Gjogv Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Faroe Adaları’ndan Gjogv kasabası, insanların kent karmaşasından kaçıp kurtulmak istediği ve gördüklerinde bambaşka bir dünyadaymış hissi veren, evlerinin çatısının bile doğaya uyumlu, yemyeşil olduğu bir yer. Faroe Adaları her ne kadar genellikle kapalı olan havası, fırtınalı, soğuk iklimi ile bilinse de ziyaretçilerine terapi etkisi yaptığı kesin. Vadi anlamına gelen Gjogv da bu 12 ada topluluğundan birinde yer alan, her yerin yemyeşil olduğu, minik bir kasaba. Heidi’nin salındığı yemyeşil vadileri düşünün, tam da öyle bir yer. Muhteşem manzaralar sunmasının yanında doğal koşulları da muhteşem. Gjogv kasabası İskandinav ülkeleri arasında suç oranı en düşük olan kasaba. Bu pek de şaşırtıcı değil çünkü kasaba nüfusunun 100’ü bulmadığı biliniyor.
Gjogv’un da içinde bulunduğu Faroe Adaları, Atlantik Okyanusu ortasında, Avrupa kıtasından yaklaşık 700 km uzaklıkta yer alan 1400 km yüz ölçümüne sahip bir bölgedir. Burası Danimarka’ya bağlı fakat özerk yönetilen bir yerleşim yeridir. Adaların en yakınında yer alan yerleşim bölgesi Kuzey İskoçya’dır.
Gjogv demek huzur, doğallık ve taptaze balıklar demek. Bölge kuzey kutbuna yakın olduğu için güneşli gün sayısı son derece az. Durum böyle olunca iklim sadece insanları değil doğal koşulları da etkiliyor. Kasabada gıda fiyatları oldukça pahalı çünkü çoğu malzeme ithal ediliyor. Soğuk iklimlerin en büyük problemi olan tarıma elverişsizlik bu kadar yeşil bir bölge için önemli bir şanssızlık. Fakat bölge sakinleri genellikle evlerinin hemen dışında kendileri balıklarını ve diğer deniz ürünlerini avlıyor. Kurumaya bırakılan bu ürünler kısa sürede tüketiliyor.
Gjogv Kasabası’nda yaşayan insanların evleri, bir kilise ve turistler için inşa edilmiş bir otel bulunuyor. Bölgenin bu kadar huzurlu olmasının, insan popülasyonunun da böylesine az olmasından kaynaklandığı söylenebilir.
Kasabaya gelen turistlerin büyük çoğunluğunu İngiltere, Almanya ve diğer İskandinav ülkelerinden gelen ziyaretçiler oluşturuyor. Gjogv kasabasının da içinde bulunduğu Faroe Adaları’na gelmek için en iyi zaman kesinlikle yaz mevsimi. Yoksa çetin hava koşulları ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.
Gjogv, Faroe Adaları insanların ölmeden önce mutlaka görmeleri gereken yerlerden bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Çünkü burada ne trafik var ne de kalabalık ve koşuşturma…Dolayısıyla ne stres seviyesi söz konusu ne de başka olumsuz bir psikolojik sorun. Tüm bu özellikleri düşünüldüğünde hiç de şaşırtıcı olmayacak ama Gjogv kasabasında ortalama ömür tam tamına 85 yıl olarak biliniyor.
Gjogv kasabasına ulaşım için Faroe Adaları’nın tek demiryolu olarak bilinen tren seyahati söz konusudur. Bölgede en şaşırtıcı durumlardan bir tanesi bu trenin aslında yük taşımacılığı için yapılmış olmasına rağmen insanların da kullanıyor olması. Limandan köyün tepelerine ulaşan oldukça dar bir demiryolu hattı olup, lokomotifi de bulunmamaktadır. İtici güç vasıtasıyla hareketi sağlanan bu trenin yaygın olarak hala yük taşımacılığı için kullanıldığı biliniyor.
Gjogv Nerededir?
Gjogv 18 Faroe Adası’ndan bir tanesi olup başkent Torshavn’a yaklaşık 1 saatlik uzaklıkta yer alıyor. Faroe Adaları bağlı bulunduğu Danimarka’ya yaklaşık 1400 km uzakta bulunuyor.
Gjogv’a Nasıl Gidilir?
Gjogv’a gitmek için öncelikle vize almanız gerekiyor. Danimarka’ya Schengen Vizesi için başvuru yapmanız ve vizenin onaylanması Faroe Adaları’na giriş yapmanız için geçerli olmuyor. Vizeye başvururken Faroe Adaları’nı da ziyaret edeceğinizi belirtmeniz gerekiyor. Gjogv Kasabası’na ulaşım için araçla geziyorsanız bile bir ada olduğundan zaten feribotları tercih etmek zorundasınız. Bu sayede diğer Faroe Adaları’nda da rahatlıkla gezebilirsiniz.
Fakat Gjogv ve diğer adalarda seyahati çok daha heyecanlı hale getiren bir başka sistem daha var. Streymoy ve Eysturoy gibi iki kalabalık ada arasındaki su altı tünelini mutlaka denemelisiniz. Streymoy ve Vagar arasında ulaşımı sağlayan bu tünel tekneyle yapılan yarım günü bunu bulan seyahatleri dakikalar içerisinde yapılabilir hale geldi.
Bu su altı tünellerinin sayısını artırmak için çalışmalar yapıldığı biliniyor. Dilerseniz uçakla Vagar Havalimanı’na gelip, buradan araç kiralayıp sonrasında su altı tünellerini kullanarak Gjogv’un da içinde olduğu diğer bölgeleri gezerek harika bir Faroe deneyimi yaşayabilirsiniz.