Cidde Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Cidde, başkent Riyad’dan sonra Suudi Arabistan’ın en büyük ikinci kentidir. Kızıldeniz kıyısında yer alan liman kenti Cidde aynı zamanda Mekke’nin limanı ve deniz yoluyla gelen hacıların karaya çıktıkları yerdir. Hava yolu taşımacılığında da geçiş yeri olan kent, Suudi Arabistan Krallığı’nın diplomatik merkezi konumundadır. Liman kenti olması sebebiyle uzun süre ülkenin dışarı açılmış tek kenti olmuştur.
İslamiyetten çok önce kurulduğu bilinen Cidde, halife Osman döneminde Mekke’nin limanı durumuna getirilerek önem kazanmıştır. 11. yüzyılda surlarla çevrilen kent, Mısır ve Hindistan arasında çalışan gemilerin uğrak yeri olarak gelişimini sürdürmüştür. 1517’de Memluklardan Osmanlı egemenliğine geçen Cidde; önce sancak, sonra Habeş eyaletinin merkezi, daha sonra da Hicaz vilayetinin parçası olmuştur.
Osmanlıların Hint seferinde donatım üssü olarak kullanılmış, 1541’de Portekizlilerin saldırısına uğramıştır. 1811’de Mısır valisi Mehmet Ali Paşa’nın eline geçen kent 1840’ta yeniden Osmanlı hakimiyetine girmiştir. 1916 – 1925 yılları arasında Haşimi Krallığı’nın yönetiminde kaldıktan sonra Suudi Arabistan Krallığı’na bağlanmıştır ve petrol üretiminin başlaması üzerine 1947’den itibaren hızla gelişmiştir.
Tanıtıcı Video: