Doha Gezilecek Yerler


 

Ticari merkez haline gelen bu dünyanın en zengin şehrinden beklentiniz eski Arap dokularından çok gökdelenler, lüks restoranlar, alışveriş merkezleri olmalıdır. Modern, lüks mimari yapıları sevenler için eşsiz bir deneyim yaratabilecek şehirlerin başında gelmektedir.

İslam Eserleri Müzesi

8 Aralık 2008’de açılan ve Doha’nın en önemli simgelerinden biri olan İslam Eserleri Müzesi, sahip olduğu muhteşem koleksiyonundan önce görkemli tasarımı ve mimarisiyle görenleri büyülüyor. 45.000 metrekarelik alanıyla kıyıdan uzakta yapay bir ada üzerine yapılmış olan müzenin mimarisinin arkasındaki isim ünlü mimar Leoh Ming Pei. Çin asıllı Amerikalı mimarın adını Paris’in en estetik yapılarından biri olan Louvre Müzesi’nin cam piramit kısmı, Hong Kong’daki Masal Kulesi, Boston’daki Kennedy Kütüphanesi ve daha birçok gösterişli yapıdan anımsamak mümkün.

Büyük ölçüde antik dönem İslam mimarisinden etkilenmiş olan tasarımda kendine özgü modern mimari öğeleri de görmek mümkün. Mimar Pei, bu yapı özelinde İslam mimarisini daha yakından tanımak için altı ay boyunca İslam ülkelerini dolaşmış. Ardından, eserin görkemi hiçbir zaman kaybolmasın, çevresine başka bina yapılmasın diye en başta yapılması karar verilen yer değiştirilerek yapay ada kurdurtmuş. İç ve dış cephelerin Fransa’dan çıkarılan kireç taşı ile monte edildiği yapının dışında hilal şeklinde bir dalga kıran da mevcut.

Müzenin içerisine girildiğinde mimari özelliklerinden dolayı iyi ışık oyunları karşılıyor ziyaretçiyi. 5 katlı müzenin geometrik şekiller üzerine tasarlanması da, ziyaretçide farklı etkiler yaratıyor. 

Konumu ve ihtişamı ile şehre hakim olan yapının sahip olduğu koleksiyon ise dillere destan, denilecek nitelikte. İçeriğinde birbirinden değişik dokuma örnekleri, fildişi, değerli taşlar ya da el yazmaları görmek mümkün. 7. Yüzyıl ile 19. yüzyıl arasına ait el yazmaları, seramik, metal, cam, fildişi, ahşap, dokuma ve değerli taş koleksiyonları mevcut. İznik’ten örnekler de görülebiliyor.

Souq Waqif (Eski Pazar)

Batı Asya ve Kuzey Afrika’da, özellikle de Müslüman ülkelerdeki açık pazar yerlerine verilen isimdir “souq”. Kimi zaman “souk” olarak da yazılmaktadır.

Souq Waqif de, Doha’nın gösterişli gökdelenlerinden sıkılanların ilk tercih ettiği noktalardan biridir. Bu ‘Eski Pazar’ bölgesi, taş yapılı binaları ile eski Arap dokusunu yansıttığından oldukça ilgi çekicidir. Musherib Street ile Al Rayya Road arasına kurulmuş olan bölgede birçok hediyelik eşya dükkanı, otel, mağaza ve restoran görmek mümkündür.

Geçmişi en az 100 yıllık olan bu pazar, en son geleneksel mimari özellikleri dikkate alınarak 2006 - 2008 yılları arasında renove edildi. Bu sırada geleneksel ısınma yöntemlerinin kullanımına devam edilebilmesi için Asya’nın pek çok bölgesinden özel ahşap ve bambu ürünler getirtildi.

Özellikle akşam saatlerinde yerel halkı, değişik kıtalardan insanları, sokak sanatçılarını, satıcıları bir arada görebileceğiniz bir eğlence yeridir de aynı zamanda. Bölgede bulunan ‘Altın Çarşı’ en uğrak noktalardan biridir.

Sanat galerilerinin yer aldığı ve pek çok etkinliğin düzenlendiği Souq Waqif’te kimi Nisan aylarında bahar festivali de yapılmaktadır. Bölgede ayrıca Al Rayyan Theatre adında, 980 kişilik kapasiteye sahip bir tiyatro da yer almaktadır. Burada gösteri izlemek, turistler için ilgi çekicidir. Sanat merkezi ise balık pazarının yakınındadır. Burada sergileme alanları ve galerilerin yanı sıra, bölgeye özge tasarım ürünlere yer verilen mağazalar da yer almaktadır.

