikte 4 veya 6 saat aralığında çalıştığınızda kalacak yeriniz ve beslenme ihtiyaçlarınız ücretsiz bir şekilde karşılanıyor. Böylece hem kendi ihtiyaçlarınızı gidermiş hem de organik tarıma katkıda bulunmuş oluyorsunuz. WWOOF sayesinde organik tarım ve bahçecilikte pratik beceriler kazanmış, doğa ile uyum içinde yaşamayı öğrenmiş, sürdürülebilir yaşamı desteklemiş oluyorsunuz.

1

Bu oluşuma ister gönüllü olarak ister ev sahibi olarak kaydolabilirsiniz. Gönüllü olduğunuzda ev sahibine (çiftçi/üretici/yetiştirici) yardım edersiniz ve onun bilgi birikiminden faydalanmaya çalışırsınız. Ev sahibi olduğunuzda ise gönüllü ziyaretçileri ağırlayan ve onlara işi öğreten kişi olursunuz. Ev sahipleri gönüllü kabulü için kendi kriterlerini belirler ve üretim alanlarını, faaliyetlerini, günlük yaşamlarını ve daha fazlasını profil sayfalarında anlatırlar. Gönüllüler de bu sayfaları inceleyip kendine uygun ev sahibini bulur, iletişime geçer ve ziyaretle ilgili planlarını buna göre belirlerler. Günümüzde 132 ülkede faaliyet gösteren bu kuruluşun çatısı altında gönüllü olmak isterseniz yapacağınız ilk şey hangi ülkeden katılım sağlayacağınıza karar vermek olacaktır. Buna karar verdikten sonra WWOOF’un internet sitesinde gitmek istediğiniz ülkenin çalışma imkânlarını inceleyerek kaydolabilirsiniz. İşte size bir örnek olması amacıyla WWOOF TÜRKİYE’nin internet sitesinin linki: https://wwoofturkey.org/

2- AIESEC

(Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales; “Uluslararası İktisadi ve Ticari İlimler Talebeleri Derneği”)

AIESEC, 2.Dünya Savaşı’ndan sonra 1948 yılında kurulmuş, uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Dünya barışını sağlamanın önemini vurgulayan bu oluşum; gençlere liderlik gelişimi, uluslararası staj ve sosyal sorumluluk projeleri fırsatları sağlamaktadır. Çoğunlukla gençlerin işlettiği AIESEC, kâr amacı gütmeden genç insanları geliştirmeyi ve onların potansiyellerini ortaya çıkarmayı misyon edinmiştir. AIESEC’e katılım üç şekilde olmaktadır. Bunlar: Global Volunteer, Global Entrepreneur, Global Talent.

-Global Volunteer: Tatile gitmek amacıyla katılım sağlanan gönüllülük programı olarak geçer.

-Global Entrepreneur: Yurt dışında start-up firmalarda staj yapmanızı sağlar. Fakat çoğu şirket çalışma izni istemektedir.

-Global Talent: Üniversite öğrencilerine veya yeni mezunlara global şirketlerde çalışma imkanı sağlar.

Eğer bu programla yurt dışına çıkmaya karar verdiyseniz öncelikle aiesec.org.tr'ye üye olmanız ve profilinizi doldurmanız gerekmektedir. Eğer profiliniz yeterli bulunursa proje gönüllülerinden biri sizi Skype üzerinden bir mülakata davet ediyor. Birkaç kişisel gelişim sorusu sorup sizin İngilizce seviyenizi test ediyorlar. Tüm bu aşamaları geçtikten sonra gitmek istediğiniz ülkenin vize işlemlerini gerçekleştirmek üzere AIESEC sizin için gerekli evrakları hazırlar. Gideceğiniz ülkede size konaklama ihtiyacınızı karşılama sözü veren AIESEC, yeni bir ülkede minimum bir ay boyunca kalmanızı sağlar.

