Taşköprü, Eflani Çayı üzerinde bulunmaktadır. Yapım tarihi bilinmeyen köprü, Konarı Köyü’nün 200 metre kuzeyinde bulunmaktadır.

Taşköprü, sarımsak denince akla ilk gelen ilk yer olmakla birlikte Kastamonu‘nun bir ilçesidir. İlçe girişindeki Gökırmak üzerinde bulunan ve 1366 yılında taş bir köprüden adını alan ilçe, tarih boyunca Gasgallar, Etiler, Dorlar, Paflagonyalılar, Kimmerler, Lidyalılar, İranlılar, Kapadokyalılar, Helenler, Pontuslar, Bitinyalılar, Romalılar, Danişmendliler, Çobanoğulları ve Osmanlıların hüküm sürdüğü bir yer olmuştur.

Taşköprü

Her yıl çeşitli etkinlikler ve festivallerin düzenlendiği, tarihi yerler sayesinde geçmişe ışık tutan Taşköprü canlı ve köklü bir yerleşim yeridir. Orta Karadeniz‘de Kastamonu ilinde bulunan Taşköprü nüfusu yaklaşık 40.000’dir. Doğa ile iç içe bir geziye çıkıp Karadeniz havası almak isterseniz Kastamonu Taşköprü köyleri arasında kendinizi bulabilirsiniz. Dönüş yolunda grip düşmanı sarımsaklardan bol bol almayı ihmal etmeyin. Kışları soğuk ve yağışlı olan Taşköprü için ideal seyahat zamanı ilkbahar ve yaz diyebiliriz.

Taşköprü Gezilecek Yerler 

Taşköprü pek çok medeniyetin hüküm sürdüğü bir yer olduğundan oldukça köklü bir tarihe de sahip. İlçede ve çevresinde gezebileceğiniz güzel yerler bulunuyor.

Gezerken uğrayacağınız köylerde, baştan bel altına kadar uzanan ve yöresel bir giysi olan örtülere rastlayabilirsiniz. El baskısı yazma adı verilen örtüler Kastamonu kadınlarının kullandığı yöresel ve geleneksel bir örtü.

Seymenli Mesire Yeri: İlçeye yaklaşık 22 kilometre mesafede bulunan Küçük Çiftlik yolu üzerindeki mesire yeri gidenlerin beğenisini kazanıyor. Doğa ile iç içe bir piknik tercih ederseniz ormanla kaplı ve soğuk su kaynaklı alana gidebilirsiniz. Dilerseniz çevrede bulunan restoranları da seçebilirsiniz.

Antik Pompeipolis Kenti: Tarihte Paflagonya eyaletinin merkezi konumundaki antik kent ilçenin merkezine çok yakın bir yerde bulunuyor. Taşköprü’nün kuzeyindeki Zımbıllı Tepesi adı verilen yere giderek antik kenti ziyaret edebilirsiniz. Mezarların, eyalet valilerinin sarayının ve şehrin ileri gelenlerinin yaşadığı yapıların olduğu tahmin edilen bölgeden çıkarılan parçalar Kastamonu Müzesi’nde teşhir ediliyor. Daha kapsamlı bir kazı yapılması durumunda, alandan Efes Antik Kenti’ni aratmayacak önemde antik değerler çıkarılabileceği iddia ediliyor.

Kaya Mezar Anıtları: Taşköprü’de birden fazla yerde kaya mezarlarına rastlamak mümkün. Bademci köyündeki kaya mezarları yerden yaklaşık 30 metre yükseklikteki kayaların üzerinde bulunuyor. Aygır kalesi kaya mezarı ise Ağcıkişi mahallesinde yer alıyor. Yapının milattan sonra 6. asırda yapıldığı tahmin ediliyor. Ziyaret edebileceğiniz bir başka yapı ise Kalekapı kaya mezarı olarak karşınıza çıkıyor. Donalar köyündeki mezarlar yüksek bir müstakil kaya üzerinde konumlanıyor. Eserin alınlık bölümünde kartal, aslan, boğa ve öküz kabartmaları dikkat çekiyor. Bunların MÖ 7‘de Paflagonyalılar tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Urgancı kaya mezarı ise adını aldığı köyün hemen yukarısında yer alıyor. Gidecek olursanız giriş bölümünde zamanında 2 sütun bulunduğunu fark edebilirsiniz.

Tüneller ve kaleler: Taşköprü’de görebileceğiniz tünel ve kale yapıları da bulunuyor. Donalar köyündeki tüneller buna örnek gösterilebilir. Aynı köyde 3 farklı tünel var. Kornapa köyündeki Kılıç Kaya Tüneli görebileceğiniz yapılardan bir diğeri. Bir kale örneği olan Kızlar Kalesi ise ilçenin doğusunda doğal oluşumlu bir kayanın üzerinde konumlanır. Romalılar döneminde inşa edildiği bilinen yapının sur ve burçları moloz, tuğla ve harçla tamamlanmıştır.

Camiler: İlçede tarihî camileri gezip çevrede fotoğraf çekebilirsiniz. Gidebileceğiniz camilerden bir tanesi Şeyh Hüsamettin CamiiÇobanoğulları döneminde inşa edildiği tahmin edilen yapıda ayrıca her yıl mayıs ayında Eyviyalar Haftası Etkinlikleri düzenleniyor. Ayrıca Taş Cami ve Abdal Hasan Türbesi de gezebileceğiniz diğer mekânlar arasında yer alıyor.

Taşköprü'de Ne Yenir?

Taşköprü'de Ne Yenir? 

Taşköprü Türkiye’nin en iyi sarımsaklarının yetiştirildiği yer olmasının dışında damak tadınıza hitap eden farklı ve çeşitli yemeklerin de anavatanı diyebiliriz. En meşhur yemekleri arasında kuyu kebabıkeşkek, ekşili bulguretli ya da pastırmalı ekmekçekme helvabandumaburmalı çörekekşili pilavsimit tiriti bulunuyor. Çorbalar arasında ise meşhur olanlar arpa çorbası, baş çorbası, bulamaç çorbası, çarpan çorbası, bulgur çorbası, haşul, karatabana, keşkek ve niceleri yer alıyor. Yöresel tatları denemek için gidebileceğiniz birkaç restoran önerisini inceleyebilirsiniz.

Kebapçı Yılmaz: Pulcular Mahallesi, Çarşı İçi 5. Sok. No:15, Taşköprü/Kastamonu Telefon: (0366) 417 25 47

Ateşoğulları Meydan Kasabı ve Kuyu Kebapçısı: Pulcular Mahallesi, Pulcular Sok, Taşköprü/Kastamonu Telefon: (0366) 417 18 17

Taşköprü Nasıl Gidilir? 

Otomobil: İlçeye şahsi aracınızla gidecek olursanız Taşköprü İstanbul arasının yaklaşık 560 kilometre olduğunu ve yolculuğunuzun 6 saat civarında süreceğini söyleyebiliriz. Taşköprü Yalova mesafesi ise 540 kilometre civarında. Bu mesafede araçla yaklaşık 5 buçuk saat sürecektir. “Kastamonu Taşköprü kaç km?” diye soracak olursanız merkezden itibaren yaklaşık 45 kilometre diyebiliriz.

Otobüs: Pek çok ilden Kastamonu’ya şehirlerarası otobüs firmaları sefer yapıyor. Direkt olarak Taşköprü’ye giden araç bulamasanız bile merkezden sonra minibüsler vasıtası ile ilçeye varabilirsiniz.