- 1 view
Türk tarihine hem şehitlerimizin kanıyla hem de altın harflerle yazılmış olan Sakarya Meydan Muharebesi, 23 Ağustos tarihinde başlayıp, 13 Eylül 1921 tarihinde zaferimiz ile sona ermiştir. Ankara ilimizin Polatlı ilçesi ile Haymana ilçesi sınırlarında bulunan Sakarya Nehri’nin doğusundaki bölgede gerçekleşmiştir ve Kurtuluş Savaşı’mızın kaderinin değiştiği yerdir. Sakarya Meydan Muharebesi şehitlerini anmak adına yapılmış olan Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı Ankara’nın Polatlı ilçesinde yer almaktadır.
Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı temeli Sakarya Zaferi’nin yıl dönümünde 13 Eylül 1971 tarihinde atılmış ve anıt tamamlanarak; 29 Ekim 1973 senesinde, cumhuriyetimizin ilan edilişinin 50. Yıl devrinde halkın ziyaretine açılmıştır.
Polatlı ilçesinin Şehitler Kaşı mevkiinde dikilen Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı 3 bölümden oluşmaktadır: Anıtın gövde kısmı, heykeller bölümü ve müze.
Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı Gövdesi
Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı gövdesi 915 rakımlı tepeden başlar ve sürekli daralarak yükselir. Toplam 420 basamaklı yol zarfında daralmaya devam ederek rakım 970’i görene kadar yükselmeye devam eder. Basamaklı yolun iki tarafındaki sütunlar, savaşın kendi gücümüzden daha üstün güçleri olan düşmana karşı kazanıldığını simgeler. Bu sütunlar karşılıklı olarak 23 tane olup, savaşın 23 gün ve gece sürdüğünü simgelemektedirler.
Sütunlar da yukarıdan aşağıya doğru sıralanmıştır. Aşağı doğru inildikçe kısalırlar. En yukarıda kalan sütun, en alt sütunun 10 katına yakın yüksekliktedir. Sütunların uzundan kısaya sıralanmış olma sebebi de günden güne zafere daha çok yaklaşıldığının sembolü olarak değerlendirilmiş olmalarıdır.
Bu merdivenli yolun sonunda, nihai zafer bölümüne ulaşılır. Ordumuzun bütün imkânsızlıklara rağmen kazandığı büyük zaferin hikâyesini anlatan kabartmalar, rölyef çalışmalar içeren müze bu bölümde bulunur. Müze bölümünde de Sakarya Meydan Savaşı’nı aktaran ve belgelendiren gerçek fotoğraflar, yazı ve evraklar ile çeşitli görseller sergilenmektedir. Heykel bölümünü oluşturan kadın, Mehmetçik ve başka bir genç erkek üçlüsünün yarattığı kompozisyonda millî şuur ve millî güç sembolize edilmiştir.
Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Millî Parkı
Ankara’ya bağlı Polatlı ve Haymana ilçeleri arasındaki savaşa mekân olmuş olan bu alan, taşıdığı manevi değer ve bu topraklarda hayatını vermiş şehitlerimiz ile gazilerimiz de göz önünde bulundurularak Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Millî Parkı olarak belirlenmiştir. Alınan bu karar 8 Şubat 2015 tarihli Resmî Gazete’de ilan edilerek yürürlüğe sokulmuştur.
Sakarya Şehitliği Nerede?
Sakarya Savaşı sırasında şehit düşen askerimizin defnedildiği Sakarya şehitliği nerede sorusuna da cevap olması açısından konuyu detaylı incelediğimiz zaman çalışmaların çok önceleri başladığını görüyoruz. Bu alanda bir anıt dikilmesine dair çalışmalar 1930’da başlamış ve 2 yıl içinde tamamlanmıştır.
1941 senesinde Polatlı’da yerleşen Topçu Okulu’nun şehitlikte yaptığı onarım ve eklemeler ile Polatlı Belediyesi’nin de peyzaj ve güvenlik desteği ile şehitlik oldukça geliştirilmiştir. 1961 senesinde bölgede bulunan ve Sakarya Savaşı’ndan kalmış isimsiz şehit mezarları, Polatlı’daki şehitlik alanına nakledilmiştir. Şehitlikte 140 isimsiz şehit mezarı bulunmaktadır Polatlı’da bulunan Sakarya Şehitliği Sakarya Savaşı’nda şehit düşen 5.713 şehidimizin anıtsal değerdeki mezar alanları sayılmaktadır
Jeoradar ile yapılan çalışmalar neticesinde savaşın gerçekleştiği mevzilerde 34 ayrı mezar alanı tespit edilmiştir. Yaklaşık 200 kadar şehidin yeri belli olsa kimin nerede yattığı bilinememektedir. Bu tablonun 2 istisnası vardır ki boyunlarındaki künyeler sayesinde kimlikleri tespit edilip, isimleri mezar taşlarına işlenebilmiştir. Bunlar da Üsküdar’dan katılan Teğmen Osman Efendi ile Çankırı Kurşunlu’dan gelme Er Ali Oğlu Rıza’dır. Kendilerini ve tüm şehitlerimizi bir kez daha minnetle anıyoruz…
Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı Ulaşım
Anıt, Ankara’ya 80 km uzaklıkta Polatlı ilçe merkezindedir.
Otomobil: Ankara’dan D-200 yolunu kullanarak yaklaşık 80 km olan Polatlı’ya ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan E-80 otoyolundan, Akyazı çıkışından D-140 yoluna girilir. Mudurnu, Nallıhan, Beypazarı üzerinden Polatlı’ya ulaşabilirsiniz.
Otobüs: Ankara otogarından Polatlı’ya otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır.
Uçak: Ankara Esenboğa havaalanından şehir merkezine ulaşıp, buradan otobüsle Polatlı’ya gidebilirsiniz.
Yüksek Hızlı Tren: YHT’nin bazı seferleri de Polatlı istasyonuna kadar yapılmaktadır.
Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı Giriş Ücreti
Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı giriş ücreti (öğrenci): Ücretsiz
Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı giriş ücreti (sivil): Ücretsiz
Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı Ziyarete Açık Gün ve Saatler
Yaz Dönemi (15 Nisan-2 Ekim): 08.00 – 17.00
Kış Dönemi (3 Ekim-14 Nisan): 08.00 – 17.00