İstanbul Üniversitesi Laleli Kampüsü'nde yeni bir arkeoloji müzesi açıldı. İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi adıyla açılan müzede, uzun yıllardır hazırlıklar devam ediyordu. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra, Müzenin kapıları 1 Temmuz 2019 günü ziyaretçilerine açıldı.
Müzenin açılışına İstanbul Üniversitesi rektörü Mahmut Ak, Arkeoloji Anabilimdalı öğretim görevlileri, Anel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Çelikel ve üniversite öğrencileri katılım gösterdi. Arkeoloji biliminin çeşitli dallarında çalışan akademisyenler ve uzmanların içerik, konsept ve sergi düzeninde görev aldığı İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Müzesi’nde, Paleolitik Çağ’dan Ortaçağ’a kadar Anadolu’nun çeşitli bölgelerinin kültürleri sergileniyor.
İstanbul Üniversitesi’nin Anadolu ve İstanbul arkeolojisinin tanıtımına bulunduğu katkıları anlatan bölümlerin de yer aldığı Müzede, ziyaretçiler düşünülerek yapılan kafeterya ve bahçelik alanlar da mevcut.
1 Temmuz 2019’da Laleli Kampüsü bünyesinde açılan İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi, mesai saatleri içerisinde ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
İstanbul Üniversitesi Bünyesinde Bulunan Diğer Müzeler
Beyazıt Kulesi Anıt Müzesi
Kule dört bölümden oluşuyor: En altta Nöbet Katı (yangın gözetleyicilerinin bulunduğu kat), bir üst katta İşaret Katı (yangın durumunda işaret verilen kat), İşaret Katı’nın üstünde Sepet Katı (buradan yangın bölgesine sepet uzatılıyor) ve en üst katta ise Sancak Katı (bayrağın olduğu kat) bulunuyor.
Beyazıt Kulesi Anıt Müzesi, hafta içi günlerinde mesai saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
Jeoloji Müzesi
Müzenin koleksiyonu; iz, bitki, omurgasız ve omurgalı fosil koleksiyonları, minarel, kayaç, kömür örnekleri ve jeoloji alanındaki diğer bilim dallarından örnekler ve posterler içermektedir.
Hafta içi 08:30-16:45 saatleri arasında ziyarete açık olan Müze, İstanbul Üniversitesi mensupları haricindeki kişi ve kurumlarca randevu alınarak gezilebilmektedir. Randevu alındıktan sonra Müzeye ücretsiz olarak giriş yapılabilmektedir.
II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi
1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne alınan Müze, 16. yüzyıl Osmanlı hamamları içerisinde estetik mimarisi ve çifte hamam özelliğiyle en dikkat çekici hamamların başlarında geliyordu.
Pazartesi günleri, dini bayramların 1. günleri ve 1 Ocak dışında hafta içi günleri 09:30-16:30 saatleri arasında hizmet veren Müze, ziyaretçilerine ücretsiz olarak kapılarını açıyor.
İstanbul Üniversitesi Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi
1960 yılında Prof. Dr. Turhan Baytop tarafından kurulan Müze, Türkiye’nin ilk eczacılık tarihi müzesi olarak geçiyor. Müze eserlerinin birçoğu Turhan Baytop’un kişisel koleksiyonundan oluşurken, sonrasında hekim ve eczacıların bağışladığı eserlerle de müze zenginleşmiştir.
Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen müze ancak randevu alınarak gezilebilmektedir.
Cerrahpaşa Tıp Tarihi Müzesi
1983 yılında Deontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı başkanı olan Prof. Dr. Nil Sarı tarafından oluşturulmaya başlanmış olan Müze, koleksiyonunda Türk tıp tarihine ait el yazmaları, tıp eğitiminde kullanılan cihaz, alet ve malzemeler, cerrahi tedaviye ait malzemeler, portreler, fermanlar, kokartlar ve rozetler barındırmaktadır.
Restorasyon çalışmalarının devam etmesi nedeniyle Müze binası ziyarete kapalıdır.