The Pearl

“The Pearl”, Doha’da yer alan yapay bir adadır. Yaklaşık 4 milyon metrekare üzerine kurulmuş olan bu yapay ada, gökyüzünden bakıldığında içinde inci olan üç adet istiridye gibi gözükmektedir. Adının “pearl”, yani “inci” olmasının sebebi ise buranın geçmiş zamanda Katar’da inci dalgıçlığı için kullanılıyor olması. Bilindiği üzere Katar, Asya’da uzun süre inci ticareti ile adından söz ettirmiş bir ülke oldu. Ta ki, Japonlar bu işi daha uygun fiyatlı bir hale getirene dek...

Katar’da lüks yaşama gerçek anlamda şahit olabileceğiniz en iyi örneklerden biridir. Yapımına 2007 yılında başlanmış 2010 yılında yerleşime açılmıştır.

Katar’da yabancı uyrukluların mülk sahibi olabileceği ilk bölge olan The Pearl’de 2015 verilerine göre 12 bin kişi yaşamaktadır. Ancak yapım çalışmaları devam etmektedir. 2018 yılı için hedeflenen 32 kilometre olacak olan kıyı boyu içerisinde 18.831 adet konutta 45 bin kişinin yaşıyor olması planlanmaktadır. Tüm bu çalışmaların bütçesinin yaklaşık milyar dolar olması beklenmektedir.

Ünlü markalara ev sahipliği yapan gösterişli alışveriş merkezleri, denize nazır apartmanlar ya da birbirinden güzel restoranlar, otantik bir atmosfer sunan The Pearl’de konumlanmıştır. Burada Güney Amerika’dan Fransa’ya kadar pek çok ülke mutfağının en özel yemeklerini tatmak mümkündür. Alison Nelson's Coffee Bar, Midori, Burj Al Hamam, Royal Tandoor, Armani Caffe ya da Pampano bunlar arasında öne çıkanlardır.

Corniche (Korniş)

İzmir’in Kordonu ne ise Doha’nın Corniche’i de odur diyebiliriz. Türkçe’de Korniş olarak da adlandırılan bu alan, 5 kilometrelik bir sahil yoludur. Bir yanınızda yeşil alanın diğer yanınızda denizin güzel manzarasının tadını çıkararak keyifli bir yürüyüş yapabileceğiniz bir yerdir. Önceleri sadece Sheraton Hotel’in yer aldığı ve boş olan bu yürüyüş yolu, 21. yüzyıl itibariyle gelişmeye başlamıştır. Ve özellikle kuzey bölümüne pek çok sayıda gökdelen inşa edilmiştir.

Bir ucunda Sheraton Hotel’in, diğerin ucunda ise İslam Eserleri Müzesi’nin yer aldığı Corniche’de yürüyüş yaparken durup bir kahve molası vermek isterseniz ne yazık ki tek seçeneğiniz Al Mourjan’dır. Lüks ve hoş olan bu mekanda, tek olmanın da verdiği avantajla fiyatlar şehir geneline göre biraz daha yüksek kalmaktadır. 

Burada sahil şeridinde Doha’ya gelen herkesin fotoğraflarına mutlaka eşlik etmiş olan The Pearl (İnci) Anıtı bulunmaktadır. Anıt, petrol kaynaklarını keşfetmeden önce geçimini inciden sağlayan Doha’nın, inciye verdiği değeri göstermek adına yapılmıştır.

Bu alanda ayrıca Emiri Diwan, Doha Limanı, Katar Ulusal Müzesi, Katar Ulusal Tiyatrosu, Dubai Kuleleri, Doha Kulesi ve “7” adlı heykel yer almaktadır.

Amerikalı sanatçı ve heykeltıraş Richard Serra’nın eseri olan “7”, İslam kültüründe 7 rakamının bilimsel ve ruhani önemini vurgulamaktadır. İslam Eserleri Müzesi Sanat Parkı’nda görülebilen ve sanatçının Orta Doğu’da sergilenen ilk eseri olan “7” heykelinin yüksekliği 24.6 metredir.

West Bay Bölgesi

Doha’nın son yıllarda gelişen bölgelerinden biri olan West Bay Bölgesi, çok ilgi çekmektedir. Çarpıcı modern ve yeni yapıların, gökdelenlerin bulunduğu bölge, dünyanın dört bir yanından iş için gelen insanları ağırlaması ile Katar’ın adeta ticari merkezi haline gelmiştir.

En görkemli yapılardan biri Doha Kulesi’dir. “Burj Doha” olarak da anılan yapının tamamlanması 7 yıl sürmüştür. Fransız mimar Jean Nouvel’in tasarladığı 232 metrelik gökdelenin maliyeti 125 milyon dolar olmuştur. Ayrıca kulenin dışında yapımı için oldukça uğraşılmış olan, güneşi engelleyen ‘Brise Soleil’ adı verilen bir kılıf bulunmaktadır.

West Bay’deki bir diğer önemli yapı, 254 metre uzunluğu ile “Kempinski Residences & Suites, Doha - Al Fardan Residences”tır. Yapımı 2009 yılında tamamlanan ve otel olarak kullanılan gökdelenin yüksekliği oldukça heybetlidir.

220 metre yüksekliği ile Navigasyon Kulesi, 200 metre yüksekliği ile Tornado Kulesi, her ikisi de 189.5 metre yüksekliğe sahip olan AlBaker Executive İkiz Kuleler, 167 metre yüksekliği ile Qatar Internet Center ve 157 metre yüksekliği ile Al Jufarah bu bölgede yanından geçerek kaç kat olduğunu saymak isteyeceğiniz ya da belki de “nasıl yapmışlar” diye merak edeceğiniz önemli ve gösterişli gökdelenlerin başında geliyor. Ve her biri, “Katar’ın En Yüksek Binaları” listesinde yer alıyor.

İmam Muhammed bin Abdulvahap Cami

“State Grand Mosque” olarak da anılan İmam Muhammed bin Abdulvahap Cami, Katar'ın başkenti Doha’da ışıltılı gökdelenlerinin yanında fark yaratan bir mimari eser olarak öne çıkıyor. 175 bin metrekarelik alana kurulan olan cami, sadece ülkedeki değil bölgedeki en göz alıcı camilerden biri olarak gösteriliyor.

Yapımına 16 Aralık 2006’da başlanan caminin toplam bütçesi 420 milyon riyal değerinde. Toplam alanı 175.000 metrekare olan camide aynı anda 30.000 kişi ibadet edebiliyor.

Küçüklü büyüklü 90 kubbesi bulunan caminin görünümü, hem Arap mimarisinin hem de modern mimarinin özelliklerini barındırıyor. 3 ana girişi bulunan caminin bunun dışında 17 yan girişi daha mevcut. 65 metre yüksekliğindeki minaresi ise fener şeklinde inşa edilmiş. 

Caminin içi de en az avlusu kadar büyük. İçeride ibadet edilen bölümlerin yanı sıra, büyük bir kütüphane ve hafızlık kursları için ayrılan odalar da yer alıyor. Cami, genişliğinin yanında temizliği ile de dikkati çekiyor. İçeride ve avluda bulunan abdest alma yerlerinde 24 saat sıcak su akıyor.

Cami, Katarlılar kadar yabancılardan ve ülkeye gelen turistlerden de büyük ilgi görüyor. Katar'da yaşayan tanınmış din adamı Şeyh Yusuf el Karadavi, Cuma vaazını bazı haftalar bu camide veriyor. Cami özellikle bu günlerde daha kalabalık oluyor. Erkekler için ayrılan 12 bin metrekarelik alanda 20 bine yakın kişi ibadet edebiliyor. Caminin kadınlar bölümü ise 10 bin kişilik kapasiteye sahip. Kadınların bulunduğu alana, cuma vaazlarının görüntülü olarak da takip edilebilmesi amacıyla LCD ekran televizyonlar yerleştirilmiş. Rahat kullanım ve ulaşım için 300 araçlık otopark da mevcut.

Villagio Mall

Villagio Mall, Venedik’i Doha’ya taşıyan bir fantezi projesidir. Aspire bölgesinde Al Waab Street üzerinde yer alan bu alışveriş merkezinde 200’den fazla mağaza bulunmaktadır. Amerikan, İtalyan, İngiliz ve Alman markalarını görmek mümkündür.

Burayı turistik yapan en önemli özelliklerinden biri de tıpkı Venedik’teki gibi gondollarla gezme imkanıdır.

Villagio Mall’da ayrıca Gondolania Tema Parkı’nda buz hokeyi alanı da mevcuttur. Katar Buz Hokeyi Ligi’nin yapıldığı yerdir. Yine bu parkta bovling alanı ve rollercoaster da yer almaktadır.