- 1 view
Birgi Tarihî Kenti, İzmir’in Ödemiş ilçesinde yer alan ve tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan bir yerdir. Kendine has geleneksel dokusunu günümüze kadar korumayı başararak tarihe meydan okuyan tarihî kent yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği gezi duraklarından biri haline gelmiştir. Kendine has özelliklerini korumayı başaran nadir yerlerden biri olan Birgi Tarihî Kenti’nde kendinizi bir zaman tünelinde gibi hissedebilirsiniz. Yolunuz Ödemiş’e düşerse Birgi’ye selam vermeyi unutmayın. Şimdiden iyi gezmeler.
Birgi Tarihi Kenti Hakkında Bilgi
Birgi nerede diye soracak olursanız, Tarihî Kent’in İzmir’in Ödemiş ilçesinde konumlandığını söyleyebiliriz.
Tarih boyunca ilk olarak milattan önce 750 ile 680 yılları arasında Frig Uygarlığı’na vatan olan Birgi, daha sonra milattan önce 680 ile 546 yılları arasında Lydia Uygarlığı, Pers Krallığı, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans İmparatorluğu’nun evi olmuştur. Kent Anadolu beylikleri zamanında, 13. ve 14. asırda Aydınoğlu Beyliği’nin başkenti olarak işlev görmüştür. 1426 senesinde gelindiğinde ise Osmanlı hâkimiyetine girmiştir.
Kendine has geleneksel mimari dokusunu günümüze kadar taşımayı başaran Birgi Tarihî Kenti’nde gezebileceğiniz çok sayıda yer bulunur. Gezebileceğiniz yerlerin başında konaklar, camiler ve türbeler yer alır. Hamamlar, çeşmeler ve daha pek çok yapı da gezip görebileceğiniz yerler arasında bulunur.
Birgi Evlerinin Özellikleri
700 yıldır değişmeyen mahalle olarak bilinen Birgi, tarihî dokulu evleri ile tarihe de ışık tutuyor. Türk mimarisinin vitrini olarak nitelendirebileceğimiz evlerin usta – çırak ilişkisi ile yetişen kişiler tarafından inşa ettiği biliniyor.Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği Birgi evlerinin en temel özelliği ise, yapımında, bulunduğu coğrafyanın toprak ve ağaç türleri ile doğal taşlarının kullanılması. Zemin katları taş, üst kat ve tavanlar ise ahşap malzemeden yapılıyor. Evler genelde 2 katlı ve bahçeli halde bulunuyor. Evleri ziyaret etmek isterseniz iki kanatlı ahşap kapılardan geçiyorsunuz.Genellikle zemin katta mutfak, fırın, tuvalet, çeşme yer alıyor. Yapının içinde bulunan merdivenle çıkılan üst katta ise sofa ile odalar bulunuyor. Tarihî evlerin en dikkat çeken özelliklerinden biri de dışa dönük kafesli pencereleri olması.
Birgi’de Ne Yenir
Mimari yapısı ile sizi kendine hayran bırakacak olan Birgi’ye gitmişken kendine has lezzetleri ile adından söz ettiren Ege tatlarına da merhaba demenizde fayda var. İpek dokumacılığı ve inciri ile ün salan Birgi’de yağlı kebabı mutlaka tatmalısınız. Ekmek dolması ve töngül katmeri denen bölgeye has pide çeşidi de yemeden dönmemeniz gereken tatlar arasında bulunuyor. Tarihi yerde kahvaltı için de gidebileceğiniz otantik mekânlar mevcut. Gidebileceğiniz restoranlardan bazılarını inceleyebilirsiniz.
Birgi Nar Danesi: Birgi Mahallesi, Çakırağa Sk., Ödemiş / İzmir
Telefon: 0533 282 54 70
Birgi Elif Hanım Konağı: Camikebir, Karaoğlu Sk. Birgi / Ödemiş / İzmir
Telefon: 0532 572 86 61
Birgi Mai Siyah Alakart Restoran ve Kafeterya: Birgi Mahallesi Dervişağa Sokak No: 8, Ödemiş / İzmir
Telefon: 0534 277 18 80