Şirvanşahlar Sarayı

155_3886IMG_3374.jpg

Bakü’nün İçeri Şeher olarak anılan eski yerleşim bölgesinde bulunan saray 15. yüzyılda yapılmıştır. Bu yüzyılda şehirde hakimiyet kuran Şirvanşah Devletinin şahı İbrahim Halillullah döneminde inşa edilmiştir. Bu saray yakın doğunun en ihtişamlı yapılarından biri olarak kabul edilir. Şirvanşah Devleti’ne başkentlik yaptığı sırada devletin görkemini yansıtması için inşa edilmiş.

Şirvanşahlar Sarayı’nın içinde 52 adet oda bulunmakta. Mimari özellikleriyle de dikkat çeken sarayın surları içinde görkemli bir cami ve şahın ailesi için ayrılmış bir türbe bulunuyor. Bunların yanı sıra yine şah ve ailesinin kullanımı için yapılmış bir de saray hamamı mevcut. Sarayın dikkat çeken bir başka unsuru ise yeraltı su deposu. 34 basamakla inilen su deposu o dönemde sarayın bütün su ihtiyacını karşılar nitelikteydi.

Şirvanşahlar Sarayı iki kattan oluşuyor. Sarayı üst katı şah ve ailesinin özel kullanımına ayrılmışken alt kat devlet işlerinin yürütüldüğü misafirlerin ağırlandığı yer olarak kullanılıyordu. Sarayın içinde şahın çocuklarının eğitim alabilmesi için yaptırılmış Keykubad Mescidi ve Şah Mescidi adlı bölümler de bulunuyor. Sarayda “büyük kapı” olarak bilinen Murad Darvazası isimli bölüm ise Osmanlılar döneminde yapılmış. Padişah III. Murat tarafından sonradan eklenen bu bölüm de sarayın görülmesi gereken yerlerinden bir tanesi.

Şirvanşalar Sarayı 1964 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Haftanın her günü açık olan sarayın çalışma saatleri 10.00-18.00 arasındadır. Şirvanşahlar Sarayı’na ulaşım da oldukça kolaydır. Şehrin iç kısmında kalan saraya merkezden yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz.