Fiji Hakkında Temel Bilgiler

Fiji-106291.jpg

Pasifik Okyanusu'nun güneyinde bulunan Fiji, ya da diğer bir deyişle Fiji Adaları Cumhuriyeti, bir dizi adadan oluşur. Ülke 215'i ıssız olmak üzere toplam 322 adadan ve 522 adacıktan ibarettir. Batısında Vanuatu, güneybatısında Yeni Kaledonya, güneydoğusunda Yeni Zelanda’nın Kermadec Adaları, doğusunda Tonga, kuzeydoğusunda Samoa ve kuzeyinde Tuvalu yer alır.

Devamını Oku

Fiji ile İlgili

Fiji’nin Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

biking.jpg

Fiji, 9 ada olarak bölgelere ayrılmıştır. Bunlar; Viti Levu, Vanua Levu, Taveuni, Kadavu, Yasawa Adaları, Mamanuca Adaları, Lomaiviti Adaları, Lau Adaları ve Rotuma’dır. Başkenti Suva olan ülkenin diğer önemli şehirleri şöyledir: Nadi, Taveuni, Savusavu, Labasa, Lautoka, Levuka, Nausori, Rakiraki.

Fiji Nerededir?

Fiji, Pasifik Okyanusu'nun güneyinde bulunan bir dizi adadan oluşur. Ülke 215'i ıssız olmak üzere toplam 322 adadan ve 522 adacıktan ibarettir. Batısında Vanuatu, güneybatısında Yeni Kaledonya, güneydoğusunda Yeni Zelanda’nın Kermadec Adaları, doğusunda Tonga, kuzeydoğusunda Samoa ve kuzeyinde Tuvalu yer alır.

Fiji’ye Nasıl Gidilir

Fiji’ye giriş yapmak için ana havalimanı Nadi Uluslararası Havalimanı’dır. Los Angeles, Sidney, Auckland, Honiara, Hong Kong’tan direkt uçuşlar mevcuttur. Çevre ülkelerden gidecekseniz Suva Havalimanı da uygun olacaktır.

Fiji’ye Ne Zaman Gidilir?

Fiji-all-6023598-smalltabletRetina.jpg

Tropikal iklime sahip olan Fiji’ye gitmek için en uygun zaman yağışların azaldığı, kasırgaların pek yaşanmadığı ve günlük ortalama sıcaklığın 25 derece olduğu Mayıs-Ekim ayları arasıdır.

Fiji Kültürü

Alçakgönüllü bir kişiliğe ve gösterişsiz bir hayata sahip olan Fiji halkı, hem birbirlerine hem de turistlere karşı oldukça saygılıdırlar. Tavır ve yaşam tarzlarındaki bu durum, kıyafetlerine de yansır. Tüm bu özellikleri turistlerden de beklerler. Bu sebeple Fiji ziyaretinizde şehir içlerinde dolaşırken çok fazla açık giyinmemeye, tavırlarınızda saygılı olmaya özen göstermelisiniz.

Fiji Mutfağı

Indian-Flavors.jpg

Fiji yemek kültürü, oldukça sağlıklı besinlere dayanır. Köklü besinleri tercih ederler. Fazla kaloriye sahip yemekleri ise, özellikle tarla gibi yerlerde çalışıp çok enerjiye ihtiyaç duyan kişiler tüketir. Ancak bu durum, kimi zaman obeziteolarak halka yansımaktadır.

Farklı kültürlerden beslenen Fiji’de, evlerde yapılan yemeklerde bile Hindistan ve Çin mutfağından örnekler görülebilmektedir. Fiji’de en çok tüketilen besin maddesi ise deniz ürünleridir.

Kahvaltılardan genellikle ev yapımı çörek, bir tür gözleme olan “roti” ya da bir ekmek çeşidi ola “topoi” yerler. Ekmeği mutlaka tereyağı ve şarküteri ürünleriyle birlikte tüketirler. Öğlenleri tropik bir bitki türü olan “taro” yapraklarını manyol ya da taze balık suyuyla kaynatarak çorba yaparlar. Akşam yemeklerinde ise çeşitli etleri patates ve sebze ile birleştirerek yahni türleri hazırlarlar.

Ara öğünlerde çayla birlikte tatlı ve atıştırmalık tüketmeyi çok severler. Özelikle krema, kabak ya da ananas ile hazırlanan turtalardan yerler.

Fiji’den Alınacak Hediyelik Eşyalar

tappoo_city_mar2010_4.jpg

Bir turizm merkezi olan Fiji’de alışveriş kültürü de oldukça gelişmiş durumda. Ancak alışılmış modern alışveriş merkezleri mevcut değil. Otellerde, açık pazar yerlerinde, sokak tezgâhlarında ya da butiklerde aradıklarınızı bulabilirsiniz.

“Sulu” adı verilen yerel kıyafetleri, en çok tercih edilen alışveriş ürünü. Hem kadın hem de erkekler için uygun olan ürünleri çoğu turist, bunlardan satın aldıktan sonra tatili boyunca giyerek geziyor. Bunun dışında el yapımı kâseler, sepetler, silahlar, yöresel desenli tişörtler satın alınabilir.

Fiji’de ünlü olan diğer bir ürünse siyah incidir. Çoğu ülkeye buradan ihraç edildiğinden uygun fiyata satın almak mümkündür.

Fiji’nin Festivalleri

image022.jpg

Eğlenmeyi seven Fiji halkının düzenlediği festivaller de oldukça keyifli geçer. Mayıs ayında Port Denarau’da üç gün boyunca Uluslararası Caz ve Blues Festivali düzenlenir. Yerli ve yabancı sanatçılar sahne alır. Bir diğer keyifli etkinlikse Dünya Müzik Festivali’dir. Her yıl Haziran ayında Suva’da düzenlenen festivalde Pasifik müzik kültürünü yakından tanıyabilirsiniz.

Temmuz ayının ortasında Nadi’de düzenlenen Bula Festivali’nin merkezinde dans ve müzik var. Fiji’de çok fazla Hindistan kökenli kişi yaşadığından, onların kültürüne özgü Diwali Festivali de her yıl Ekim ayında kutlanıyor. Fantastik ışık gösterilerinin yapıldığı festival tabii ki akşam saatlerinde etkili oluyor.

Fiji’deki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Kutsal Cuma

Kutsal Cumartesi

Paskalya

Ulusal Spor Günü (26 Haziran)

Anayasa Günü (7 Eylül)

Fiji Günü (10 Ekim)

Diwali

Hz. Muhammed’in Doğumgünü

Noel (25-26 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü yıla göre değişmektedir.

Fiji’de İklim ve Hava Durumu

Fiji ülkesinde tropikal iklim hâkimdir. Kasım ve Nisan ayları arasında sıcaklıklar artış gösterir. Mayıs ve Ekim ayları arası yine sıcaktır ama diğer aylar gibi bunaltıcı olmaz. Bu serin mevsimde hava sıcaklığı ortalaması 24 derecedir.

Fiji’nin Kısa Tarihi

Adalar, 1874 yılında İngiltere’nin sömürgesi olmuştur. 1970 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Ancak demokratik yönetim şekli pek çok kez rahatsız edilmiş, ülke kötü zamanlardan geçmiştir. Belki de bu sebeplerden ötürü ülkenin nüfus ve yüzölçümüyle kıyaslandığında çok fazla ordu gücü mevcuttur.

Fiji’nin Ekonomisi

sugar-680x365-680x365.jpg

Fiji ülkesi ormanlar, mineral ve balık kaynakları açısından zengindir. Pasifik Ada ülkeleri içerisinde dış yardımlara bağımlılığı en düşük devlettir. Özellikle şeker ihracatı ve turizm sayesinde ekonomisi iyi durumdadır. Diğer önemli ihraç ürünleri arasında üretim seviyeleri son yıllarda düşmekte olan hindistan cevizi ve zencefil sayılabilir. Hızla tükenmekte olan ormanlar ilebalıkçılık ve altın üretimi ülkenin önemli gelir kaynakları arasındadır.

Fiji ekonomisinde turizm de önemli bir yer tutmaktadır. Her yıl ortalama 300.000 turist ülkeyi ziyaret etmektedir. Ayrıca yurtdışında yaşayıp çalışan Fijililerin ülkelerine gönderdiği dövizler, turizm sektörünün ardından ülkenin en önemli gelir kaynağını oluşturmaktadır.

Fiji’de Din ve İnanç

the-church-at-tiliva.jpg

2007 yılında yapılan araştırmalara göre ülke nüfusunun yüzde 64,4’ü Hristiyandır. Yüzde27,9’u Hindu dinine, yüzde6,3’ü İslam dinine inanmaktadır. Kalan yüzdelik kısım ise ya yerel dinlere inanmaktadır ya da herhangi bir dini inanca sahip değildir.

Fiji’de Konuşulan Diller

Fiji’nin resmi dilleri İngilizce, Fiji ve Hindi dilleridir. Fiji dili her ne kadar önceleri, sadece ulusal dil olarak kabul edilmesi düşünülmüş olsa da, 1997’de anayasaya resmi dil olarak eklenmiştir.

Fiji Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 26oC
    • Şub 26oC
    • Mar 26oC
    • Nis 25oC
    • May 24oC
    • Haz 23oC
    • Tem 23oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 23oC
    • Eki 24oC
    • Kas 24oC
    • Ara 25oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 909,389 Dili: İngilizce, Fijice, Hindi Para Birimi: Fiji doları (FJD) İklim: Tropikal Big Mac Index: -