Silivri

SİLİVRİ GEZİ REHBERİ 

İstanbul’un arka bahçesi olarak adlandırılan Silivri, şehre yakınlığı ile yaz aylarında oldukça rağbet görmektedir. Nüfusu haziran ayından itibaren yarı yarıya artış gösteren Silivri, günübirlik tatilcilerin de uğrak noktasıdır. Sadece İstanbul’dan değil çevresindeki diğer şehirlerden de binlerce kişi yaz aylarında Silivri’ye gelerek tatillerini burada geçirmeyi tercih etmektedir. Durgun denizi, birbirinden güzel plajları ve huzurlu ortamı ile Silivri birkaç gün de olsa şehirden uzaklaşarak stres atmak isteyenlerin ilk tercihidir. Yazlık kültürünün varlığını sürdürdüğü Silivri bahar aylarında da temiz havası ve yemyeşil doğası ile görülmeye değerdir. Sahil kenarında sıralanan çay bahçelerinde oturarak iyot kokusunu içinize çekebilir, hafta sonunuzu huzur içerisinde geçirebilirsiniz. Silivri’ye yaz aylarında geldiğinizde sahilden hareket eden feribotlar ile Avşa Adası’nı ziyaret edebileceğinizi unutmayın.

Silivri Nerede? 

Silivri İstanbul’un Avrupa Yakası’nın batı kısmında yer alan bir ilçesidir. İstanbul’un merkezine 67 kilometre uzaklıkta bulunan Silivri sahil ilçesi olarak da bilinir. Batısında Çorlu ve Marmara Ereğlisi ile komşu olan Silivri’nin doğusunda Büyükçekmece, kuzeyinde Çatalca, güneyinde ise Marmara Denizi yer almaktadır. Silivri’nin yüz ölçümü 893 kilometrekare olup rakımı 10 metredir. TÜİK’in 2017 yılına ait nüfus verilerine göre Silivri’de yaklaşık 180.524 kişi yaşamaktadır. Nüfusun en kalabalık olduğu yer Yeni Mahalle olurken en küçük mahalle Küçüksinekli’dir.

Silivri’ye Nasıl Gidilir? 

Silivri’ye özel aracınız ile gelmek isterseniz E-5 ve TEM otoyollarını kullanarak yaklaşık bir saatte ulaşabilirsiniz. Otobüsle gelmek isterseniz 300 TÜYAP-Silivri, 303 Silivri-Yenibosna Metro otobüslerine binebilirsiniz. İş günleri seferler daha sık olmakla birlikte hafta sonları sefer sayıları azaltılmaktadır. Çorlu Havalimanı Silivri’ye 30 kilometre uzaklıktayken Atatürk Havalimanı 60 kilometre uzaklıktadır.

Silivri Gezilecek Yerler 

Silivri doğal alanları ve yemyeşil parklarının yanı sıra tarihi güzellikleri ile de görülmeye değer yerlerden biridir. Silivri Çayı üzerinde bulunan Mimar Sinan Köprüsü ilçede yer alan önemli bir tarihi eserdir. 1568 yılında yapımına başlanan Mimar Sinan Köprüsü’nün geçmiş dönemlerde İstanbul Edirne arasındaki ulaşımda pay sahibi olduğu bilinmektedir. Osmanlı Dönemi’nde Balkanlar’a geçiş güzergahında olan köprünün Mimar Sinan tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. 1988 yılında onarımı yapılarak araç trafiğine kapatılan köprü koruma altına alınmıştır ve sadece yayaların geçişine izin verilmektedir. Silivri’de görmeniz gereken bir diğer tarihi yapı Silivri Kalesi’dir. Bizans Dönemi’nin en önemli şehirlerinden biri olduğu bilinen Silivri’de o döneme ait eserlerin birçoğu günümüze kadar ulaşmıştır. Kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmeyen Silivri Kalesi’nin surları Bizans İmparatoru Jüstinyen ve Yıldırım 2. Bayezid tarafından yeniden yaptırılmış ve onarımı sağlanmıştır. Sonraki dönemlerde ise çeşitli nedenlerle hasar gören kalenin tarihi surları hala ayaktadır. Piri Mehmet Paşa Camii, Osmanlılardan günümüze kalan önemli miraslardan bir diğeridir. Camiinin hemen yakınında 1800’li yıllarda yapılmış olan Hacı İsmail Ağa Çeşmesi’ni görebilir, tarihi çeşmeden su içebilirsiniz. Alibey Çeşmesi, İncirli Çeşme, Meryem Ana Kilisesi, Fener Kilisesi, Germiyan Rum Kilisesi, Boğluca Köprüsü Silivri gezilecek yerler listenize eklemenizi önerdiğimiz diğer yerlerdir.

Silivri Plajları

Silivri İstanbul’da denize girilebilecek en ideal yerler arasındadır. 45 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi ile dikkat çeken Silivri’de sıcaklıkların yükselmeye başlamasıyla plajlar dolmaya başlamaktadır. İstanbul’dan bir saat uzaklıkta denize girmenin keyfini yaşayabileceğiniz Silivri’de suyun kalitesi de oldukça yüksektir. Silivri denizi sığ olduğu için çocuklu aileler tarafından sıkça tercih edilmekle birlikte yüzme bilmeyenler için de güvenlidir. Silivri Plajı’nın yanı sıra Semizkum Plajı, Papatya Plajı, Gümüşkaya Plajı ilçede denizin tadını çıkarabileceğiniz, kumsalda güneşlenip dinlenebileceğiniz en iyi plajlar arasındadır.

Silivri’de Nerede Kalınır?

Yazlık kültürü ile öne çıkan Silivri’de konaklayabileceğiniz pek çok tatil köyü, otel ve pansiyon bulunmaktadır. Hem ilçe merkezinde hem de sahilde konaklayabileceğiniz Silivri otellerinde konforlu bir seyahat deneyimi yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. Çeşmeli Köşk Silivri Otel, Hotel Garden Resort, Erkanlı Tatil Köyü, Çakır Keyif Butik Otel Silivri’de konaklayabileceğiniz bazı otellerdir. Gecelik ortalama 100 TL’den başlayan fiyatlarla misafirlerini ağırlayan Silivri otelleri yaz aylarında yoğun talep gördüğü için erken rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Silivri’de Ne Yenir?

Silivri restoranlarında birbirinden taze deniz ürünlerini deneyebilir, Trakya’nın nefis etlerinin tadına bakabilirsiniz. Silivri’nin yöresel lezzetlerini denemek isterseniz kesme çorbası, borani, papara ve höşmerim sizleri bekleyen lezzetlerden sadece birkaçı. Olta Balık Silivri, deniz mahsulleri ve mezeleriyle öne çıkarken Babacan Et Lokantası’nda pirzola ve kuzu lokumu yemenizi tavsiye ederiz. Köfteci Osman’da köfte keyfi yapabilir, Canım Ciğerim Silivri’de meşhur Edirne ciğerini deneme fırsatı bulabilirsiniz. Silivri denince akla gelen lezzet ise şüphesiz yoğurt oluyor. Silivri’ye gelmişken güveçte yoğurt yemeyi sakın unutmayın.

Silivri ile İlgili

Silivri Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa