Göçlerle birlikte Brezilya’ya gelen her etnik grup beslenme alışkanlıklarını ve mutfaklarını da ülkeye taşıdıktan sonra, bulundukları ülkenin topraklarında yetişen yiyecekleri de kendi mutfaklarına uygulamışlar. Örneğin Portekizliler zeytinyağı, morina balığı ve sarımsağı; Afrikalılar ise baharatlarını beraberlerinde getirmişler. Aslında ulusal bir Brezilya Mutfağı’ndan bahsetmek zordur. Her bölgede çeşitli ülkelerin mutfak geleneklerinin birbirine karışmasından değişik yemekler ortaya çıkmış. Bu nedenle yöresel mutfaklardan bahsetmek daha doğru olur. Ancak yine de bu büyük ülkenin genelinde tanınan ve her Brezilyalı ailede haftada en az bir kez pişen yemekler de var. Bunlardan biri fasulye anlamına gelen “feijoada”.Salçalı domuz, sığır eti ve barbunya fasulyesi ile pişirilimektedir. Yemeğin yanında garnitür olarak pirinç, lahana gibi yiyecekler yenmektedir. Üzerine fasulye, limon, biber, manyoka unu ve portakal dilimlerinden hazırlanmış bir sos dökülür. Cumartesi günü tüm lokantalarda öğle yemeği olarak bu yemek çıkarılmaktadır. Genelde hafta boyunca, pirinç, fasulye, kurutulmuş et ve manyokayla beslenen Brezilyalılar, cumartesi günleri sindirimi oldukça güç olan feijoada yemeyi adet haline getirmişlerdir.
Portekiz Mutfağı’nda balık ve diğer deniz ürünleri ne kadar önemli yer tutarlarsa tutsunlar, Brezilyalılar mutfaklarında sadece yengeç, istakoz ve karidesi kullanarak binlerce çeşit yemek pişiriyorlar. Diğer deniz ürünlerine ise pek rağbet etmemektedirler. Sadece kıyı bölgelerinde kızarmış balık, kalamar ve ahtapot yaygın olarak tüketilmektedir.
Kuzeydoğu bölgesinin Afrika – Portekiz karışımı mutfağı, yöresel mutfaklar arasında en zengin olanıdır. Şekerkamışı tarımı için ülkeye getirilen ilk göçmenlerden kalan bu mutfakta, çeşit çeşit soslar, baharat, palmiye yağı ve hindistancevizi kullanımı yaygındır. Kuzeyde, Para ve Maranhao bölgelerinde gerçek kızılderili mutfağı ortaya çıkmaktadır. İlk tadışta lezzetsiz ve kokusuzmuş gibi gelen bu yemekler, başka hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz yöre kaplumbağaları, iguanaları, yılanları, balıkları, yosunları, bitkileri ve ülkenin her yanında tüketilen manyokayı tatma olanağı sağlamaktadır. Madenlerin bulunduğu orta kesim, av, hayvancılık, fasulye, pirinç, ve mısır üretim bölgesidir. Burada hemen hemen her gün aynı şeyler yeniyor; fasulye, manyoka unu, pirinç ve güneşte kurutulmuş ettir.
Ülkenin yerel içkisi Cachaça, şekerkamışından çıkartılan alkolün damıtılmasıyla yapılmaktadır. Bu içki sek olarak içilmesinin yanı sıra ananas, hindistan cevizi, maracujá gibi çeşitli meyvelerin sularıyla ve buz ile karıştırılarak“Batida” denen çok lezzetli, ancak lezzetli olduğu kadar da sert içkiler şeklinde de içilir. Batidaların en tanınmışı ve Brezilya’yı ziyaret edenlerin en sevdiği içki Cachaça ve limon ile yapılan Caipirinha’dır.