videotour-thumb.jpg

Braşov, Romanya’nın neredeyse tam ortasında ve Transilvanya (Erdel) bölgesinde kalan küçük bir şehir. Yaklaşık 300 bin nüfusu olan şehir, aynı zamanda ülkenin en büyük 7. şehridir. Turizm anlamında ise dünya üzerinde oldukça büyük bir üne sahiptir. Çünkü burada başta Kont Drakula’nın yaşadığına inanılan Bran Şatosu ve çeşitli şatolar (kaleler) bulunmaktadır. Bu nedenle Romanya’ya gelen turistlerin çoğunlukla ziyaret ettiği bir şehirdir.

Braşov, Romanya’da bir ildir ve merkezi ise aynı isme sahip Braşov ilçesidir. Drakula’nın şatosu Bran ilçesinde yer almaktadır. Bran ilçesi, Braşov ilçesine 30 kilometre uzaklıkta ve Drakula’nın yaşadığı şato burada kalıyor. Braşov’dan Bran’a ulaşabilmek için taksi, şoför ile birlikte özel araç kiralayarak ya da toplu taşıma ile gelmek mümkün.

Eğer toplu taşımayla gelmek isterseniz önce Braşov şehir merkezinde bulunan Livada Postei adlı otobüs durağına gelerek, bu duraktan 12 Numaralı otobüse binmek gerekmekte. Bileti durakların arka tarafında bulunan bilet gişesinden alabilirsiniz. Fiyatı 2 Lei (1.50 TL). 12 Numaralı belediye otobüsüyle yaklaşık 2.5 kilometre giderek Autogara 2 isimli otogara ulaşacaksınız. İndikten sonra burada gördüğünüz ilk kişiye “Bran Castle” diye sorduğunuz zaman size oraya giden (daha doğrusu oradan geçen) otobüsü göstereceklerdir. Burada bulunan otobüsler belediye otobüsleri değil, o yüzden hat numaraları yok. Otobüslerin ön camlarında geçtikleri yerler yazıyor ama zaten kimse sorsanız gösterecektir. Bu otobüsün biletini şoförden alacaksınız. Braşov – Bran arası otobüs bileti fiyatı ise 7 Lei (5 TL).

home2-full.jpg

Otobüsle yaklaşık 27 kilometre yol gidiliyor. Kaleye geldiğinizde öncelikle dönüşte sıkıntı yaşamamak için indiğiniz durağın karşısında ki duraktan otobüs saatlerine bakmanızı tavsiye ederiz. Dönüşte ona göre kendinizi ayalarsınız (çünkü otobüs seferleri çok sık değil). Kalenin önünde ise hediyelik eşya satan yerler bulunmakta. Çok ilginç ve ilgi çekici şeyler bulacağınız için gider gitmez değil, kaleyi gezdikten sonra (otobüsünüzü beklerken) bakmanızı öneririz. Kaleye giriş ücreti 25 Lei (17 TL).

Bran Kalesi, 1377 yılında halk tarafından taştan inşaa edilmiş ve 1438-1442 yılları arasında Osmanlılara karşı savunma amaçlı kullanılmış. Nam-ı diğer Drakula’nın yani Vlad Tepes’in (Kazıklı Voyvoda) bu bölgede bulunan ve Transilvanya Alplerini geçmeyi sağlayan Bran Geçidinden geçerken birkaç defa bu kaleye gelip konakladığı tahmin ediliyor. Ancak bu kale ile herhangi bir ilgisi olup olmadığı kanıtlanamamış. Kale yıllar içerisinde askeri olarak önemli bir rol üstlenmiş (sığınak, depo vb.).

II. Dünya Savaşında Romanya Kralı I. Ferdinand, Almanlar’ın gücüne inanmasına karşılık İtilaf devletlerine katılmış ve Avusturya’ya savaş açmış. Bunun üzerine İttifak Devletleri başta Almanya olmak üzere Bükreş’i işgal etmiş. Bu savaşa Osmanlı Devleti 6. Kolordu ile destek vermiş ve 19.100 şehit vermişiz. Bükreş’te şu anda Türk Şehitliği bulunmakta.

Bükreş’in işgalinin ardından 1920 yılında Bran Kalesi, Romanya Kraliyetinin yazlık ikamet yeri olmuş. Kral Ferdinand’ın karısı Kraliçe Mary (1875-1938) burada sıkça zaman geçirmiş. Kendisi Kral Ferdinand’ın çekingen ve kararsız biri olmasından dolayı devlet işleri üzerinde önemli bir rol oynamış. Aynı zamanda Romanya’nın son kraliçesiymiş.

Drakula’nın Kalesi denilince insanın aklına ister istemez içeride tabut, işkence aletleri, kazıklar vb. göreceği geliyor ancak burada Romanya Kraliyetine ait şeyler bulunmakta. Mary ve Ferdinand burayı 1920 yılında yeniletip, tekrar tasarlatmış. İçeride Kraliçe Mary’nin yatak odası, kullandığı eşyalar, yemek odası, büyük salon, müzik odası, kütüphane, Ferdinand’ın yatak odası, tacı ve şövalye kıyafetleri bulunmakta.