Gönüllü olarak yapacağınız işler arasında ana sınıf çocuklarına İngilizce öğretme, onlarla oyun oynama, 3 saat boyunca slayt izleme gibi şeyler olabilir. Bunlar dışında şirketlerde de gerekli pozisyonlarda çalışma imkânınız olacaktır. Kısacası AIESEC sayesinde birçok yeni yabancı arkadaşınız olacak ve gittiğiniz ülkelerinin kültürlerini de yakından tanıma fırsatı bulacaksınız. İşte ziyaret etmek isterseniz AIESEC TÜRKİYE’nin web sitesi: https://aiesec.org.tr/

2

3- WORKAWAY

Tıpkı WWOOF gibi bir sistemle çalışan Workaway, size misafirlik yaparak çalışma imkânı sağlar. Gitmek istediğiniz ülkede Workaway’a kaydolmuş işverenlerle iletişim kurup onların evlerinde konaklayabiliyorsunuz. Belirli bir saat karşılığında çalıştıktan sonra kahvaltı ve akşam yemeğiniz de karşılanıyor. Fakat belirtmeliyiz ki Workaway’a kaydolurken bir miktar ücret ödüyorsunuz. Eğer ev sahibi olarak kaydolacaksınız ücret almıyorlar. Fakat Workawayer olarak katılacaksanız bunun şartları var; eğer çift kişi katılmak isterseniz yıllık 49 €,  tek kişi katılmak isterseniz yıllık 39 € ödemek durumundasınız.

Ayrıca, sistemlerindeki hediye üyelik satın alma fırsatları sayesinde başkasının üyeliğine bir kod yardımıyla ortak olabiliyorsunuz. Gittiğiniz yerde birlikte yaşayacağınız insanlarla dilinizi geliştirmiş ve iş öğrenmiş olacaksınız. Bu parayı ödeyip ödememek, bu yönden düşünerek vereceğiniz bir karar olsun. Ayrıntılarına bakabilmeniz için Workaway’in web sitesi: https://www.workaway.info/

4- COUCHSURFING

Yine konaklama ve misafirlik başlıkları altında kurulmuş bir şirket olan Couchsurfing’e katılarak, yurt dışında insanların evinde kalarak gönüllü işlere dâhil olabilirsiniz. Gideceğiniz ülkede size host olacak, yani sizi evinde ağırlayacak insanları internet sitesinden takip edebilirsiniz. Kendi bilgilerinizi de profilinizde oluşturarak hostunuzla iletişim kurabilir, şartları öğrenebilirsiniz. AIESEC’teki gibi bir sistemle çalışan bu şirket, sizin yurt dışına çıkmanız ve orada yeni şeyler deneyimlemeniz için önemli rol oynayacaktır. Eğer kaydolmak veya ayrıntıları öğrenmek isterseniz Couchsurfing’in web sitesi: https://about.couchsurfing.com/about/about-us/

5- AVRUPA GÖNÜLLÜLÜK HİZMETİ (AGH) / EUROPEN VOLUNTARY SERVICE (EVS)

17-30 yaş arasındaki herkes bu programa katılarak Avrupa’da gönüllü hizmette bulunabilir. Yeme-içme, konaklama, ulaşım, sağlık sigortası gibi ihtiyaçlarınız ve cep harçlığınız Avrupa Birliği tarafından karşılanıyor. Bu sayede program dâhilindeki projelere katılarak seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu projelerin süresi genellikle 2-12 ay arasında değişir. Aynı zamanda 2 aydan daha kısa projeler de bulunmaktadır. Bir gönderen kuruluşunu seçip projeye kaydolduktan sonra herhangi bir zamanda başvuru yapabilirsiniz. Fakat projeye gidiş tarihiniz başvuru tarihinizden en az 5-6 ay sonra olacaktır.

3

Kabul tarihleri 1 Şubat, 26 Nisan ve 4 Ekim’dir. Yani Ekim’de bir programa başvuru yapmak isterseniz bundan 4-5 ay önce gönderen kuruluşa başvuru yapmanız gerekir. Başvurunuzu yaptıktan 3-4 ay sonra da Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne başlayabilirsiniz. Gittiğinizde yapacağınız iş de tamamen seçtiğiniz projeye bağlı olacaktır. Ayrıca, gönüllü çalışmanızın ardından bunu belgeleyen Youthpass isimli bir sertifika alacaksınız. Bu belgeyi iş ve eğitim başvurularınızda referans olarak kullanabilirsiniz. Eğer AGH ile yurt dışına çıkmayı düşünüyorsanız işte seçeceğiniz projelerin web sitesi: https://europa.eu/youth/volunteering/organisations_en

Yurt dışına çıkmak ve orada gönüllü hizmeti vermek istiyorsanız bunun gibi daha birçok program bulabilirsiniz. Tüm bu programları ve imkânlarını öğrenmek, koşullarını ve yorumlarını görmek için Plan My Gap Year isimli karşılaştırma sitesini ziyaret edebilir, bu site sayesinde hangi ülkede ne gibi işler yapabilir, nerede kalabilir, ne kazanabilir, hepsini öğrenebilirsiniz.