Karamürsel Genel Bilgiler / Rehber

Karamürsel, Kocaeli'ne bağlı bir şirin bir ilçemizdir. Gölcük ileYalova arasında yer alan Karamürsel, Kocaeli Körfezi’nin güneyinde kalır. Sahil şeridi, balık lokantaları, kiraz, erik, şeftali, armut, incir gibi ağaçların yer aldığı meyve bahçeleri ve zeytinciliğiyle bilinir. İlçenin en meşhur yöresel ürünü ise Karamürsel sepetidir. Karamürsel sepetini bu kadar ünlü yapan yanı ve diğer sepetlerden farkı sapı olmamasıdır. Bu sepetin yandan geçirilmiş ipi vardır ve bele bağlanır. Diğer bir özelliği ise küçük görünmesine rağmen çok fazla şey almasıdır. Bu nedenle Karamürsel sepeti atasözlerine konu olmuştur. Özellikle "Ufacık tefecik gördün de Karamürsel sepeti mi sandın?" ifadesi çok kullanılır. Ramazan ayında yapılan Karamürsel'e özgü simit dolması da oldukça meşhurdur.


 
4 Temmuz Karamürsel tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu tarih Karamürsel’in kurtuluşunun yıldönümüdür ve her sene yapılan şenliklerle kutlanır. Ayrıca Karamürsel, Osmanlı zamanında ilk kumaş fabrikasının kurulduğu yerdir ve bu fabrikadan günümüze bir baca kalmıştır. Karamürsel adını “Kaptan-ı Derya Karamürsel”den almaktadır. Bu şahıs, Osmanlı’nın ilk kaptan-ı deryasıdır. Kaptana Karamürsel lakabı Orhan Gazi tarafından, gözü pekliği nedeniyle “kara” olarak verilmiştir. Eski zamanlarda burada yapılan küçük ve hızlı gemilere de bu meşhur kaptan nedeniyle Karamürsel ismi verilmiştir.
 
Karamürsel’in tarihine gitmek gerekirse bölgenin, birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığı görülür. MÖ. 1200 yıllarına ait Hitit izleri bulunmaktadır. Frigler, Lidyalılar ve Persler ise Hititlerden sonra bölgeye hakim olmuşlardır. Makedonyalıların egemen olduğu sonraki dönemlerde burada “Pronectus” isimli bir şehrin kurulduğu bilinmektedir. Bölge Bizans İmparatoru Konstantin'in zamanında annesi Helena'nın ismini yüceltmek için “Helenapolis” adını almıştır. Helenapolis, o dönemde önemli bir ticaret merkezi olarak kayıtlara geçmiştir.
 
Bölgenin Osmanlı topraklarına katılması 1327 yılında gerçekleşmiştir. Fethedilen yörenin ismi de aynı dönemde “Karamürsel” olarak değiştirilmiştir. Karamürsel’in fethi Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı Orhan Gazi’nin yakın silah arkadaşı olan Kara lakaplı Mürsel Alp tarafından gerçekleştirilmiştir. Kaptanın kendi adını verdiği bölgeye bir de tersane kurmuştur ve burada Osmanlı’nın ilk hafif deniz donanmasını oluşturmuştur. Vatan toprakları işgal edilirken bölge hem İngilizler hem de Yunanlar tarafından ele geçirilmiştir. 1921 yılında ise  kurtarılmıştır. 1924 yılında Kocaeli'ne bağlı ilçe olarak kurulmuştur. 

Karamürsel Gezilecek Yerler


Akpınar Suyu: Karamürsel ilçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunan bu mesire yeri Akpınar Köyü’nde yer alır. Akpınar Suyu, Türkiye Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından milli park alanı olarak tescillenmiştir. Bölgeden Akpınar isimli memba suyu çıkarılmaktadır.
 
Karamürsel Bey Mezarı: Osmanlı Devleti’nin ilk kaptan-ı deryası olan ve bölgeye adını veren Karamürsel’in mezarı ziyaret edilecek yerler arasındadır. Karamürsel Bey Mezarı, 1329 yılında vefat eden bu kahraman Türk kaptanının anıt kabridir.
 
Oluklu Tepesi: Karamürsel ilçe merkezine 7 km uzaklıkta bulunan tepe İznik- Karamürsel karayolu üzerinde yer almaktadır. Deniz manzarası ile bilinen Oluklu Tepe, İzmit Körfezi ve Marmara Denizi’ne bakmaktadır. Halk arasında “Aşıklar Tepesi” olarak anılan Oluklu Tepe, muhteşem manzarası ve güneşli temiz havasından dolayı en çok tercih edilen piknik alanıdır.
 
Baş Değirmen Mesire Yeri: Mesire yerlerinin çokluğu ile bilinen Karamürsel’de ilçe merkezine 8 km uzaklıkta Karapınar Köyü’nde Baş Değirmen Mesire Yeri de oldukça meşhur. Bu piknik yeri ormanlık alanda yemyeşil bir doğanın içindedir. Baş değirmen Mesire yerinde alabalık tesisleri, çocuk oyun alanları, piknik alanları ve otopark bulunur. Hafta sonları halk tarafından sıklıkla tercih edilen bu alan, dinlenmek için ideal bir yerdir. İstanbul’dan ulaşım açısından oldukça kolay olan Baş Değirmen Mesire Yeri’nde günübirlik piknik yapabilirsiniz. Mesire yerinde bulunan iki katlı ahşap dağ evlerinde konaklama imkanı da mevcuttur. Burada huzurlu ve sakin bir tatil yapabilirsiniz. Ziyaretiniz sırasında köy halkı tarafından yapılan köy ekmeği, tereyağı, peynir, yumurta ve bal gibi yiyeceklerle organik bir köy kahvaltısı yapabilirsiniz.

Karamürsel’e Ulaşım

Karamürsel, İzmit-Yalova sahil şeridinde kara yolu üzerindedir. İzmit’in il merkezine 34 km uzaklıktadır. Karamürsel-Yalova arası uzaklık ise 32 km civarındadır. Hem İzmit’ten hem Yalova’dan kolaylıkla ulaşabileceğiniz Karamürsel’e, İstanbul’dan her saat başı otobüs seferleri vardır.