Köprülü Kanyon (Manavgat)

Köprülü Kanyon, Isparta’dan doğup Antalya’dan denize dökülen Köprüçay’ın aktığı vadidir. Rafting yapmanın popüler olduğu kanyonda iki adet köprü yer almaktadır. Bu iki tarihi köprüden küçük olan ustanın, büyük ve kemerli olan ise ustanın çırağının eseridir. Rafting alanının başlangıcında yer alan bu köprüler kanyona adını vermiştir.

Köprülü Kanyon, 1973 yılında Milli Park ilan edilmiştir. 35.719 hektarlık bir alana sahip olan Köprülü Kanyon Milli Parkı, 14 kilometre uzunluğa ve 100 metreyi aşan duvar yüksekliğine sahip kanyonuyla Türkiye’nin en uzun kanyonu olma özelliğine sahiptir. Kanyonda akan suyun derinliği bazı noktalarda arttığından buralardan yürüyerek geçmek zorlaşmaktadır. Fakat yaz aylarında su yüksekliği azalmaktadır. Milli Park’ın içinde sedir ormanları, kızılçam ve makilik alanların yanı sıra Kapadokya’daki peri bacalarına benzer taş oluşumlar da bulunmaktadır. Bol oksijenli Köprüçay alabalıklara yaşam alanı sunarken Milli Park içindeki doğal alanlarda kurt, geyik, dağ keçisi, ayı, tilki, tavşan ve porsuklar yaşamaktadır. Milli Park, doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi varlıkları da bünyesinde barındırmaktadır. Bölgede Selge Antik Kenti’nden kalma tiyatro, agora, Artemis ve Zeus tapınakları, sarnıçlar ve su kemerleri görülebilir.

Köprülü Kanyon’daki doğal güzelliklerin etkileyiciliğinin yanı sıra rafting gibi su sporlarının da bölgede yapılabiliyor olması, Köprülü Kanyonu diğer kanyonlar arasında ayrıcalıklı bir konuma koymaktadır. Kanyonun oldukça geniş bir alana yayılması da gezilecek birçok yeri bünyesinde barındırmasını sağlamaktadır. Köprülü Kanyon birçok aktivite imkânı sunmaktadır fakat kanyon alanına gelindiğinde her şeyden önce manzaranın tadını çıkarma hissi doğmaktadır.

Köprülü Kanyon sportif aktivite imkânları, tertemiz içilebilir suyu ve doğal güzellikleri gibi birçok cezbedici unsuruyla yaz aylarında günde yaklaşık 7 bin kişiyi ağırlamaktadır.

Köprülü Kanyon, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde Antalya ilinin Manavgat ilçesinin Beşkonak beldesinde yer almaktadır. Köprülü Kanyon, Isparta’nın Sütçüler ilçesinden başlayıp Antalya’dan denize dökülen Köprüçay’ın vadisidir.

Köprülü Kanyon, Antalya şehir merkezine 90 kilometre mesafedeki Manavgat ilçesinde yer almaktadır. Bölgeye giden yollarda yenileme çalışmaları yapılmadığından yolculuk süresince dikkatli ve yavaş gitmek gerekmektedir.

Antalya’dan yola çıkıldığında, Serik ve Manavgat’ın arasından Toroslara doğru giden yol izlenmelidir. Bu yolda yaklaşık 40 kilometre ilerledikten sonra Köprülü Kanyon’a ulaşılabilmektedir.

Isparta’dan ulaşmak içinse Köprülü Kanyon tabelalarını takip etmek gerekmektedir. Bu yolla kolayca ulaşım sağlanabilmektedir.

Ayrıca Alanya, Belek, Side, Kemer, Manavgat ve Antalya şehir merkezinden hizmet veren Köprülü Kanyon servisleriyle de bölgeye ulaşım sağlamak mümkündür.

Köprülü Kanyon’da yapılacakların başında rafting gelmektedir. Çocuklardan yetişkinlere, her yaştan insanın bu sporu yapmasına imkân sağlayan Köprüçay, bu özelliği ile nadir ırmaklardan biridir. Irmağın değişken yapısı, rafting yapmak için ideal şartları yaratmaktadır. 14 kilometre uzunluktaki parkurdaki rafting macerası yaklaşık 2,5 saat sürmektedir. Bölgede yaklaşık 50 tane rafting firması hizmet vermektedir. Bu firmaların çoğu konaklanan otel ve Köprülü Kanyon arasında servis hizmeti de sunmaktadır. Raftingin en yoğun yapıldığı dönem ise temmuz, ağustos ve eylül aylarıdır.

Köprülü Kanyon’da yapılabilecek diğer aktiviteler arasında; kanyoning, river yoga, bisiklet turu ve dağ bisikleti, rafting, tırmanış, cip safari, paintball ve trekking sayılabilir. Ayrıca kanyona yakın bulunan Manavgat Şelalesi ve Selge Antik Kenti de gezip görülebilir.

Köprülü Kanyon Konaklama

Köprülü Kanyon’a gidecek olursanız doğa ile iç içe bir tatil için farklı pansiyon seçenekleri yer alıyor. Bütçenize göre değişik mekanları değerlendirebilirsiniz. İnceleyebileceğiniz bir kaç konaklama alternatifi şöyle:

Selge Pansiyon: Telefon: 0242 765 32 44 – 0535 577 94 75 – 0242 765 34 10

Eco Family Park: Beşkonak-Köprülü Kanyon, Manavgat/Antalya. Telefon: (0242) 324 86 72

Perge Pansiyon: Telefon: 0533 475 81 08 – 0242 765 30 74

Köprülü Kanyon Kamp

Eğer Köprülü Kanyon’un tadını kamp kurarak çıkartmak isterseniz kamp ve karavan alanları da kanyon çevresinde yer alıyor. Kanyona yakın mesafede lüks oteller bulunmadığından konaklama seçenekleriniz bungalov, pansiyon ve kamp şeklinde olabilir. Eğer ekipmanınız yoksa kamp alanlarında günlük olarak çadır ve tulum da kiralayabiliyorsunuz.

Karavan Camping Gökçesu: Adres: Karabük Köyü – Gökçesu Mevkii No 104, 07600 Telefon: (0242) 765 33 84

Köprülü Kanyon Nasıl Gidilir?

Otobüs: İstanbul, İzmir ve Antalya istikametinden gidecek olanlar Manavgat ya da Alanya yönüne giden otobüsleri tercih edebilir. Manavgat sapağına gelmeden önce Köprülü Kanyon, Beşkonak ayrımında indikten sonra Beşkonak köyüne giden minibüslere aktarma yaparak Köprülü Kanyon’a ulaşılabilir.

Otomobil: Şahsi araçlarıyla gitmek isteyenler Antalya yönünden gelirken Serik ilçesini yaklaşık olarak 5 kilometre geçtikten sonra Köprülü Kanyon, Beşkonak ayrımından kuzey yönüne doğru 40 kilometre kadar gidince Köprülü Kanyon’a ulaşmış oluyorlar. Alanya- Manavgat yönünden gidecek olanlar ise Manavgat’ı yaklaşık 30 kilometre geçtikten sonra Köprülü Kanyon, Beşkonak sapağından kuzey yönüne doğru ilerlediği zaman kanyona ulaşabilirler.